Μαριναρισμένο χοιρινό στη γάστρα με πατάτες και πορτοκάλι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Θα σας ξετρελάνειι

Αρθρογράφος: Ανθή Ιωαννίδου
Ανθή Ιωαννίδου
Μαριναρισμένο χοιρινό στη γάστρα με πατάτες και πορτοκάλι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Μαριναρισμένο χοιρινό στη γάστρα με πατάτες και πορτοκάλι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Το πορτοκάλι, θα απογειώσει αυτή την εύκολη συνταγή που θα την φτιάξετε και πραγματικά θα ξετρελάνει τους πάντες στο σπίτι, καθώς είναι εύκολη και πάρα πολύ νόστιμη.

Την βρήκαμε στο argiro.gr. Αν το χοιρινό μαριναριστεί με εσπεριδοειδή, παίρνει άλλη γεύση. Το μαγείρεμά του στη γάστρα ολοκληρώνει την απόλαυση. Σερβίρετέ το με μελωμένες πατάτες και συνοδέψτε το με κρασί.

Υλικά Συνταγής

  • 2 κιλά χοιρινό μπούτι (κομμένο σε μερίδες)
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 10 μεγάλες πατάτες
  • κομμένες κυδωνάτες
  • 200 γραμ. κολοκύθα κίτρινη (κομμένη σε μεγάλα καρέ)
  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. ξύδι ΤΟΠ με πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο φρέσκο ή ξερό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για το χοιρινό στη γάστρα με πατάτες, από το προηγούμενο βράδυ τοποθετούμε το κρέας σε πυρίμαχο ή γυάλινο σκεύος. Μπήγουμε τα σκόρδα εδώ κι εκεί ολόκληρα. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξύδι με πορτοκάλι και το χυμό εσπεριδοειδών. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε.
  • Αφήνουμε να μαριναριστεί όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Την επομένη καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις στρώνουμε στη γάστρα, τοποθετούμε τα κομμάτια μαριναρισμένου χοιρινού επάνω τους και περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Αλατίζουμε και τρίβουμε από πάνω πιπέρι.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στους 200 βαθμούς C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα. Ψήνουμε για 3/4 της ώρας χωρίς καπάκι. Έπειτα ανακατεύουμε ελαφρά. Δοκιμάζουμε το αλάτι, ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη. Σκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και οι πατάτες να ρουφήξουν όλα τα υγρά και να μελώσουν.

Θα σου προτείναμε ωστόσο να τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε κι αυτή τη συνταγή, με παραδοσιακό παστέλι και λεμόνι. Δείτε τη συνταγή εδώ και θα τους αφήσετε όλους άφωνους με τις τακτικές σας.

Αν δεν θέλετε χοιρινό στην γάστρα με πατάτες και πορτοκάλι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου δείτε το σουφλέ με κιμά

Σουφλέ με κιμά και ψωμί της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Η κανέλα θα απογειώσει αυτή την εύκολη συνταγή που θα την φτιάξετε και πραγματικά θα ξετρελάνει τους πάντες στο σπίτι, καθώς είναι εύκολη και πάρα πολύ νόστιμη.

Την βρήκαμε στο argiro.gr. Αφράτο και φανταστικό σουφλέ, με σάλτσα κιμά και ψωμί. Οικονομική, εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή. Ζεστό είναι ακαταμάχητο!

Υλικά Συνταγής

  • 1 μεγάλη συσκευασία ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
  • 3/4 φλ. τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα)
  • 1 ½ φλ. τυρί τριμμένο (γραβιερα ή κασέρι)
  • 2 ντοματες (ώριμες
  • κομμένες σε φέτες)
  • 2 καρότα ψιλοτριμμένα
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 2 φλ. γεμάτα φρέσκο γάλα
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.)
  • 1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την σάλτσα κιμά

  • 800 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο (μία φορά περασμένο στη μηχανή του κιμά)
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 400 γραμ. ντοματάκια κονκασέ (ή φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα)
  • 1/3 φλιτζάνι κονιάκ
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για το σουφλέ με κιμά και ψωμί του τοστ, ξεκινάμε πρώτα να φτιάξουμε τη σάλτσα κιμά. Ζεσταίνουμε πλασοτέ κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον με κουτάλα. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια. Αφήνουμε να ψήνεται καλά για να μη χάνει τα υγρά του με το συνεχές ανακάτεμα. Αυτό διαρκεί περίπου 8 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για δύο με τρία λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα. Ρίχνουμε το καρότο και σοτάρουμε για ένα με δυο λεπτά. Σβήνουμε με το κονιάκ, και αφήνουμε για ένα με δυο λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το δαφνόφυλλο και το ξύλο κανέλας. Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει τον κιμά για 5 λεπτά και την αφαιρούμε. Σκεπάζουμε τη σάλτσα κιμά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά (χωρίς προσθήκη υγρών) μέχρι να πιει τα υγρά του ο κιμάς και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις.
  • Σε λαδωμένο μεγάλο πυρέξ, κάνουμε μια στρώση ψωμί του τοστ να καλυφθεί όλη η βάση του ταψιού. Πασπαλίζουμε με το μισό τριμμένο καρότο. Περιχύνουμε με την μισή σάλτσα κιμά, και πασπαλίζουμε με το μισό κεφαλοτύρι.
  • Καλύπτουμε πάλι με φέτες ψωμί του τοστ. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο καρότο. Περιχύνουμε ομοιόμορφα με την υπόλοιπη σάλτσα κιμά και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι. Σκεπάζουμε τα υλικά με φέτες ψωμί του τοστ. Καλύπτουμε με μια στρώση φέτες ντομάτας. Πασπαλίζουμε με την γραβιέρα .
  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι και το γάλα, με ένα σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο και περιχύνουμε το μείγμα στο ταψί, να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
  • Καλύπτουμε με βουτυρωμένο αντικολλητικό χάρτι το οποίο θέλουμε να ακουμπάει στην επιφάνεια των υλικών. Αφήνουμε το σουφλέ κιμά, να σταθεί για 30′ στον πάγκο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα, στους 180ºC για 35′ περίπου μέχρι να φουσκώσει το σουφλέ κιμά και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. Αφήνουμε το σουφλέ κιμά να σταθεί για λίγα λεπτά κι έπειτα σερβίρουμε με σαλάτα εποχής.