Κορωνοϊός: Αλλαγές με τη χρήση της μάσκας - Πού θα είναι υποχρεωτική

Από 1η Ιουνίου

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Αλλαγές με τη χρήση της μάσκας - Πού θα είναι υποχρεωτική

Από την 1η Ιουνίου καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις η υποχρεωτικότητα θα διατηρηθεί, ενώ για άλλους κλειστούς χώρους υπάρχουν ακόμη δεύτερες σκέψεις.

Αλλαγές με τη χρήση της μάσκας - Πού θα είναι υποχρεωτική

Οι χώροι όπου η χρήση μάσκας έχει "κλειδώσει" είναι οι υγειονομικές δομές, οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σχολεία. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν θα δώσει χρονοδιάγραμμα για το μέχρι πότε η χρήση της θα είναι υποχρεωτική και η χρήση της δεν θα ανασταλεί για πολύ καιρό ακόμη. Πολύ πιθανή θεωρείται επίσης η διατήρηση της μάσκας στα σουπερ μάρκετ, τόσο από τους εργαζόμενους σε αυτά, όσο και από τους πελάτες. Για τα δε κομμωτήρια, εξετάζεται η μάσκα να φοριέται μόνο από τους εργαζόμενους.

Όσον αφορά στους χώρους εργασίας, δεν είναι ακόμη σαφές ποιες θα είναι οι συστάσεις και η χρήση μάσκας. Ενδεχομένως να αποτελεί απόφαση της κάθε επιχείρησης. Άλλωστε και ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, αν και έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είναι ακόμη σε υψηλά επίπεδα, όπως και ο αριθμός των θανάτων και των επαναμολύνσεων (δείτε εδώ τα χθεσινά 17/4 κρούσματα της χώρας).

Αλλαγές με τη χρήση της μάσκας - Πού θα είναι υποχρεωτική

Η εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού μετά το καλοκαίρι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν αφήνει περιθώρια για πλήρη χαλάρωση. Στην κατεύθυνση αυτή η διενέργεια υποχρεωτικού rapid test θεωρείται πως θα παραμείνει για τους υγειονομικούς, μια φορά την εβδομάδα.Υπενθυμίζεται πως από 1η Μαΐου ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως πως αυτό που καταργείται είναι η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους. Δηλαδή σε μέρη με συνωστισμό, συνίσταται να φοράμε ακόμη μάσκα, στο πλαίσιο των μέτρων ατομικής προστασίας.

Ανακοινώθηκε χαλάρωση των μέτρων - Από πότε θα ισχύσει;

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ανακοινώθηκε η κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού για το διάστημα από 1η Μαΐου έως 31 Μαΐου, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη ο οποίος πριν από λίγο καιρό διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Παράλληλα μέχρι 31 Μαΐου θα διατηρηθεί το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Σε ό,τι αφορά στις μάσκες στους κλειστούς χώρους, από τις 2 Μαΐου, θα γίνουν προαιρετικές με εξαίρεση τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως τα νοσοκομεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

=Την ίδια ώρα που ο πρώην Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας νοσεί από κορωνοϊό, ο νυν υπουργός Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας 11/4, σημαντικές αλλαγές στα μέτρα για τον κορωνοϊό, αμέσως μετά το Πάσχα.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η αποκλιμάκωση των μέτρων, θα αφορά και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, η ισχύς των οποίων, μαζί με αυτά της νόσησης, επεκτάθηκε με ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι επιστρέφουμε στη ζωή μας προ Covid, γιατί ο κορωνοϊός βρίσκεται ακόμα εδώ. Απλώς, από τον Μάιο, μετά το Πάσχα, θα υπάρχει μια περαιτέρω αποκλιμάκωση» τόνισε ο υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή, για τους εμβολιασμένους πολίτες, η αποκλιμάκωση, εξαιρουμένης της μάσκας, είναι σχεδόν ολική.

Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι αυτό το οποίο εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι να δούμε ένα πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους, ενδεχομένως και χωρίς πιστοποιητικό, με κάποιους άλλους όρους.

«Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν ως ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για την κίνηση. Αυτό που εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι που κατά βάση ο πληθυσμός είναι σε εξωτερικούς χώρους, θα εξεταστεί αν και πού θα χρειάζεται η επίδειξη. Σίγουρα πάντως θα υπάρχει αποκλιμάκωση», τόνισε.

Ωστόσο, μετέθεσε χρονικά την κατάργηση της μάσκας επισημαίνοντας ότι είναι ένας σχετικά ήπιος περιορισμός που έχει να κάνει με εσωτερικούς χώρους ή όπου υπάρχει συνωστισμός. «Οπότε μπορούμε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί. Δε χρειάζεται να γίνουν γρήγορες κινήσεις», υπογράμμισε.