Metoo: «Έχω βαρεθεί να λένε...» - Εκτός εαυτού ο Σεργουλόπουλος

Τι συνέβη;

Γεωργία Θεοδωρίδου
Youweekly Editor
Metoo: «Έχω βαρεθεί να λένε...» - Εκτός εαυτού ο Σεργουλόπουλος

Το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης (11/4) στην ψυχαγωγική εκπομπή «πρωίαν σε είδον την μεσημβρίαν» με αφορμή τα όσα είπε η προσκεκλημένη της εκπομπής της ΕΡΤ, ο Φώτης Σεργουλόπουλος ήθελε να τοποθετηθεί για το κίνημα #metoo.

Βέβαια δεν είναι λίγο οι φορές που ο παρουσιαστής έχει αναφερθεί σε όλο αυτό το σοβαρό ζήτημα, αλλά και σε διάφορα άλλα παρόμοια λεπτά ζητήματα - δείτε εδώ μερικά.

Η ατάκα του Φώτη Σεργουλόπουλου για το metoo

«Έχω βαρεθεί τους ανθρώπους που λένε “ πολύ μιλήσατε” ή “το ακούσαμε”, ή τέλος πάντων “ok, μας τα είπατε”. Δεν σταματάει και πρέπει να λέγεται πάντα», είπε ο Φώτης Σεργουλόπουλος.

Λίγα λόγια για το κίνημα #metoo παγκοσμίως

Το Κίνημα Me Too, ή #MeToo, μαζί με όλες τις παρόμοιες εκδοχές του ανά την υφήλιο, είναι ανεξάρτητο κοινωνικό κίνημα ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση, αλλά και στην κακοποίηση, βία ή/και παρενόχληση οποιασδήποτε μορφής (λεκτικής, ψυχολογικής-ψυχικής, σωματικής, εκφοβισμού εργασιακού ή μη) σε ανήλικους και ενήλικες, που δρα κυρίως μέσω της προτροπής δημοσιοποίησης των περιστατικών στα κοινωνικά δίκτυα.

Η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Ταράνα Μπερκ ξεκίνησε το κίνημα Me Too το 2006. Η Μπερκ άρχισε να χρησιμοποιεί το "Me Too" για να βοηθήσει Αφροαμερικανικής καταγωγής γυναίκες, ιδίως έφηβες, με δραματικές εμπειρίες βιασμού, σωματικής και λεκτικής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και κατάχρησης εξουσίας, ώστε να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να διαμαρτυρηθούν δημόσια. Η ίδια η Μπερκ είχε υπάρξει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης κατ' επανάληψη.

Η έκφραση αυτή, που σημαίνει στα ελληνικά «κι εγώ επίσης», έγινε τελικά το σήμα-κατατεθέν του κινήματος. Προήλθε από τα λόγια της Μπερκ, τα οποία ήταν τα μόνα που μπόρεσε να ψελλίσει σ' ένα νεαρό κορίτσι, 12χρονο, που της αποκάλυψε ότι είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Υποστηρικτής του κινήματος σε διαμαρτυρία γυναικών στο Όσλο, το 2018

Με τη δημοσιοποίηση περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης από τον κινηματογραφικό παραγωγό Χάρβι Γουάνστιν, τον Οκτώβριο του 2017, η Αλίσα Μιλάνο έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter: «Εάν όλες οι γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή βία γράψουν στο status #Me too, ίσως δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος». Την παρότρυνση της Μιλάνο ακολούθησαν αμέσως διάσημες προσωπικότητες όπως οι Γκουίνεθ Πάλτροου, Άσλεϊ Τζαντ, Τζένιφερ Λόρενς, Ούμα Θέρμαν και πολλές άλλες.

Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε λόγω των διάσημων ονομάτων που εμφανίζονταν ως θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και η ποινική δίωξη και καταδίκη του Γουάνστιν, μεγιστοποίησαν τον αντίκτυπο της πρωτοβουλίας ωθώντας όλο και περισσότερες γυναίκες να σπάσουν την σιωπή και να μιλήσουν για την βία την οποία είχαν υποστεί. Τον Σεπτέμβριο 2018, ο Αμερικανός κωμικός Μπιλ Κόσμπι έγινε ο πρώτος διάσημος που καταδικάστηκε σε φυλάκιση εξαιτίας σεξουαλικών αδικημάτων, στην έναρξη του κινήματος #MeToo στις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα, το κίνημα εμφανίστηκε τον χειμώνα του 2020 μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας της Σοφίας Μπεκατώρου για την σεξουαλική επίθεση, που είχε δεχτεί από παράγοντα του αθλητισμού. Το κίνημα αυτό έχει σήμερα εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα και πολλές περιπτώσεις έμφυλης βίας καταγράφονται συνεχώς.

Τον Ιούνιο 2022 καταγράφηκε η πρώτη καταδίκη σε Έλληνα προπονητή ιστιοπλοΐας για περιστατικά σεξουαλικής βίας κατά της πρώην αθλήτριας Αμαλίας Προβελεγγίου, και αυτό αφορούσε ουσιαστικά την πρώτη δίκη του ελληνικού κινήματος #MeToo.