Παραγγελία έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, σχετικά με τη δημοσιοποίηση στοιχείων της δικογραφίας της υπόθεσης για τη δολοφονία της άτυχης 20χρονης Κάρολαϊν στα Γλυκά Νερά, με ειδική αναφορά στο ημερολόγιό της.

Στο έγγραφο του ο κ. Πλιώτας κάνει αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, σε “εντόνως επικριτικά δημοσιεύματα για διαρροή-δημοσιοποίηση στοιχείων της ποινικής δικογραφίας (ημερολόγιο θύματος ΚΑΡΟΛΑΙΝ ΚΡΑΟΥΤΣ κ.λπ), για το φρικτό έγκλημα που διαπράχθηκε στα Γλυκά Νερά σε βάρος της ανωτέρω παθούσης”, τα οποία έχουν κατακλύσει τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Όπως αναφέρει “η δημοσιοποίηση αυτών εκλαμβάνεται ήδη και ευλόγως, ως ενέχουσα προσβολή της προσωπικότητας της ίδιας της παθούσης και μπορεί να θεωρηθεί ακόμη, ότι μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τον κατηγορούμενο, κατά την εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας”. 

Ο εισαγγελικός λειτουργός παραθέτει μάλιστα σχετικά δημοσιεύματα αλλά κυρίως την ανακοίνωση της Ενωσης Συντακτών σχετικά με την “τήρηση των κανόνων δεοντολογίας». 

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητάει να πραγματοποιηθεί έρευνα άμεσα για τη διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων, ιδίως π.χ παραβίασης υπηρεσιακού ή δικαστικού απορρήτου.

Ήδη πάντως για την υπόθεση της διαρροής εγγράφων της δικογραφίας, διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προκαταρκτική εξέταση.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για το ημερολόγιο της Κάρολαϊν

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σε ορισμένα ΜΜΕ, τα οποία αναπαράγουν επιλεγμένα αποσπάσματα του ημερολογίου του θύματος της στυγερής δολοφονίας στα Γλυκά Νερά, υπενθυμίζουμε, ότι ο δημοσιογράφος οφείλει, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, να σέβεται την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων.

Οι συνάδελφοι, κατά συνέπεια, οφείλουν να απέχουν από δημοσιεύματα που θίγουν τον πυρήνα της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και των οικείων τους. Η δημοσιογραφία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπηρετεί ένα παιχνίδι εντυπώσεων, ούτε να υποκαθιστά την Δικαιοσύνη.