Πέντε μαύρες τροφές που ενισχύουν την υγεία σας!

Μπορεί να μην είναι ωραίες στην όψη, αλλά κάνουν πολύ καλό!

Πέντε μαύρες τροφές που ενισχύουν την υγεία σας!

Η μαύρη όψη τους ίσως να μην είναι και η καλύτερη, η διατροφική τους αξία όμως είναι μεγάλη και σημαντική για την υγεία σας!

Οι φυτικές τροφές, στην πιο σκούρα τους εκδοχή δεν αποτελούν απλά ένα διατροφικό trend. Διαβάστε παρακάτω...

Το χρώμα τους μαρτυρά πολλές φυτικές χρωστικές ουσίες, για την ακρίβεια ανθοκυανίνες, κι αυτό με τη σειρά του αυξημένη αντιοξειδωτική δράση, ισχυρότερη από εκείνη της αντίστοιχης, ανοιχτόχρωμης βερσιόν τους.

Συγκεκριμένα, οι ανθοκυανίνες συνιστούν μια κατηγορία φυτοχημικών με εξαιρετικά καλές επιπτώσεις στην υγεία.

Η δράση τους αντανακλάται και μέσα από την κατανάλωση των παρακάτω μαύρων σαν κάρβουνο τροφών, οι οποίες ξεχωρίζουν και για μερικούς ακόμα σημαντικούς λόγους.

Μαύρο σουσάμι

Εχει εκπληκτικά υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, ξεπερνώντας το λευκό σουσάμι κατά 60% και είναι πολύ πλούσιο σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Βάλτε το στη διατροφή σας ξεκινώντας από τις σαλάτες και το ψωμί και απολαύστε τα οφέλη του.

Μαύρα ζυμαρικά

Διαφέρουν από τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, καθώς όταν εδώ λέμε «μαύρα», εννοούμε τον πιο σκούρο τόνο μαύρου που έχετε συναντήσει σε τροφή. Το χρώμα αυτό δημιουργείται με μελάνι από καλαμάρι ή σουπιά, το οποίο χρησιμοποιείται στα κανονικά ζυμαρικά και τα… σκοτεινιάζει. Το μελάνι αυτό, όμως, είναι πλούσιο σε γλουταμάτη, αμινοξύ που σχετίζεται με τον μεταβολισμό, τη μνήμη, την αντίληψη και τη μάθηση.

Μαύρες φακές

Οι κλασικές φακές δίνουν σίδηρο, φώσφορο, πρωτεΐνη και σύμπλεγμα βιταμινών Β. Ωστόσο, η μαύρη εκδοχή τους, γνωστή και ως μπελούγκα, «οι φακές χαβιάρι» είναι συνήθως βιολογικής καλλιέργειας. Δεν τρώγονται τόσο ως σούπα, αλλά συνδυαστικά με ρύζι ή βρασμένες μέσα σε πλούσια σαλάτα. Οπλο υπέρ του ανοσοποιητικού και κατά της κακής χοληστερόλης, οι μπελούγκα είναι εξαιρετικά πλούσιες σε σίδηρο (μία κούπα αντιστοιχεί σε 8 mg σίδηρο), χωνεύονται πιο εύκολα από την κλασική καφέ.

Μαύρο ρύζι
Τα παλιά τα χρόνια προοριζόταν αποκλειστικά για τους Κινέζους αυτοκράτορες. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε πόσο ποιοτική τροφή είναι η μαύρη εκδοχή του ρυζιού. Πιο ωφέλιμο κι από το καστανό, με το οποίο προσομοιάζει στη γεύση, το σπάνιο μαύρο ρύζι είναι μακράν λιγότερο επεξεργασμένο από το λευκό και αποτοξινώνει σημαντικά τον οργανισμό μας, αποσυμφορεί το συκώτι και ως ολικής άλεσης προϊόν κάνει όλα τα καλά μιας τροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες. Είναι επίσης μια τροφή χωρίς γλουτένη και πλούσιο σε βιταμίνη Ε.

Μαύρα μούρα

Ολα τα χρώματα των μούρων είναι ευεργετικά. Συγκεκριμένα, τα πιο σκούρα απ’ όλα μειώνουν τον αριθμό των λιπωδών κυττάρων στο σώμα έως και 73%, εμποδίζοντας παράλληλα τη δημιουργία νέων αυτού του είδους, εξ ου και θεωρούνται ως μια από τις καλύτερες φυτικές αδυνατιστικές τροφές. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, αφού τα μαύρα μούρα διαθέτουν πολυφαινόλες σε υψηλή περιεκτικότητα, οι οποίες δρουν υπέρ της καρδιάς, του εγκεφάλου και του δέρματος, αλλά κατά του διαβήτη τύπου 2.

ΠΗΓΗ: TV 24

Έφτασε η νηστεία και όλοι όσοι νηστεύουν κάνουν λάθη! Ποια είναι τα 5 πιο σημαντικά όμως;

Νομίζετε ότι τρώτε light τρόφιμα, αλλά έχουν 1.000 θερμίδες! Δεν πάει το μυαλό σας ποια είναι!

Υπάρχουν τρόφιμα που τα θεωρείτε light, ωστόσο έχουν 1.000 θερμίδες και δεν το γνωρίζατε!

Είναι πολλά που δεν σας πάει το μυαλό!

Δώστε βάση: Ποιες είναι οι τροφές που έχουν πολλές περισσότερες θερμίδες από ότι πιστεύετε;

Υπάρχουν κάποιες τροφές που ενώ δεν περιμένετε ότι έχουν θερμίδες, αντ’ αυτού περιέχουν περισσότερες από ότι νομίζατε. Και ενώ είναι υγιεινές, αν τις καταναλώσετε σε μεγάλες ποσότητες θα πάρετε κιλά.

Ταχίνι. Ένα κουταλάκι του γλυκού έχει 8 θερμίδες. Είναι δηλαδή ένα αρκετά θερμιδικά πυκνά τρόφιμο. Παρόλα αυτά είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία. Εάν αγαπάτε το ταχίνι, καλό είναι να το καταναλώνετε με μέτρο και στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής.

Τρόφιμα με 1000 θερμίδες που δεν φαντάζεστε! Νομίζουμε ότι είναι light αλλά...

Κινόα. Ενώ η κινόα είναι από τις πιο υγιεινές τροφές και με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, πολλοί που κάνουν δίαιτα πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι μια εναλλακτική λύση με λιγότερες θερμίδες από το ρύζι. Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με το ρύζι. Φυσικά δεν πρέπει να σταματήσετε να απολαμβάνετε αυτή τη τροφή, απλά να την υπολογίζετε, όπως και τα ζυμαρικά.

Τρόφιμα με 1000 θερμίδες που δεν φαντάζεστε! Νομίζουμε ότι είναι light αλλά...

Σταφίδες. Έχουν αρκετές θερμίδες, για παράδειγμα οι δέκα σταφίδες δίνουν 59 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τις καταναλώνετε με μέτρο και ως σνακ, προκειμένου να μην πάρετε κιλά.

Τρόφιμα με 1000 θερμίδες που δεν φαντάζεστε! Νομίζουμε ότι είναι light αλλά...

Ρυζογκοφρέτες. Ακούγονται ελαφριές έτσι δεν είναι; Μην αφήσετε το όνομα τους να σας αποπλανήσει, διότι οι περισσότερες μάρκες έχουν αρκετές θερμίδες. Επίσης, δεν έχουν κάποια θρεπτικά συστατικά που να είναι απαραίτητα για την υγεία σας. Αν όμως θέλετε να τις καταναλώνετε ως σνακ, τότε να διαβάζετε με προσοχή τις ετικέτες τροφίμων, ώστε να ξέρετε πόσες θερμίδες παίρνετε.

Τρόφιμα με 1000 θερμίδες που δεν φαντάζεστε! Νομίζουμε ότι είναι light αλλά...

Φυστικοβούτυρο. Μπορεί να αγαπάτε αυτό το τρόφιμο, λόγω της γεύσης του και επειδή προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία, όμως το να βάζετε το κουτάλι στο βάζο, πολλές φορές την ημέρα, δεν είναι μια καλή ιδέα. Και γιατί; Διότι τα 100 γραμμάρια σας δίνουν 600 θερμίδες. Όσοι είστε λάτρεις του φυστικοβούτυρου, απολαύστε το με φειδώ.

Τρόφιμα με 1000 θερμίδες που δεν φαντάζεστε! Νομίζουμε ότι είναι light αλλά...

Smoothies. Έχουν γίνει πολύ της μόδας τον τελευταίο καιρό, και όχι χωρίς λόγο. Γιατί ανάλογα με το τι περιέχουν, μπορεί να είναι πολύ υγιεινά. Όμως πρέπει να προσέχετε τι υλικά χρησιμοποιείτε και σε τι ποσότητα, όταν φτιάχνετε ένα smoothie. Αυτό το υγιεινό ποτό μπορεί να αποβεί αρκετά θερμιδογόνο και να σας δώσει μέχρι και 200 θερμίδες, χωρίς να το συνειδητοποιήσετε.

Τρόφιμα με 1000 θερμίδες που δεν φαντάζεστε! Νομίζουμε ότι είναι light αλλά...

Τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Μην παρασυρθείτε και σκεφτείτε, ότι αν επιλέξετε τροφές χωρίς γλουτένη θα χάσετε βάρος. Αυτές οι τροφές εξακολουθούν να έχουν θερμίδες, ίσως και κάποιες, ακόμη περισσότερο από ό, τι οι κανονικές παρόμοιου μεγέθους. Διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις ετικέτες και επιλέξτε προϊόντα χωρίς γλουτένη εφόσον υπάρχει πρόβλημα υγείας.

Τρόφιμα με 1000 θερμίδες που δεν φαντάζεστε! Νομίζουμε ότι είναι light αλλά...

Γκουακαμόλε. Σίγουρα αν σας αρέσει η μεξικάνικη κουζίνα, τότε θα αγαπάτε και το γκουκαμόλε. Όμως μην παρασυρθείτε από την βελούδινη γεύση του, γιατί θα ξεφύγετε και στα κιλά. Παρόλο που το αβοκάντο είναι ωφέλιμο για την υγεία της καρδιάς, καλό είναι να το καταναλώνετε με μέτρο, διότι ένα μέτριο αβοκάντο περιέχει περίπου 300 θερμίδες.

Τρόφιμα με 1000 θερμίδες που δεν φαντάζεστε! Νομίζουμε ότι είναι light αλλά...

Πηγή: athensmagazine.gr