Βέφα Αλεξιάδου: Μπακλαβάς ρολό με καρύδια και κανέλα! Από την Πόλη στο τραπέζι σας!

Το μυστικό υλικό που απογειώνει την γεύση!

Βέφα Αλεξιάδου: Μπακλαβάς ρολό με καρύδια και κανέλα! Από την Πόλη στο τραπέζι σας!

Μπακλαβάς ρολό με καρύδια και κανέλα από την Βέφα Αλεξιάδου! Από την Πόλη στο τραπέζι σας γεμάτο αρώματα και γεύσεις! Θα σας ξετρελάνει!

Όλοι μπορούν να τα πετύχουν με τη μία και κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Πάμε να δούμε την συνταγή:

Υλικά για 30 κομμάτια περίπου


1 φλιτζάνι βούτυρο
12 φύλλα κρούστας για γλυκά
500γρ. αμύγδαλα, ελαφρώς σπασμένα
2 κουτ. γλυκού κοφτές κανέλα τριμμένη
½ κουτ. γλυκού κοφτή γαρίφαλο, τριμμένο
Για το σιρόπι

3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 ξύλο κανέλας
χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι όλα μαζί τα υλικά για 8 λεπτά αφότου αρχίσει να κοχλάζει το νερό.
Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα αμύγδαλα με την κανέλα και το γαρίφαλο.

Τοποθετείτε στον πάγκο σας το πρώτο φύλλο και το βουτυρώνετε. Συνεχίζετε με δεύτερο φύλλο. Πασπαλίζετε με μείγμα αμυγδάλου, συνεχίζετε με 3ο φύλλο, πάλι μείγμα αμυγδάλου, 4ο φύλλο, μείγμα αμυγδάλου, 5ο φύλλο, αμύγδαλο, 6ο φύλλο, αμύγδαλο. Τυλίγετε τα φύλλα κατά πλάτος σε ρολό. Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε το ρολό σε 15 φέτες πάχους ενός δαχτύλου περίπου, αφαιρώντας από τα δύο άκρα το φύλλο που δεν έχει αμύγδαλο. Αραδιάζετε τα ρολά σε βουτυρωμένο ταψί.
Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνετε δεύτερο μπαστούνι μπακλαβά το οποίο κόβετε επίσης σε φέτες και αραδιάζετε στο ταψί. Αν έχει περισσέψει βούτυρο περιχύνετε με αυτό τα ρολάκια στο ταψί. Χαμηλώνετε το φούρνο στους 170οC και ψήνετε τους μπακλαβάδες στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά, περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Μόλις τους βγάλετε ζεστούς από το φούρνο, τους περιχύνετε με το κρύο σιρόπι και τους αφήνετε λίγη ώρα να κρυώσουν και με δυο πιρούνια τους γυρίζετε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά.
Σημείωση: Αντί για αμύγδαλο, μπορείτε να φτιάξετε τα μπακλαβαδάκια σας με καρύδι ή με μείγμα αμυγδάλου-καρυδιού. Μπορείτε επίσης να τα φτιάξετε με ψίχα από φιστίκι Αιγίνης. Αν είναι αυτή η επιλογή σας, αποφύγετε να αρωματίσετε τη γέμιση με κανελογαρίφαλο.

Δείτε και την συνταγή της για μιλφέιγ

Παραδοσιακός μπακλαβάς με σιρόπι σοκολάτας!

Μπακλαβάς με χουρμάδες και καρύδι, με σοκολατένιο σιρόπι.

Το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκάκι συνδυάζεται με σιρόπι σοκολάτας και απογειώνεται

Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
200γρ. χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι τους, σε ψιλά κομματάκια
400γρ. καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη
1 κουτ. σούπας κανέλα τριμμένη
10 γαρίφαλα κοπανισμένα στο γουδί
1 νεροπότηρο βούτυρο γάλακτος
3 νεροπότηρα ζάχαρη
2 νεροπότηρα νερό
200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC Σε ένα μπολ ανακατεύετε την ψιλοκοπανισμένη καρυδόψιχα με τους χουρμάδες, την κανέλα, το γαρίφαλο.

Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι κι αλείφετε το ταψί με ένα πινέλο. Απλώνετε δύο φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο να καλύψουν τον πάτο και τα πλαϊνά του. Πασπαλίζετε με λίγο από το μίγμα της γέμισης, βάζετε ένα φύλλο και λίγη γέμιση. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να σας μείνουν δύο φύλλα με τα οποία θα σκεπάσετε τον μπακλαβά σας.

Συγυρίζετε καλά τα φύλλα γύρω γύρω. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τον μπακλαβά σε τρίγωνα κομμάτια. Ζεσταίνετε καλά το βούτυρο που έχει μείνει μέχρι σχεδόν να βράσει και περιχύνετε τον μπακλαβά στα σημεία που κόψατε με το μαχαίρι. Τον ψήνετε στο φούρνο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 30 λεπτά περίπου. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 45 λεπτά επιπλέον μέχρι να ροδίσει.

Όσο ο μπακλαβάς ψήνεται ετοιμάζετε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το νερό, ρίχνετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά μέχρι να αρχίσει να βράζει και να σχηματιστεί ένα πηχτό σιροπάκι. Ψιλοκόβετε την κουβερτούρα και τη ρίχνετε μέσα στο σιρόπι ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα με το σιρόπι.

Βγάζετε τον μπακλαβά από το φούρνο και τον περιχύνετε με το σιρόπι σοκολάτας σημαδεύοντας και πάλι τα κοψίματα του μαχαιριού. Τον αφήνετε να τραβήξει για 30 λεπτά τουλάχιστον. Μετά τον κόβετε σε τρίγωνα και τον σερβίρετε σε πιατέλα.