"Ένιωσα λιγότερο ικανή όταν..." - Συγκλονίζει η εξομολόγηση της Ελεονώρας Μελέτη

Η αναφορά στην επιλόχειο κατάθλιψη

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα

Αφοπλιστική και πάντα ειλικρινής ήταν και αυτή τη φορά η Ελεονώρα Μελέτη, σε συνέντευξή της στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και στο "Όλα για τη Ζωή μας", το πρωί του Σαββάτου 5/2. Η όμορφη παρουσιάστρια μιλάει πάντα έξω από τα δόντια, για πολλά θέματα που αποτελούν "ταμπού" στην κοινωνία μας, παρόλο που είναι πέρα για πέρα φυσιολογικά και υπάρχουν διάχυτα στην καθημερινότητα, βγάζοντας το ωραίο περιτύλιγμα με το οποίο πλασσάρονται συνήθως.

Αναφέρθηκε στην μητρότητα και στην περίοδο αφότου γέννησε, στην επιλόχειο κατάθλιψη, και στο πως αντιμετώπισε τον εαυτό της αφότου έγινε μητέρα παλέυοντας με τους δικούς της "δαίμονες". Πρόσφατα μάλιστα προχώρησε και στην αποκάλυψη, πως είχε κάνει κατάψυξη ωαρίων, κάτι που πλέον ακούμε συχνά, πριν κάνει το πρώτο της παιδί.

«Ένιωθα μία απεριόριστη αγάπη για αυτό το πλάσμα και μία άλλη πληρότητα, αλλά ταυτόχρονα είχα κι ένα ανεξήγητο πένθος. Σαν να πενθώ μία πρότερη ζωή… Οι δύο γυναίκες, πριν και μετά τον τοκετό, δεν είχαν βρει μία κοινή πορεία» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Η συνέντευξη της Ελεωνόρας Μελέτη

Τι είναι η επιλόχειος κατάθλιψη;

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα είδος κλινικής κατάθλιψης η οποία μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες και λιγότερο συχνά τους άντρες μετά από τη γέννηση ενός παιδιού. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει το 15% των γυναικών, ενώ μόνο μία στις τέσσερις περιπτώσεις διαγιγνώσκεται από τους ιατρούς και αντιμετωπίζεται.

Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης μπορούν να συμβούν σε διάστημα από 24 ώρες μέχρι 6 μήνες μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Η κακή διάθεση, τα συχνά κλάματα, η έλλειψη ευχαρίστησης και ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε πρόσφεραν ικανοποίηση είναι από τα πιο έντονα και εύκολα αναγνωρίσιμα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάποια δυσκολία στη νέα μητέρα.

Επιπλέον, τα προβλήματα στον ύπνο και η μείωση ύπνου REM, η μείωση βάρους και η μείωση της ενεργητικότητας (ατονία) μπορεί να θεωρηθούν λογικά επακόλουθα της κούρασης που βιώνει η μητέρα από τις απαιτήσεις που έχει ένα βρέφος (θηλασμός, διαρκή παρακολούθηση ότι δεν χρειάζεται κάτι το βρέφος, λίγες ώρες ύπνου λόγω του προγράμματος του βρέφους) όμως, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να αγνοήσουμε τα συμπτώματα αυτά που μπορεί να δείχνουν ότι η μητέρα δυσκολεύεται να βρει την προσωπική της ισορροπία και ηρεμία.

Τέλος, η ανησυχία ή το άγχος, τα αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής, η δυσκολία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων, οι σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας, τα αισθήματα απόρριψης αλλά και σωματικά συμπτώματα όπως συχνοί πονοκέφαλοι, πόνοι στο στήθος, ταχυπαλμία, μούδιασμα ή ζάλη είναι επίσης ενδεικτικά για το ότι η μητέρα χρήζει υποστήριξης και φροντίδας χωρίς περαιτέρω αναβολή.

Πιθανές αιτίες εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης

​Μετά από την εγκυμοσύνη, οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ταχεία αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών, μπορεί να οδηγήσει στην επιλόχεια κατάθλιψη, ακριβώς όπως και οι μικρότερες αλλαγές στις ορμόνες μπορούν να έχουν επιπτώσεις στις διαθέσεις μιας γυναίκας πριν αρχίσει την εμμηνορροϊκή περίοδό της (το γνωστό προεμμηνορυσιακό σύνδρομο).

Περιστασιακά, τα επίπεδα ορμονών του θυρεοειδή αδένα μπορούν επίσης να μειωθούν μετά από τη γέννα. Τα χαμηλά επίπεδα ορμονών του θυροειδή, μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης συμπεριλαμβανομένης της καταθλιπτικής διάθεσης, του μειωμένου ενδιαφέροντος για τα πράγματα, της οξυθυμίας, της κούρασης, της δυσκολίας συγκέντρωσης, των προβλημάτων του ύπνου, και της αύξησης του βάρους. Το συναίσθημα της έντονης κόπωσης μετά από εργώδη φυσιολογικό τοκετό.

Η κακή αρχιτεκτονική του ύπνου, σύντομος και ρηχός ύπνος, εμποδίζει συχνά μια νέα μητέρα να ανακτήσει τις δυνάμεις της μετά τη γέννα, για εβδομάδες. Επιπρόσθετα φορτίζει το συναίσθημα συντριβής με το βάρος του νέου, ή επιπλέοντος μωρού που πρέπει να φροντίζει και η αναπόφευκτη αμφιβολία για τη δυνατότητά της να είναι καλή μητέρα.

Αίσθημα πίεσης από τις αλλαγές στη ρουτίνα της εργασίας και του σπιτιού. Μερικές φορές, οι γυναίκες σκέφτονται ότι πρέπει να είναι “οι τέλειες μαμάδες”, το οποίο φυσικά δεν είναι ρεαλιστικό και προσθέτει επιπλέον άγχος, που συμβάλλει στα αίτια κατάθλιψης. Φοβικά συναισθήματα απώλειας: φόβος απώλειας της ταυτότητας της νέας μητέρας, ποια είναι τώρα και ποια ήτανε πριν το νέο μωρό, φόβος απώλειας ελέγχου του μητρικού ρόλου, φόβος απώλειας της προ-εγκυμοσύνης σιλουέτας, φόβος απώλειας της αίσθησης να είναι ελκυστική.

Μείωση του ελεύθερου χρόνου και μείωση του ελέγχου στην διάθεση του χρόνου. Η ανάγκη για μεγαλύτερη παραμονή μέσα στο σπίτι που βιώνεται σαν “εγκλωβισμός”, για μακρύτερες χρονικές περιόδους και μείωση του διαθέσιμου χρόνου για την εργασία και τη διασκέδαση, συνεισφέρουν στη εμφάνιση της κατάθλιψης, σε ορισμένες γυναίκες. Ευαισθησία και πόνος στην περιοχή του περινέου και του κόλπου, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στη σεξουαλική επαφή. Το διάστημα της σωματικής ανάρρωσης μετά από καισαρική τομή μπορεί να είναι μεγαλύτερο από ότι μετά από ένα φυσιολογικό τοκετό, γεγονός που προστίθεται στα αίτια κατάθλιψης.