Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2021: Το πρόγραμμα για το καλοκαίρι 2021

Έμφαση στην ελληνική δημιουργία και επαναλειτουργία της Πειραιώς 260

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2021: Το πρόγραμμα για το καλοκαίρι 2021

Ο σχεδιασμός του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021 που ανακοινώθηκε έδωσε επισήμως το σήμα εκκίνησης για πρόβες και παραστάσεις «υπό έκτακτες συνθήκες, καθώς είναι η δεύτερη χρονιά που καταστρώνονται πολλαπλά σχέδια διάσωσης των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ», όπως είπε η καλλιτεχνική διευθύντριά του, Κατερίνα Ευαγγελάτου. «Το Φεστιβάλ ενισχύει τον διάλογο ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, για να τροφοδοτήσει το κοινό με νέα, τολμηρά έργα δημιουργών από την αφρόκρεμα του διεθνούς στερεώματος» τόνισε η κα Ευαγγελάτου.

Κατ’ επιλογήν χωρίς θεματική ταυτότητα, το Φεστιβάλ αυτήν τη χρονιά θέλει να τονίσει με ορισμένους άξονες, γύρω από τους οποίους στρέφονται κάποιες παραγωγές, όπως και τον πλουραλιστικό και συμπεριληπτικό του χαρακτήρα με θεματολογία που αφορά τις γυναίκες, τις έμφυλες ταυτότητες και ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ.

Η καλλιτεχνική διευθύντριά του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου

Αισιόδοξο κομμάτι αποτελεί η επαναλειτουργία της Πειραιώς 260, που παραδοσιακά φιλοξενεί τη σύγχρονη ελληνική παραγωγή και είναι το βασικό θερινό «σπίτι» χιλιάδων καλλιτεχνών από το ελεύθερο θέατρο, τον χορό, τα εικαστικά και τη μουσική. Οι παραγωγές που πέρυσι ματαιώθηκαν μεταφέρθηκαν για φέτος και οι εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν τη χρήση των υπαίθριων χώρων ενώ το πρόγραμμα επεκτείνεται μέχρι τον Οκτώβριο, που θα φιλοξενηθούν κυρίως διεθνείς παραγωγές.

Στο θέατρο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον Σεπτέμβριο την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Τόμας Οστερμάγιερ στο αρχαίο δράμα και στην Επίδαυρο. Η παράσταση του «ödipus/οιδίποδας» αποτελεί την αφετηρία ενός νέου έργου της συγγραφέως Maja Zade, η οποία μεταφέρει τον μύθο του «Οιδίποδα Τύραννου» στο σήμερα. Μια ακόμα σκηνοθεσία του, το «History of Violence / Ιστορία της βίας» θα παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260. Στην ίδια σκηνή θα δούμε την πρωτότυπη «Οδύσσεια» του Κριστόφ Βαρλικόφσκι και το «Pieces of a Woman / Κομμάτια μιας γυναίκας» του Ούγγρου σκηνοθέτη Κορνέλ Μουντρούτσο.

Στην Επίδαυρο κατεβαίνουν 10 συνολικά υποσχόμενες παραγωγές γνωστών σκηνοθετών όπως είναι ο Βασίλης Παπαβασιλείου, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γιάννης Κακλέας, η Νικαίτη Κοντούρη κ.ά., ενώ η Μικρή Επίδαυρο γίνεται ένας χώρος έρευνας που συνδέει την σύγχρονη ελληνική γραφή με το αρχαίο δράμα κι έχουν πραγματικό ενδιαφέρον όλες οι προτάσεις σε σκηνοθεσίες της Ελένης Σκότη, του Γιώργου Σκεύα, του Γιάννη Καλαβριανού και του Γιάννου Περλέγκα. Όσο για το υπέροχο Ηρώδειο, η μουσική έχει την τιμητική της με εκλεκτούς προσκεκλημένους που προέρχονται από τον χώρο της κλασικής, της σύγχρονης μουσικής και της τζαζ: Γιαν Γκαρμπάρεκ, Ανουάρ Μπραχέμ, Όλαφουρ Άρναλντς, Ζούμπιν Μέτα, Ελευθερία Αρβανιτάκη κ.ά.

Ξεφυλλίστε το ημερολογιακό πρόγραμμα του 2021

Έντεκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το φετινό Φεστιβάλ

  • 2.000 καλλιτέχνες περίπου συμμετέχουν στις 80 παραγωγές του φεστιβάλ. Οι ελληνικές παραγωγές ξεπερνούν τις 50, ενώ οι παραγωγές από το εξωτερικό είναι περίπου 30.
  • H Πειραιώς 260 ξεκινάει 1η Ιουνίου με την παράσταση του Πρόδρομου Τσινικόρη «Somewhere beyond the cherry trees», εμπνεόμενος από τον Βυσσινόκηπο του Τσέχοφ. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα φιλοξενήσει κυρίως ελληνικές παραγωγές, ενώ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο τις ξένες.
  • Η Επίδαυρος κάνει πρεμιέρα στις 25 Ιουνίου, με την μια από τις δυο καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου τους «Ιππής» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου.
  • 10 νέα έργα σε συνεργασία με κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πολωνία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά σηματοδοτούν το διάλογος με το εξωτερικό στον χώρο των παραστατικών τεχνών. Ορισμένα από τα έργα είναι Ελλήνων δημιουργών τα οποία, μετά από την πρεμιέρα τους στην Αθήνα, θα φιλοξενηθούν ως συμπαραγωγές σε σκηνές του εξωτερικού.
  • Έμφαση στην ελληνική δημιουργία δίνει το φεστιβάλ προσκαλώντας καλλιτέχνες και τεχνικούς συντελεστές από το ελεύθερο θέατρο, τον χορό, τα εικαστικά και τη μουσική, που έχει πληγεί τον τελευταίο χρόνο.
  • Γυναίκες, έμφυλες ταυτότητες, ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ είναι κάποια από τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται φέτος το φεστιβάλ.
  • Ο «Κύκλος 1821» είναι μια τιμητική ενότητα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, ιδωμένη από την ματιά καλλιτεχνών που έχουν ξεχωρίσει. Ο Ανέστης Αζάς σχολιάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσα από την καυστική «Δημοκρατία» του Μπακλαβά. Ο νεαρός Παντελής Φλατσούσης στήνει μια εκρηκτική πασαρέλα με την παράσταση «Εθνικό ντεφιλέ». Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει την «Εσμέ», ένα ξεχασμένο δραματικό ειδύλλιο του συγγραφέα της Γκόλφως, Σπυρίδωνα Περεσιάδη, σε σκηνοθεσία της ανερχόμενης Μαρίνας Βρόντη, ενώ πτυχή της ιστορικής επετείου προσεγγίζει και η χορογράφος Λενιώ Κακλέα με το «Age of Crime».
  • Σε νέους χώρους θα παρουσιαστούν κάποιες από τις εκδηλώσεις όπως το «Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω», το μουσικό παραμύθι της Ελένης Φωτάκη από τους Αναστάσιο Μισυρλή - Φώτη Σιώτα , η παιδική παράσταση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει», «Τα τραγούδια της Σωτηρίας» της Χριστίνας Μαξούρη και το «Το τραγούδι σαν άλλη πνοή από τη Δύση στην Ανατολή» του μονωδού βαρύτονου Δημήτρη Τηλιακού.
  • Στη μοναδική πολυμεσική παράσταση του φεστιβάλ, ο Τάσος Βρεττός θα παρουσιάσει στην Πειραιώς 260 την εγκατάσταση «The Feel.Backstage», που αποτυπώνει την εμπειρία του underground clubbing στην Αθήνα από το 2005 και εξής, ερευνώντας το αθέατο κομμάτι της BDSM σκηνής και του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμού.
  • Στα pre-show talks νέοι θεατρολόγοι και ειδικοί του χορού θα μάς εισάγουν στο πνεύμα της παράστασης και στα post-show talks θα γίνονται συζητήσεις με σκηνοθέτες, χορογράφους και συντελεστές των παραστάσεων στις σκηνές της Πειραιώς 260. Όλες οι διεθνείς παραγωγές θεάτρου θα έχουν ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.
  • Όλες οι παραστάσεις στην ελληνική γλώσσα θα έχουν αγγλικούς υπέρτιτλους και ελληνικούς στην πρεμιέρα, για άτομα με προβλήματα ακοής.