«Είναι πολλά τα ταμπού και τα...» - Η απάντηση της Μαρίας Κοζάκου για τον χαρακτηρισμό που δέχτηκε ο Καπουτζίδης

«Είναι σαν να ανοίξαμε τις ανοιχτές θύρες»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
«Είναι πολλά τα ταμπού και τα...» - Η απάντηση της Μαρίας Κοζάκου για τον χαρακτηρισμό που δέχτηκε ο Καπουτζίδης

Καλεσμένη στην εκπομπή The 2night show βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας 31/5 η Μαρία Κοζάκου λίγες μέρες μετά την Eurovision 2022. Η ίδια αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ομοφοβικό σχόλιο που δέχτηκε ο Γιώργος Καπουτζίδης αλλά και στην απάντησή του, που σχολιάστηκε αρκετά.

«Κάποιος έγραψε στον Γιώργο Καπουτζίδη “Είσαι κακιά αδερφή” Και ο Γιώργος αποφασίζει να απαντήσει “Δεν είμαι κακιά αδερφή, είμαι καλή αδερφή γιατί έχω κάποια καλά στοιχεία” κλπ.

Την ώρα εκείνη ,όλη η ελληνική οικογένεια κάθεται απέναντι από την τηλεόραση και βλέπει Eurovision. Και είπα τις προάλλες… Τι θα γίνει αν εκείνη την ώρα ένα παιδί ρωτήσει τι εννοούσε ο Γιώργος… Δεν είναι ώρα να ανοίξουμε αυτή την κουβέντα σοβαρά; Νομίζω κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ενώ έξω μπορούμε να ακούσουμε τα πάντα, αν στην τηλεόραση ακούσουμε κάτι που μπορεί να μας σοκάρει, νιώθουμε και αμηχανία», ανέφερε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου.

Η απάντηση της Μαρίας Κοζάκου στο ομοφοβικό σχόλιο που δέχτηκε ο Καπουτζίδης

Η Μαρία Κοζάκου λοιπόν απάντησε: «Η τηλεόραση όπως και το ραδιόφωνο, δεν είναι και ούτε θα έπρεπε να είναι καφενείο. Πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος… Ωστόσο η Eurovision είναι το πιο queer γεγονός που μπορεί να δει ένας δεκατριάχρονος, όλο είναι queer.

Θα είναι και λίγο υποκριτικό να μην κάνουμε κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτό το πράγμα, απλά και μόνο αυτό εκφράστηκε με λέξεις του παρουσιαστή ή της παρουσιάστριας. Είναι σαν να ανοίξαμε τις ανοιχτές θύρες. Είναι πολλά τα ταμπού και τα στερεότυπα, απλώς υπάρχει μια λεπτή γραμμή. Δεν είμαστε πια στη φάση του ας κάνει ο καθένας ότι θέλει και να μην με ενοχλεί εμένα, είμαστε σε ένα βήμα πιο μετά, στο βήμα της ανάγκης της ορατότητας των ανθρώπων.

Άρα δηλαδή θα πρέπει και όλοι οι υπόλοιποι να κάνουμε έναν ακτιβισμό με όλα αυτά που δεν συζητάμε και δεν είναι μόνο τα γκέι θέματα», κατέληξε η Μαρία Κοζάκου.

Οι δηλώσεις του Καπουτζίδη για το σχόλιο αυτό

Ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε τη Δευτέρα 16/5 στο Πρωινό και θέλοντας να πάρει θέση για ένα σχόλιο πλήρως ρατσιστικό και ομοφοβικό, το οποίο είχε ακούσει ο ίδιος στο παρελθόν κατά την παρουσίαση της Eurovision σχετικά με την σεξουαλικότητά του. Ο ηθοποιός έχει μιλήσει ανοιχτά και εντελώς απελευθερωμένα για τις ερωτικές του προτιμήσεις και συχνά αυτό αποτελεί πηγή πικρόχολων σχολίων.

Ο ίδιος δεν το βάζει κάτω αντιθέτως βγαίνει και μιλάει δημόσια για όλα αυτά θέλοντας με τον τρόπο του να βοηθήσει ομοφυλόφιλα άτομα να μην νιώθουν περίεργα και παράλληλα με τη δράση του να παρεμποδίσει όσο το δυνατόν γίνεται αυτό, τα άτομα που δυσκολεύονται ως προς την αποδοχή τους να εκφράζονται με ρατσιστικά σχόλια.

«Αυτό που έκανα ήταν μια επανοικειοποίηση. Μια πληθυσμιακή ομάδα παίρνει τις μειωτικές, προσβλητικές λέξεις που λένε εναντίον της οι άλλοι, τις οικειοποιείται, τις χρησιμοποιεί η ίδια, τις βάζει η ίδια στο δικό της λεξιλόγιο και έτσι ο μειωτικός χαρακτήρας των λέξεων φθίνει. Αν εγώ πω τον εαυτό μου αδερφή και το λέω τόσο εύκολα, το να μου το πεις εσύ δεν τρέχει και τίποτα.

Το 2006, όταν παρουσίαζα την Eurovision, δέχτηκα την πιο ακραία επίθεση που έχει γίνει σε άνθρωπο της τηλεόρασης. Ένας αθλητικογράφος είχε μιλήσει στην εκπομπή του για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίαζα της Eurovision και εννοείται είχε πει αδερφή και αδερφάρα, ότι βλέπω την Αννούλα, είχε πει όξω που… και άσχημε και διάφορα άλλα. Αυτές οι φράσεις, στο λεξιλόγιο των νέων εκείνης της εποχής πέρασαν, έλεγαν Αννούλες τα gay παιδιά για να τα κοροϊδέψουν. Δημιούργησε μια νέα βρισιά».

Σχετικά με το σχόλιο που έκανε ο Άρης Πορτοσάλτε στην εκπομπή Σήμερα, ο Γιώργος Καπουτζίδης είπε: «Δεν θεωρώ ότι είχε κακή πρόθεση, απλώς νομίζω ότι δεν γνωρίζει τη λέξη επανοικειοποίηση, το ότι αυτό έχει να κάνει με διαδικασία και δεν έχει να κάνει με την ποιότητα. Ίσα ίσα είναι μια διαδικασία με πάρα πολύ καλή ποιότητα και με καλό αποτέλεσμα, γιατί στην ουσία αφαιρεί κακοποιητικές λέξεις από το λεξιλόγιό μας».