Τα Μερομήνια έκαναν την πρόβλεψή τους - Τι καιρό θα έχει την Πρωτομαγιά

Θα απολαύσουμε το 3ημερο ή όχι;

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/EUROKINISSI

Το Πάσχα πέρασε και στις περισσότερες περιοχές της χώρας ο καιρός δεν επέτρεψε να απολαύσουν τις γιορτές, μιας και η θερμοκρασία ήταν χαμηλή ενώ σημειώθηκαν και αρκετές βροχές και καταιγίδες.

Η Πρωτομαγιά, που φέτος πέφτει Δευτέρα, οπότε είναι τριήμερο, είναι ο επόμενος στόχος των εκδρομέων και η ανησυχία για τον καιρό πάντα είναι επίκαιρη. Για σοβαρή επιστημονική πρόγνωση είναι νωρίς οπότε ας δούμε τι λένε τα μερομήνια για την Πρωτομαγιά.

Τι καιρό θα έχει την Πρωτομαγιά

Πρωτομαγιά θα κάνουμε με λαμπερό ήλιο και θερμοκρασία έως 24°C. Γενικά, την πρώτη εβδομάδα (και τα μισά της δεύτερης), ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες (ίσως) κατά τόπους βροχές.

Ο καιρός το δεύτερο δεκαήμερο του Μάη θα είναι άστατος με κατά τόπους βροχές και έντονες μπόρες – καταιγίδες (κεραυνούς κλπ) κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Στα τέλη του Μαΐου δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές του καιρού. Τις περισσότερες μέρες θα έχει ηλιοφάνεια, ζεστός καιρός με ανέμους έως 4 Bf.

Δείτε εδώ την πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό σήμερα 17/4, Δευτέρα του Πάσχα!

Η γιορτή της Πρωτομαγιάς

Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη μέρα του Μαΐου και αποτελεί ημέρα εορτασμού της άνοιξης για πολλές χώρες του βόρειου ημισφαιρίου. Ο εορτασμός της έχει τις ρίζες του στις παγανιστικές εορτές του παρελθόντος, με πολλά από τα αρχαία έθιμα να επιβιώνουν μέχρι και σήμερα. Στην Ελλάδα εορτάζεται εθιμοτυπικά με τη δημιουργία στεφανιών από λουλούδια. Η σημασία της ημέρας της Πρωτομαγιάς για τους αρχαίους λαούς οφείλεται στο γεγονός πως ημερολογιακά (για το βόρειο ημισφαίριο) η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην εαρινή ισημερία και το θερινό ηλιοστάσιο, τοποθετείται δηλαδή στην αρχή της άνοιξης.

Οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν τα "Ανθεσφόρια", που ήταν μία γιορτή παρόμοια με τη σύγχρονη Πρωτομαγιά. Τότε, νέες κοπέλες και κορίτσια στόλιζαν τα μαλλιά τους με λουλουδένια στεφάνια, προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας και της κόρης της, Περσεφόνης.

Οι πρώτοι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς ξεκίνησαν στην προ-χριστιανική Ευρώπη με γιορτές, όπως το κέλτικο Μπελτέιν και την εωσφορική γιορτή της Νύχτας του Walpurgis στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και γίνονται μέχρι σήμερα. Με τον εκχριστιανισμό, όμως, της Ευρώπης, πολλές από αυτές τις γιορτές είτε απαγορεύτηκαν είτε έλαβαν χριστιανικό χαρακτήρα. Έτσι, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχασε τον θρησκευτικό του νόημα. Σήμερα, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης επιβιώνουν έθιμα αυτής της εποχής, όπως ο χορός γύρω από το Γαϊτανάκι. Σήμερα πολλές νεο-παγανιστικές ομάδες προσπαθούν να αναβιώσουν ανάλογα αρχαία έθιμα της Πρωτομαγιάς.

Για πολλές προ-χριστιανικές παγανιστικές κοινωνίες της Ευρώπης η Πρωτομαγιά εορτάζοταν ως η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού. Έτσι το Θερινό Ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου συνέπιπτε με τη μέση του καλοκαιριού.