Ζήλεια στη σχέση; Γιατί οι άνδρες και οι γυναίκες ζηλεύουν διαφορετικά;

Να γιατί ζηλεύετε ο ένας τον άλλον! Ξέρεις πώς να το διορθώσεις;

Ζήλεια στη σχέση; Γιατί οι άνδρες και οι γυναίκες ζηλεύουν διαφορετικά;

Ζήλεια στη σχέση; Αν δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί ο σύντροφος σου ζηλεύει για μερικά πράγματα, μπορεί η απάντηση να είναι απλά πως οι άνδρες και οι γυναίκες βιώνουν διαφορετικά αυτό το συναίσθημα.

Σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο Chapman, στην οποία συμμετείχαν 64 χιλιάδες Αμερικανοί ενήλικες, βρέθηκε πως οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να ζηλέψουν σχετικά με μια σεξουαλική απιστία, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να ζηλέψουν όταν πρόκειται για συναισθηματική απιστία. Για τους σκοπούς της μελέτης, ως σεξουαλική απιστία προσδιορίστηκε όταν ο ένας από τους συντρόφους κάνει σεξ με κάποιον άλλο χωρίς όμως να είναι ερωτευμένος μαζί του.


Ως συναισθηματική απιστία προσδιορίστηκε όταν ο ένας από τους συντρόφους ερωτεύεται κάποιον άλλο, αλλά δεν κάνει έρωτα μαζί του. Στους συμμετέχοντες δόθηκε ένα σενάριο «τι θα έκανες αν» και για τις δύο περιπτώσεις και ρωτήθηκαν πώς θα αντιδρούσαν. Οι ειδικοί διαπίστωσανπως το 54% των ετεροσεξουαλικών ανδρών αναστατώνονταν περισσότερο από τη σεξουαλική απιστία, συγκριτικά με μόνο το 35% των γυναικών. Όσον αφορά τη συναισθηματική απιστία, το 65% των γυναικών ήταν πιο αναστατωμένες συγκριτικά με το 46% των ετεροσεξουαλικών ανδρών.

Γιατί ζηλεύουμε διαφορετικά;
Στον πυρήνα τους, είπαν οι ερευνητές, όλα επιστρέφουν στην εξέλιξη.

• Για τους άνδρες, η εξέλιξη υπαγορεύει να ενδιαφέρονται περισσότερο για την επιβίωση του DNA τους, αντί για την ανατροφή και τη φροντίδα ενός παιδιού. Έτσι, η ιδέα να μεταφέρει ένας άλλος άνδρας τα γονίδιά του στη γυναίκα τους είναι (ακόμη) αρκετά ενοχλητική.

• Οι γυναίκες τείνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την ευημερία των παιδιών τους. Έτσι, αν ο άνδρας έχει φύγει ή δεν είναι συναισθηματικά παρών, τα ποσοστά επιβίωσης του απογόνου τους είναι σημαντικά πιο χαμηλά.

Μπορείς να νικήσεις τη ζήλια;

Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να ξεπεράσεις αυτό το άσχημο συναίσθημα:

• Αναγνώρισε ότι σε έχει κυριεύσει.
• Συνειδητοποίησε πως πηγάζει από τη δική σου ανασφάλεια.
• Σκέψου ότι σε κάνει δυστυχισμένη.
• Προσδιόρισε από πού προέρχονται αυτά τα συναισθήματα.
• Άρχισε να «δουλεύεις» τις ρίζες της ζήλιας με τη στήριξη του συντρόφου σου.

«Ζηλεύω την πρώην σύζυγό του! Τι να κάνω;» Ο ειδικός απαντά!

«Νιώθω ότι ζηλεύω την πρώην σύζυγό του! Ακόμα κι όταν ξέρω ότι μιλάνε για ζητήματα των παιδιών τους, εγώ δεν μπορώ να κρατήσω τη ζήλια μου, αλλά δεν πρέπει εκείνος να το μάθει»
Μαριάννα

Ο ειδικός σου δίνει την λύση...

Αγαπητή Μαριάννα,

Από αυτά που αναφέρεις καταλαβαίνω ότι από τη μια πλευρά αναγνωρίζεις την ανάγκη και τη σημασία που έχει το να μιλάει ο σύζυγός σου για τα παιδιά του. Από την άλλη όμως, μπορεί να ανησυχείς ή να ζηλεύεις που αφιερώνει χρόνο για την πρώην γυναίκα του. Το συναίσθημα της ζήλιας μπορεί να έχει θετική αλλά και αρνητική λειτουργία στον ψυχισμό μας. Δηλαδή η ζήλια μπορεί να θεωρηθεί μια «υγιής» αντίδραση, από μια οπτική γωνιά ότι βλέπουμε κάτι που δεν μας αρέσει και ανησυχούμε ότι μπορεί να έχει μια αρνητική εξέλιξη (π.χ. μήπως τα ξαναβρεί με την πρώην γυναίκα του). Στην αντίθετη πλευρά, όταν η ζήλια είναι συνεχής και έντονη, τότε γίνεται «καθηλωτική» επειδή νιώθουμε λίγοι και ανασφαλείς καθώς δεν μας προσφέρει καμιά εξέλιξη. Εχεις να αναρωτηθείς αν γενικότερα έχεις την τάση να ζηλεύεις και σε άλλες καταστάσεις μέσα στην καθημερινότητά σου. Επίσης έχεις να σκεφτείς αν στην οικογένειά σου, η μητέρα σου ή ο πατέρας σου, σου μετέδωσαν μια τέτοια συνήθεια. Εχεις λοιπόν να επιλέξεις πώς θα χρησιμοποιείς τη ζήλια σου. Με τρόπο που θα σε «κινητοποιήσει» ή θα σε αγχώνει και σε απομακρύνει από τον σύντροφό σου;