«Θα είμαι το επόμενο θύμα γυναικοκτονίας» - Σπαρακτική έκκληση από την 29χρονη Αριάνα

Ο άντρας της Αριάνας έχει καταδικαστεί 8 φορές για κακοποίηση της συζύγου της.

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
coe.int
coe.int

Η Αριάνα προχώρησε σε μία σπαρακτική παράκληση για τον σύζυγο της, ο οποίος την κακοποιεί. Η 29χρονη σε δηλώσεις της τόνισε ότι φοβάται ότι θα είναι το επόμενο θύμα γυναικοκτονίας και ζήτησε από τις αρχές να παρέμβουν και να κλείσουν τον άντρα της στη φυλακή ή σε ψυχιατρείο.

Ο άντρας της Αριάνα έχει καταδικαστεί οχτώ φορές για κακοποίηση της γυναίκας του, αλλά κυκλοφορεί ελεύθερος. Η 29χρονη είναι τρομοκρατιμένη και φοβάται για την ίδια της τη ζωή. Σε δηλώσεις της στην εκπομπή «Μέρα μεσημέρι με τη Μάριον» στο Open έκανε έκκληση, ώστε να μην είναι η επόμενη γυναικοκτονία στην Ελλάδα.

Πριν λίγες ημέρες ο Μητροπολήτης Δωδώνης είχε προχωρήσει σε απαράδεκτες δηλώσεις για το θέμα των βιασμών των γυναικών και της κακοποίησης και είχε φέρει το ξέσπασμα της Μαρίας Μπεκατώρου.

Τα σπαρακτικά της λόγια

«Εγώ ζητάω να μην είμαι αύριο η επόμενη γυναίκα που θα σκοτώσει ο άντρας της. Ζητάω να μπει στη φυλακή ή στο ψυχιατρείο. Όλα γίνονται μπροστά στα παιδιά μου.

Με χτυπάει μπροστά τους. Ο γιος μου όταν ήταν 6 χρονών μου είχε ζήσει τη ζωή. Τα παιδιά δεν θέλουν να πάμε στον μπαμπά τους, κλαίνε.

Φοβάμαι να βγω στο σούπερ μάρκετ, φοβάμαι να πάω μια βόλτα. Χθες ήρθε πάλι, αν δεν ήταν ο αδερφός μου θα είχε σπάσει την πόρτα.

Έχει έρθει και στη δουλειά μου. Φοβάμαι ότι θα με σκοτώσει. Όχι φοβάμαι, σίγουρα θα με σκοτώσει!»

Τι μπορώ να κάνω αν γνωρίζω μια γυναίκα/ένα κορίτσι, που αντιμετωπίζει βία/ κακοποίηση;

  • Θυμάμαι ότι η βία στις ενδοοικογενειακές σχέσεις είναι πολύπλοκο ζήτημα. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.
  • Δε γίνομαι ούτε «σωτήρας» ούτε «ανακριτής». Δεν πιέζω τη γυναίκα/ κορίτσι να πάρει αποφάσεις, δε λέω «δεν καταλαβαίνω γιατί μένεις μαζί του», δε ρωτάω λεπτομέρειες συμβάντων χωρίς να ξέρω πώς θα διαχειριστώ τις αποκαλύψεις της γυναίκας/ κοριτσιού.
  • Ακούω, δεν επικρίνω τις αντιδράσεις της γυναίκας, άμεσα ή έμμεσα π.χ. δεν ρωτάω γιατί δεν έφυγες νωρίτερα.
  • Αποφεύγω να ταυτιστώ με τα συναισθήματα της φίλης/ γνωστής μου.
  • Ρωτώ ξεκάθαρα τι είδους βοήθεια θα ήθελε να της προσφέρω, π.χ. ρωτάω: θέλεις να μάθω που μπορείς να απευθυνθείς για βοήθεια;
  • Δε δίνω υποσχέσεις που δεν μπορώ να κρατήσω, π.χ. δεν υπόσχομαι σε ένα νεαρό κορίτσι θύμα βίας ότι «δε θα το πω πουθενά».
  • Ζητάω βοήθεια από εξιδεικευμένους φορείς για να βοηθήσω τη φίλη/ γνωστή μου.