Κάλοι στα πόδια: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να τους ξεχάσεις μέχρι να πεις... καλοκαίρι!

Βήμα βήμα η διαδικασία!

Κάλοι στα πόδια: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να τους ξεχάσεις μέχρι να πεις... καλοκαίρι!

Οι κάλοι των ποδιών είναι ένα πρόβλημα που λίγο-πολύ όλοι έχουμε αντιμετωπίσει και σίγουρα όχι ευχάριστα. Μάθαμε και είμαστε εδώ για να σου μάθουμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να ξεχάσεις τους κάλους στα πόδια από έναν ειδικό!


Κάλοι των ποδιών ή αλλιώς τύλοι, ονομάζονται οι σκληρύνσεις του δέρματος σε ορισμένα σημεία του πέλματος, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Δημιουργούνται συνήθως λόγω της συνεχιζόμενης πίεσης και τριβής της επιδερμίδας μέσα στα υποδήματα, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αυξημένη ανάπτυξη των κυττάρων στο συγκεκριμένο σημείο.

Η στοιβάδα του σκληρού δέρματος που σχηματίζεται, μεγαλώνει εσωτερικά σε σχήμα κώνου και δημιουργείται ένας σκληρός πυρήνας, ο οποίος ονομάζεται ρίζα του κάλου. Ο πυρήνας μπορεί να πιέσει τα νεύρα που διασχίζουν τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος και να προκαλέσει οξύ πόνο, επηρεάζοντας το βάδισμα, την επιλογή υποδημάτων αλλά και τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου.

Οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία κάλων είναι το περπάτημα χωρίς παπούτσια (ξυπόλυτοι), η άθληση, ο λάθος τρόπος περπατήματος, η διατροφή, η ουρική αρθρίτιδα και η προεξοχή οστών, ένα κάταγμα ή κάποια ανατομική παραμόρφωση.

Η πρόληψη αλλά και η σωστή θεραπεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κάλων. Οπως κάθε πάθηση, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι απαραίτητη η συμβολή ενός ειδικού ποδιάτρου-ποδολόγου, ο οποίος γνωρίζει τη φυσιολογία του ποδιού και πώς να αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση.


Οι ειδικοί συνιστούν

** Σωστή επιλογή υποδημάτων, τα οποία πρέπει να είναι άνετα, να ταιριάζουν στο σχήμα του ποδιού και να έχουν σωστό πλάτος και περιθώριο ως και 1,5 cm μεταξύ του μακρύτερου δαχτύλου και της μύτης του παπουτσιού. Καλό θα είναι να προτιμώνται υποδήματα με χαμηλά και φαρδιά τακούνια, με αρκετό χώρο εσωτερικά για να χωράει σωστά το πόδι και να είναι φτιαγμένα από μαλακό δέρμα, ώστε να μην εξασκούνται πιέσεις σε σημεία του ποδιού που μπορεί να προεξέχουν.

** Μην περπατάτε ξυπόλυτοι.

** Φοράτε καθαρές βαμβακερές κάλτσες με τα κλειστά παπούτσια, για να αναπνέει σωστά το δέρμα.

** Αποφύγετε να φοράτε τα ίδια παπούτσια, συνεχόμενες μέρες, καθώς θα πρέπει να στεγνώσουν από τον ιδρώτα.

** Περιποιηθείτε σωστά και καθημερινά την περιοχή με τρίψιμο με ελαφρόπετρα ή ράσπα και ενυδατώστε καλά με ειδικές κρέμες ενυδάτωσης π.χ. η εντατική κρέμα κατά του σκληρού δέρματος που ενισχύει τη διαδικασία φυσικής απολέπισης και επαναφέρει την ελαστικότητα στο μετατάρσιο και την πτέρνα.

** Διατηρήστε το δέρμα καθαρό και μαλακό με σωστή και συχνή περιποίηση των ποδιών.

** Αφαιρέστε τον κάλο με ελαφρόπετρα αλλά όχι με ξυράφι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Η αφαίρεση με ξυράφι μπορεί να κάνει τον κάλο στο πόδι να εμφανιστεί ενισχυμένος μετά από λίγο. Το ίδιο πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί και με την αφαίρεση του κάλου με laser.

** Για άμεση ανακούφιση από την άνεση του σπιτιού σας, δοκιμάστε αφαιρετικά επιθέματα για κάλους, αφαιρετικά επιθέματα για κάλους με σαλικυλικό οξύ. Τα δερματολογικά ελεγμένα επιθέματα προσφέρουν στοχευμένη ανακούφιση και αποτελεσματική αφαίρεση των κάλων. Τοποθετήστε τους μικρούς δίσκους στο κέντρο του επικαλίου και στη συνέχεια εφαρμόστε τον προστατευτικό επίδεσμο περιμετρικά. Η αυτοκόλλητη αδιάβροχη επένδυση θα σας προσφέρει σταθερή και ασφαλή εφαρμογή. Συνιστάται καθημερινή χρήση για έως και 14 ημέρες σε καθαρά και στεγνά πόδια. Η προαναφερόμενη θεραπεία για τους κάλους στα πόδια είναι ήπια και ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Εξαίρεση αποτελούν οι διαβητικοί και τα άτομα με ευπαθές δέρμα ή κακή κυκλοφορία του αίματος, τα οποία θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Σε ασθενείς με παθολογία είναι πολύ σημαντική η συμβολή του ποδολόγου-ποδιάτρου . Σ’ αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση καυστικών υγρών.

Ε. Α. ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ

ΠΟΔΟΛΟΓΟΣ-ΠΟΔΙΑΤΡΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΔΙΑΤΡΩΝ-ΠΟΔΟΛΟΓΩΝ

MSc,BSc (Hons) Podiatry MPS.


ΠΗΓΗ: TV24

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ! «Τρώμε Κατσαρίδες, Πριονίδι και Υγρό από Πρωκτικό Αδένα..»!

Συναγερμός σήμανε στον ΕΦΕΤ, αφού σε πολλά τρόφιμα τρώμε κατσαρίδες, πριονίδι ξύλου και υγρό από πρωκτικό αδένα.

Σε ποια τρόφιμα περιέχονται;

Οι καταγγελίες για τα τρόφιμα μαζικής κατανάλωσης που φτάνουν στο τραπέζι μας από τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ.

Μια κόκκινη χρωστική από καβουρδισμένες… κατσαρίδες και όχι μόνο… Παγωτά με κίτρινο υγρό από τον πρωκτικό αδένα του κάστορα… Πατατάκια με καθαριστικό μπάνιου… Μπίρες με υγρό που έχει αφαιρεθεί από την ουροδόχο κύστη των ψαριών… Κι όλα αυτά με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής!

Ποιος τα καταγγέλλει όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα; Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, πρώην πρόεδρος ΕΦΕΤ και διευθυντής του Τμήματος Διατροφολογίας New York College, Νίκος Κατσαρός.

Σε κείμενό του στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” αναφέρονται και καταγγέλλονται πολλές ανάλογες ανατριχιαστικές πληροφορίες, με τίτλο “Ιδού τι τρώμε και με τη βούλα της Ε.Ε.”!

«Κομμάτια κρέατος που με κόλλα ενώνονται μαζί για να πουληθούν ως φιλέτο, τυρί τριμμένο με πριονίδι ξύλου, κέτσαπ με ζάχαρη όση η κόκα-κόλα, χρωστική κόκκινη από καβουρδισμένες κατσαρίδες, παγωτά με βανίλια ή φράουλα με κίτρινο υγρό από τον πρωκτικό αδένα του κάστορα, σοκολατούχο γάλα με καβουρδισμένο ξυλοπολτό, πατατάκια που περιέχουν όξινο θειώδες νάτριο που υπάρχει στα καθαριστικά του μπάνιου»…

Και η ανατριχιαστική καταγγελία του γνωστού επιστήμονα προς την εφημερίδα μας συνεχίζεται: «Εισαγόμενα πορτοκάλια, λεμόνια κ.λπ. που είναι καλυμμένα με κηρώδη ουσία είδος σελάκ, που πρέπει να αφαιρείται. Κάποιες μπίρες που περιέχουν κηρώδη ουσία που προέρχεται από την ουροδόχο κύστη ψαριών. Χαβιάρι με βόρακα, που βρίσκεται στα καθαριστικά του σπιτιού, κ.λπ. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συστατικά που περιέχονται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι όλα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων(EFSA) ή τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Οι αντίστοιχες Αρχές βεβαιώνουν ότι τα συστατικά αυτά είναι ασφαλή, όμως ο καταναλωτής δε θα έπρεπε να ξέρει;», διερωτάται ο Νίκος Κατσαρός… Εύλογη η απάντηση, βέβαια.

«Για να ανακυκλωθούν και να πωληθούν κομμάτια κρέατος που περισσεύουν, τα ενώνουν με μια κόλλα, εννοώ μια χημική ουσία, την τρανσγλουταμινάση, με την οποία συγκολλούν κομμάτια κρέατος και τα πωλούν ως ενιαία κομμάτια μπον-φιλέ, μπριζόλα, κ.λπ.»

Ας μιλήσουμε για κρέας

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Νίκος Κατσαρός στο κρέας… «Για να ανακυκλωθούν και να πωληθούν κομμάτια κρέατος που περισσεύουν, τα ενώνουν με μια κόλλα, εννοώ μια χημική ουσία, την τρανσγλουταμινάση, με την οποία συγκολλούν κομμάτια κρέατος και τα πωλούν ως ενιαία κομμάτια μπον-φιλέ, μπριζόλα κ.λπ. Οι Αρχές βεβαιώνουν ότι η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής. Την επόμενη φορά ψωνίζετε κρέας από τον κρεοπώλη και επιλέγετε το τμήμα του σφάγειου που προτιμάτε».

Όσο για το κέτσαπ, ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ αναφέρει: «Πρέπει να γνωρίζετε ότι το κέτσαπ περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, σχεδόν όση και η κόκα-κόλα. Το αναφέρω αυτό διότι λίγοι διαβάζουν την ετικέτα στο κέτσαπ».

Αλλά ακόμα και το τριμμένο τυρί… «Είναι αναμεμειγμένο με κυτταρίνη, κύριο συστατικό του ξύλου και όλων των φυτών. Χάρη σε αυτό, το τυρί δεν κολλάει και δε σβολιάζει. Διαβάζετε τις ετικέτες ή καλύτερα τρίβετε εσείς το τυρί σας».

Από τον πρωκτικό αδένα κάστορα

Κι εδώ είναι το πιο… “ωραίο”…

«Για την παρασκευή παγωτού βανίλια ή φράουλα, πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν το castoreum, μία κιτρινωπή έκκριση από τον πρωκτικό αδένα του κάστορα. Η εν λόγω ουσία χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα περισσότερα παγωτά φρούτων, που η γεύση τους δεν προέρχεται από το φρούτο αλλά από άλλα συστατικά, που καμία σχέση δεν έχουν με το φρούτο. Ο καταναλωτής δεν έπρεπε να γνωρίζει;».

Τι είναι όμως η κοχενίλη;

«Η κοχενίλη είναι μια κόκκινη χρωστική που προέρχεται από θηλυκά έντομα είδους σκαθαριού, αφού προηγουμένως ψηθούν και μετατραπούν σε σκόνη ή απομονωθεί χημικά η δραστική ουσία. Η ειρωνεία και η υποκρισία της όλης κατάστασης είναι ότι στις οδηγίες αναφέρεται να το αποφεύγουν οι χορτοφάγοι, καθόσον πρόκειται για ζωικό οργανισμό, αν βέβαια γνωρίζουν τι είναι η κοχενίλη. Έτσι, ένας χορτοφάγος μπορεί να φάει μέχρι και πεντακόσια ψημένα σκαθάρια, χωρίς να το γνωρίζει. Η κοχελίνη επιτρέπεται ως πρόσθετο σε αλκοολούχα ποτά, παγωτά, προϊόντα αρτοποιίας (π.χ. διάφορα κρουασάν, μπισκότα, κέικ, γκοφρέτες κ.λπ.), στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια, γλυκά, ζελέ, μαρμελάδες για να δίνει κόκκινο χρώμα ή αποχρώσεις κόκκινου σε αυτά τα προϊόντα»…

Και σε ό,τι αφορά το κρέας, ο Νίκος Κατσαρός αναφέρει: «Για το κρέας και τα κρεατοσκευάσματα υπάρχει μια σειρά εξωτικών χρωστικών που χρησιμοποιούνται. Πριν μερικά χρόνια, όταν ήμουν πρόεδρος στον ΕΦΕΤ, αποσύρθηκε μια κόκκινη χρωστική, η Red 2G, Ε128, που έμπαινε σε λουκάνικα, έτοιμα μπιφτέκια, ζαμπόν και κάθε είδους κρεατοσκευάσματα, διότι ήταν ύποπτη για καρκινογενέσεις».

Για το σοκολατούχο γάλα, ο Νίκος Κατσαρός αναφέρει ότι «προκειμένου να μην πήζει το γάλα, οι παραγωγοί σοκολατούχου γάλακτος προσθέτουν κυτταρίνη, δηλαδή ξυλοπολτό. Ο συγκεκριμένος ξυλοπολτός δίνει επίσης το χαρακτηριστικό σοκολατούχο χρώμα».

Αλλά έχουμε και συνέχεια… «Η σος μπάρμπεκιου παρασκευάζεται ως εξής: Καίγονται πριονίδια και στη συνέχεια προστίθενται νερό και φυτικό λάδι. Η καπνιστή γεύση που έχουν κάποιες τροφές προέρχεται από αυτή τη διαδικασία και χρησιμοποιούνται διαφορετικά είδη ξύλου».

Αλλά ακόμα και στο ψωμί…

«Το ψωμί στα πολυκαταστήματα περιέχει ως συντηρητικό ένα αμινοξύ, την L-κυστεΐνη, που προέρχεται από τα μαλλιά μας. Προτιμάτε το φρέσκο ψωμί της ημέρας από τον φούρνο της γειτονιάς», αναφέρει ακόμη ο Νίκος Κατσαρός, με την επισήμανση πως «έπεται και συνέχεια»…

«Δδιαχρονικό το έγκλημα»

Τα στοιχεία αυτά σχολιάζει από την πλευρά του ο παιδοχειρουργός και εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου σε θέματα περιβάλλοντος Δημήτρης Πετράκης.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 2,7 εκατομμύρια ζωές ετησίως», τονίζει ο κ. Πετράκης.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Πετράκη, ο FAO το 2012 αναλύει ότι οι κίνδυνοι υγείας των ανθρώπων από τη διατροφή των ζώων προέρχεται από:

– Χημικές ουσίες: διοξίνες, διβεζοφουράνια, αρωματικοί υδρογονάνθρακες και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs).
– Μυκοτοξίνες: Aflatoxin B1, ochratoxin A, zearalenone, fumonisin B1, eoxinivalenol, T-2 και HT-2.
– Μέταλλα: Αρσενικό (ψάρια και θαλασσινά), κάδμιο (όστρακα, φρούτα, αβγά, κρέας), μόλυβδος (κόκκαλα, εγκέφαλος, νεφρά), υδράργυρος (θαλασσινά).
– Κτηνιατρικά φάρμακα: χλωραμφενικόλη/νιτροφουράνια σε γαρίδες, σκόνη γάλακτος, αντιβιοτικά στη διαδικασία ζύμωσης σπόρων για παραγωγή οινοπνεύματος, φαινυλβουταζόνη ως αντιφλεγμονώδες. Το 2011 πουλήθηκαν 8.481 τόνοι αντιβιοτικών για χρήση στην κτηνοτροφία, σε σύνολο 25 χωρών της Ε.Ε.
– Οργανοχλωρίνες, φυτοφάρμακα: Το 80% της παγκόσμιας καλλιέργειας σόγιας (κυρίως μεταλλαγμένης) προορίζεται για ζωοτροφή των ζώων που απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού και χημικών φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων (Greenpeace).

Μόλυνση χορτονομών, ζωοτροφών και βοσκοτόπων, ζωικά και φυτικά πρωτεϊνικά γεύματα που δίνονται απευθείας σε ζώα.

– Μικρόβια: Βρουκέλλα, σαλμονέλα, ενδοπαράσιτα (εχινόκοκκος, τοξόπλασμα, κυστίκερκος, τριχινέλλα) και τοξικά φυτά»…