Κορωνοϊός: Συναγερμός με τα σημερινά 14/11 κρούσματα στην χώρα μας

Αυξημένοι οι θάνατοι για ακόμη μια φορά

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Συναγερμός με τα σημερινά 14/11 κρούσματα στην χώρα μας

Τα νέα εργαστηριακά κρούσματα του κορωνοϊού τελευταίες 24 ώρες είναι 3.869, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 831.874 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 118 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 536 (60.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 446 (83.21%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 90 (16.79%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.400 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 419 (ημερήσια μεταβολή +1.45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 416 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Από το σύνολο των 3.869 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 17 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας ενώ σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση για τον κορωνοϊό προχώρησε και ο Γιάννης Αϊβάζης.

Κορωνοϊός κρούσματα

«Δεν αποκλείεται να χρειαστούν μέτρα μερικού lockdown»

Στο ΣΚΑΙ μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος και αναφέρθηκε στην μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού αλλά και στην ισχυρή πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.

Μάλιστα, δεν εμφανίστηκε αρνητικός στη λήψη μέτρων ακόμη και τύπου Ολλανδίας.

Στην Ολλανδία θα επιβληθούν μέτρα για τρεις εβδομάδες. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 20.00, ενώ οι δημόσιες διαδηλώσεις δεν θα επιτρέπονται. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά και οι έξοδοι εκτός της οικίας θα επιτρέπονται.

«Είδατε ευρωπαικές χώρες που είναι σαν κι εμάς περίπου, η Ολλανδία, ίσως και το Βέλγιο στη συνέχεια…» επεσήμανε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής.«Δείγμα είναι η κοινή λογική» είπε τονίζοντας πως εάν ένα μέτρο που εφαρμόζεται τώρα δεν αποδίδει πρέπει να πάμε στο επόμενο.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διασπορά. Μπορεί η θετικότητα να είναι στο 1,5% αλλά μετράμε τεράστιες μάζες πληθυσμού» σημείωσε συγκεκριμένα ο καθηγητής συμπληρώνοντας πως η επιδείνωση της κατάστασης γίνεται αντιληπτή και από την εικόνα των νοσοκομείων αυτή την περίοδο.

«Δεν έχουμε και πολλά μέτρα διαχείρισης του κορωνοϊού» διεμήνυσε ο κ.Γώγος, ενώ τόνισε πως «το σύστημα υγείας πιέζεται». Aνέφερε μεταξύ άλλων πάντως πως δεν πιστεύει ότι η εφαρμογή ενός lockdown μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση εν προκειμένω.

Όπως ανέφερε ο κ.Γώγος, το στέλεχος δέλτα «έχει δείξει τα δόντια του πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Έχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Το σύστημα υγείας, όσο και να το μεγαλώνεις έχει πεπερασμένα όρια» είπε και συνόψισε πως θα πρέπει να υιοθετηθεί μια συλλογιστική ενιαίου συστήματος με σύζευξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας. Μέχρι να δούμε κάποια ύφεση με τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί, που ελπίζω σε 15 ημέρες να αρχίσουν να αποδίδουν», σχολίασε.