Προκαλεί ανεπάρκεια παγκρέατος, ήπατος, νεφρών και... - Το φυτό που πρέπει να κρατάς σε απόσταση

Έχει άγρια ομορφιά και είναι πολύ επικίνδυνο

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
pixabay/cocoparisienne
pixabay/cocoparisienne

Αν σας αρέσουν τα φυτά/λουλούδια και έχετε γεμίζει το μπαλκόνι ή τον κήπο με διαφόρων ειδών, καλό είναι να γνωρίζεται και αν είναι επικίνδυνα ή όχι για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια. Πολλά από αυτά μπορεί να είναι όμορφα, όμως τα άνθη τους ή το υγρό τους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία.

Ένα από αυτά - που συνήθως βγαίνει και μόνο του μεταξύ άλλων στα οικόπεδα ή έξω από τα σπίτια - μπορεί να προκαλέσει μέχρι και εσωτερική αιμορραγία και ανεπάρκεια αν γίνει καταλάθος κατάποση ή αν τα δαγκώσουν τα κατοικίδια σας (δείτε αναλυτικά εδώ τα 8 πιο επικίνδυνα φυτά).

Αυτό είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα φυτά

Ο λόγος για τον Ρικίνο που είναι ένας ημιξυλώδης θαμνος. Έχει μεγάλα φύλλα, λοβωτά με οδοντωτό κράσπεδο και χρώμα γυαλιστερό ιώδες ή ερυθρό-πράσινο. Τα άνθη του είναι μικρά κιτρινοπράσινα και διατάσσονται σε ταξιανθία σπίδακα, με τα αρσενικά άνθη να βρίσκονται στο κάτω μέρος και τα θηλυκά στο πάνω. Ο καρπός του είναι κόκκινος και ακανθώδης με σπέρματα που μοιάζουν με τσιμπούρια. Φύεται συχνά σε άκρες δρόμων, αγρών, οικοπέδων, τόπους ρίψης απορριμμάτων και γενικά υγρά εδάφη.

Ρικίνος επικινδυνότητα φυτού
pixabay/fififum

Η κύρια δηλητηριώδης ουσία του φυτού είναι η ρικίνη (ανήκει στις λεκτίνες, πρωτεΐνες που συνδέονται σε υδατάνθρακες), η οποία βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα σπέρματα του φυτού και σε μικρότερες ποσότητες στα φύλλα. Η ρικίνη είναι μια τύπου 2 πρωτεΐνη απενεργοποίησης ριβοσωμάτων με ισχυρή κυτταροτοξική δράση αφού παρεμποδίζει την πρωτεινοσύνθεση. Δυστυχώς δεν υπάρχει αντίδοτο για την τοξίνη αυτή. Είναι εκπληκτικό πως από τα σπέρματα του φυτού παράγεται το πολύ γνωστό καστορέλαιο, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιούμε χωρίς κάποιο πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει πολύ απλά διότι οι υψηλές θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του καστορέλαιου μετουσιώνουν την τοξική αυτή πρωτεΐνη και την απενεργοποιούν.

Η κατάποση λοιπόν της ρικίνης μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό, διάρροια, δυσφαγία, εσωτερική αιμορραγία που εμφανίζεται ως μελαινα και αιματεμεση, ανεπάρκεια παγκρέατος, ήπατος, νεφρών και γαστρεντερικού σωλήνα, ενώ η εισπνοή της μπορεί να οδηγήσει σε βήχα και πυρετό.

Για αυτό καλό θα είναι να το κρατάμε μακριά από τα κατοικίδια, ειδικά αν είναι περίεργα και θέλουν να τα μασουλάνε όλα και από τα παιδιά!

TAGS