Ζαφείρι: Ο γενέθλιος λίθος του Σεπτεμβρίου

Υπάρχει κάποιος που μπορεί να αντισταθεί στη μαγεία και στην εκπληκτική λάμψη των ζαφειριών;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ζαφείρι: Ο γενέθλιος λίθος του Σεπτεμβρίου

Υπάρχει κάποιος που μπορεί να αντισταθεί στη μαγεία και στην εκπληκτική λάμψη των ζαφειριών; Προσφέροντας μια τέλεια ισορροπία κλασικής, διαχρονικής ομορφιάς σε συνδυασμό με τη σύγχρονη όψη του, το ζαφείρι έχει θεμελιωθεί ως ένας από τους πιο δημοφιλείς πολύτιμους λίθους σε όλο το κόσμο.

Το ζαφείρι αποτελεί το γενέθλιο λίθο του Σεπτεμβρίου και χρησιμοποιείται για τον εορτασμό της 5ης και 45ης επετείου γάμου. Ταιριάζει εξαιρετικά στο Σεπτέμβριο, καθώς αυτός είναι ένας από τους διασημότερους μήνες για γάμο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα οι ειδικοί από την DIAMONDJOOLS θα μας εφοδιάσουν με πληροφορίες σχετικά με το γενέθλιο λίθο του Σεπτεμβρίου, το συμβολισμό του, την ιστορία του, και τα χαρακτηριστικά του.

Συμβολισμός και ιστορία

Η λέξη "ζαφείρι" προέρχεται από την ελληνική λέξη "σάπφειρος", η οποία σημαίνει μπλε, εξαιτίας του πιο συχνού μπλε χρωματισμού του συγκεκριμένου λίθου. Παρόλα αυτά, τα ζαφείρια συναντώνται και σε άλλα χρώματα, καθώς ανήκουν στην οικογένεια των ορυκτών του κορουνδίου. Όλα τα χρώματα, εκτός από το κόκκινο κορούνδιο, είναι γνωστά ως ζαφείρια, με το μπλε ζαφείρι να είναι το πιο περιζήτητο, αν και άλλα χρώματα μπορεί να είναι πιο σπάνια.

Ο χρωματιστός αυτός λίθος συμβολίζει την αλήθεια, την ειλικρίνεια, τη σοφία και την πίστη. Έχει συνδεθεί άμεσα, μέσα από το πέρασμα των ετών, με την αρχοντιά και την πνευματικότητα. Μέχρι σήμερα, υπάρχει η αντίληψη ότι το ζαφείρι φέρνει προστασία, καλή τύχη και θεραπεία. Πολλοί πιστεύουν επίσης ότι τα ζαφείρια αντιπροσωπεύουν την αρετή και την καλή τύχη, τα οποία είναι όλα σημαντικά χαρακτηριστικά ενός γάμου. Τα δαχτυλίδια με ζαφείρι ιδιαίτερα, αποτελούν αδιαμφισβήτητο σύμβολο αφοσίωσης, καθιστώντας τα τέλεια επιλογή για αρραβώνες.

diamond jools ring

Το μεγαλύτερο ζαφείρι του κόσμου ζυγίζει 1.404,49 καράτια (280.898 g) και ονομάζεται Αστέρι του Αδάμ: είναι οβάλ σχήματος, μπλε αστρικό ζαφείρι.

Πού βρίσκονται τα περισσότερα ζαφείρια;

Τα ζαφείρια βρίσκονται σε ελάχιστες τοποθεσίες στον κόσμο, κατατάσσοντάς τα έτσι σε έναν από τους πιο σπάνιους λίθους. Η Σρι Λάνκα, η Μιανμάρ και το Κασμίρ αποτελούν τις 3 πιο γνωστές πηγές του γενέθλιου λίθου του Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, η Σρι Λάνκα κατέχει τα πιο περιζήτητα ζαφείρια στον κόσμο, λόγω των εξαιρετικών μπλε αποχρώσεών τους. Όπως είναι λογικό, τα ζαφείρια της Σρι Λάνκα είναι από τα πιο ακριβά.

Πιο πρόσφατα, σημαντικές ποσότητες ζαφειριού έχουν επίσης βρεθεί στην Αυστραλία, την Ταϊλάνδη, τη Μαδαγασκάρη και την Ινδία. Η Μαδαγασκάρη συγκεκριμένα εξελίσσεται ταχύτατα σε μια από τις κορυφαίες χώρες εξαγωγής ζαφειριού στον κόσμο.

Χαρακτηριστικά ενός ζαφειριού

Η γενέθλια πέτρα του Σεπτεμβρίου είναι εξαιρετικά σκληρή, κατατάσσοντας την 9η στην κλίμακα Mohs, αμέσως πριν το "αδάμαστο" διαμάντι. Έχει απίστευτη σκληρότητα και έτσι αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για δαχτυλίδια και άλλες βάσεις που υπόκεινται σε καθημερινή χρήση.

Κόστος και καράτια

Η τελική τιμή του ζαφειριού σας θα καθοριστεί από πολλούς παράγοντες, όπως το καράτι, η ένταση του χρώματος, η καθαρότητα της πέτρας και φυσικά η προέλευσή της.

Τα μεγάλα ζαφείρια είναι εξαιρετικά σπάνια και σε περιορισμένη προσφορά. Συνεπώς, το βάρος παίζει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής τιμής του λίθου, καθώς η τιμή του αυξάνεται εκθετικά. Για παράδειγμα, ένα ζαφείρι 10 καρατίων μπορεί να είναι 20 φορές πιο ακριβό από ένα αντίστοιχο ζαφείρι 1 καρατιού.

diamond jools δαχτυλίδι

Ένταση χρώματος

Το χρώμα είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την αξία ενός ζαφειριού. Η πιο περιζήτητη ένταση χρώματος στα ζαφείρια είναι το Vivid, ένα έντονο, σκούρο και ταυτόχρονα ζωηρό μπλε χρώμα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα διαμάντια, δεν υπάρχει επίσημα αποδεκτή κλίμακα ταξινόμησης και μέτρησης χρωμάτων για αυτόν τον πολύτιμο λίθο.

Καθαρότητα

Τα εγκλείσματα στα ζαφείρια είναι αρκετά κοινά. Συνεπώς, όσο λιγότερα εγκλείσματα ανιχνεύονται μέσα στο ζαφείρι, τόσο πιο καθαρό θεωρείται και συνεπώς αυξάνεται η τιμή του εξαιτίας της καλής του ποιότητας. Συνήθως, παρατηρούνται τρεις βαθμοί καθαρότητας:

-Το "Eye Clean" υποδεικνύει ότι τα εγκλείσματα δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Αυτά τα ζαφείρια είναι σαφώς τα πιο σπάνια και τα πιο ακριβά, καθώς θεωρούνται τα πιο "καθαρά".

-Ο βαθμός "Visible Inclusions" υποδηλώνει ότι τα εγκλείσματα είναι ελάχιστα ορατά με γυμνό μάτι, δείχνοντας πως μπορούν να παρατηρηθούν ατέλειες πάνω στο λίθο.

-Ο βαθμός "Included" υποδεικνύει ότι τα εγκλείσματα είναι εμφανή με γυμνό μάτι.

Από την άλλη πλευρά, το σχήμα του ζαφειριού σας δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην τιμή, καθώς είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα προσωπικής προτίμησης. Αξίζει να πούμε εδώ πως τα πιο κοινά σχήματα για τα ζαφείρια είναι τα στρογγυλά και τα οβάλ.

Περιστάσεις για κοσμήματα από ζαφείρι

Τα κοσμήματα με ζαφείρια είναι ένα εξαιρετικό δώρο για διάφορους λόγους:

⦁Τα κοσμήματα από ζαφείρι αποτελούν ένα παραδοσιακό σύμβολο-δώρο για την 5η και 45η επέτειο γάμου.

⦁Είναι εξαιρετική επιλογή αν το άλλο σας μισό γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο, ως δώρο γενεθλίων.

⦁Μήπως το μπλε είναι το αγαπημένο σας χρώμα; Κάντε δώρο στον εαυτό σας ένα όμορφο κόσμημα με έναν ανθεκτικό λίθο που θα λατρέψετε για πάντα.

Από κομψά δαχτυλίδια "ντυμένα" στα μπλε, μέχρι εντυπωσιακά σκουλαρίκια με ζαφείρια, η συλλογή κοσμημάτων της DIAMONDJOOLS θα σας εντυπωσιάσει σε διάφορα στυλ, σχέδια και αποχρώσεις, καθιστώντας τα ένα υπέροχο δώρο για όσους θέλουν να κάνουν την απόλυτη δήλωση στυλ!

Website: https://www.diamondjools.gr/ Instagram: diamondjools