Καταναλώνετε καθημερινά τυροκομικά; Δείτε τι προκαλούν στην καρδιά σας!

Μεγάλη προσοχή!

Καταναλώνετε καθημερινά τυροκομικά; Δείτε τι προκαλούν στην καρδιά σας!

Μεγάλη προσοχή αν καταναλώνετε καθημερινά τυροκομικά και δείτε τι προκαλούν στην καρδιά σας!

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες, αναφέρεται πως ακόμη και 40 γραμμάρια τυριού σε καθημερινή βάση αρκούν για να μειωθεί ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτά τα ευρήματα για την καρδιά προέρχονται από μια μετα-ανάλυση 15 παρατηρητικών μελετών, οι οποίες ανέλυαν τις επιπτώσεις της πρόσληψης τυριού στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Li-Qiang Qin, εργάζεται στο Τμήμα Διατροφής και Υγιεινής Τροφίμων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Soochow στην Κίνα. Αυτός και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τον Δεκέμβριο του 2017 τα αποτελέσματα της έρευνά τους στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Nutrition.

Συναγερμός για πανώλη! Τέταρτο κρούσμα στην....


Το τυρί είναι αναμφίβολα ένα από τα αγαπημένα μας τρόφιμα. Περιέχει θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για την υγεία. Τέτοια είναι το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες Α και Β-12. Αλλά, έχει και πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Αυτό με την σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο για την καρδιά και για εγκεφαλικό.

Η μελέτη, ωστόσο, δείχνει ότι το τυρί θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στην καρδιαγγειακή υγεία.

Ο κίνδυνος για την καρδιά μειώθηκε έως και 18%
Συνολικά, οι 15 επιμέρους μελέτες περιελάμβαναν περισσότερους από 200.000 συμμετέχοντες. Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης τυριού αναλύθηκαν σε βάθος δεκαετίας. Η πλειονότητα των μελετών περιελάμβανε άτομα που δεν είχαν καρδιαγγειακά νοσήματα κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν πολύ λίγο τυρί, εκείνοι που το κατανάλωναν κανονικά είχαν:

  • έως και 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο
  • έως και 14% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο
  • έως και 10% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτά τα αποτελέσματα ήταν ισχυρότερα μεταξύ εκείνων των συμμετεχόντων, που κατανάλωναν περίπου 40 γραμμάρια τυριού κάθε μέρα. Συμπερασματικά, γράφουν:

“Αυτή η μετα-ανάλυση των παρατηρητικών μελετών υποδηλώνει μια μη γραμμική αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τυριού και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου”.

Προσοχή με το πόσο τυρί τρώτε κάθε μέρα
Τα ευρήματα αυτά βασίζονται σε εκείνα μιας ευρέως δημοσιευμένης έρευνας παρατήρησης, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2017. Εκείνη συνέδεσε το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από πρόβλημα στην καρδιά, ή από κάθε αιτία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε όσο τυρί θέλετε κάθε μέρα! Και οι δύο μελέτες έχουν τους δικούς τους περιορισμούς. Είναι έρευνες που βασίζονται στην παρατήρηση για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Επομένως δεν αποδεικνύουν αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της κατανάλωσης τυριού και της καλύτερης καρδιαγγειακής υγείας.

Επιπλέον, και οι δύο μελέτες χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από την βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων. Η πρώτη μελέτη έλαβε χρηματοδότηση από τους οργανισμούς Global Dairy Platform, Dairy Research Institute και Dairy Australia. Η τελευταία διεξήχθη με τη βοήθεια ερευνητών του Ομίλου Yili, μιας εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων που εδρεύει στην Κίνα.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να εξαχθεί το συμπέρασμα εάν αυτή η συσχέτιση χρηματοδότησης είχε κάποια επίδραση στα αποτελέσματα των μελετών.

Μέχρι να επιβεβαιωθούν από πρόσθετες μελέτες, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το τυρί είναι υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτά μπορεί να είναι επιβλαβή για την καρδιά, αν τα καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες.

Η American Heart Association (AHA) συνιστά ότι περίπου το 5-6% των ημερήσιων θερμίδων μας πρέπει να προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά. Επίσης συστήνει να επιλέγουμε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, για να παραμείνουμε εντός αυτού του ορίου.

Μήπως έχετε περιττό λίπος γύρω από το συκώτι σας; Να πως θα το προλάβετε πριν κάνει κακό στην υγεία σας!

Αναρωτηθήκατε ποτέ μήπως έχετε περιττό λίπος γύρω από το συκώτι σας; Να πως θα το προλάβετε πριν κάνει κακό στην υγεία σας!

Δράστε άμεσα, γιατί το λίπος στο συκώτι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Είναι στο χέρι μας να το μειώσουμε!

ΧΑΠ: Η επικίνδυνη ασθένεια που μπορεί να σε "χτυπήσει" ύπουλα! Να πως θα την προλάβεις!

Το συκώτι κάνει όλη τη… βρόμικη δουλειά! Συγκεντρώνει και αποβάλλει άχρηστες ουσίες όπως τοξίνες και φάρμακα, ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζεται τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και το λίπος του σώματος.

Όλοι διαθέτουμε λίπος στο συκώτι, που αντιστοιχεί στο 5 έως 10% του βάρους μας. Οταν όμως το λίπος συσσωρεύεται, «διεισδύει» στα υγιή κύτταρα του ήπατος και μπλοκάρει τη φυσιολογική τους λειτουργία. Ο επιστημονικός όρος είναι «λιπώδης διήθηση» και μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή στο ήπαρ και να οδηγήσει ακόμα και σε κίρρωση. Παλαιότερα εκδηλωνόταν κυρίως σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Σήμερα, αφορά περίπου το 20% έως 40% των κατοίκων αναπτυγμένων χωρών.

Η λιπώδης διήθηση δεν σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αλλά με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής. Δυστυχώς, καταναλώνουμε περισσότερη ζάχαρη, λιπαρά και έτοιμα γεύματα και λιγότερα λαχανικά. Κάπως έτσι, έχουν αυξηθεί παράλληλα και η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης αλλά και τα καρδιαγγειακά.

Τα «ύποπτα» συμπτώματα

Αν και η λιπώδης νόσος του ήπατος στα αρχικά στάδια μπορεί να μη συνοδεύεται από συμπτώματα, υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις, όπως αίσθημα κόπωσης, αδυναμία, ναυτία, ανεξήγητη απώλεια βάρους, μειωμένη όρεξη, δυσκολία συγκέντρωσης, πόνος στην κοιλιακή χώρα, οίδημα ή και αποχρωματισμός του δέρματος σε λαιμό και μασχάλες.

Ενοχοποιητικοί παράγοντες θεωρούνται:

Παραπανίσια κιλά
Διαβήτης τύπου 2.
Υψηλή χοληστερίνη ή τριγλυκερίδια.
Μεταβολικό σύνδρομο
Απότομη απώλεια βάρους


Τι να κάνω;

Ισορροπημένη διατροφή. Περιορίζουμε τα λιπαρά και τα έτοιμα γεύματα και καταναλώνουμε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά και προϊόντα ολικής άλεσης. Όχι στις μεγάλες μερίδες. Αν είστε υπέρβαροι, ξεκινήστε αμέσως πρόγραμμα διατροφής για να χάσετε τα επιπλέον κιλά. Προσοχή: Αν χάνετε με ρυθμό μεγαλύτερο από 1,5 κιλό την εβδομάδα, θα επιδεινωθεί η διείσδυση του λίπους στα κύτταρα του συκωτιού.

Γυμναστείτε. Ακόμη και ημίωρο περπάτημα καθημερινά μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και του μεταβολισμού σας.

Βάλτε την υγεία σας σε πρόγραμμα. Ελέγξτε σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και την πίεσή σας. Καθένα από αυτά τα προβλήματα «τροφοδοτεί» το άλλο.

Όχι σε βλαβερές συνήθειες. Αλκοόλ, κάπνισμα, μεγάλες ποσότητες καφεΐνης και η αλόγιστη χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων επιδεινώνουν τη λειτουργία του συκωτιού.

Αφλατοξίνες και βινυλοχλωρίδιο. Οι αφλατοξίνες είναι καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες προέρχονται από μύκητες που μολύνουν φιστίκια, σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι και ρύζι. Αν τα αποθηκεύσουμε σε ζεστό και υγρό μέρος, μπορεί να πυροδοτηθεί η ανάπτυξη του μύκητα. Όσο για το βινυλοχλωρίδιο, το οποίο χρησιμοποιείται σε ορισμένα πλαστικά, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο συκώτι.

Υπερβολικές ποσότητες σιδήρου. Το συκώτι είναι το βασικότερο όργανο αποθήκευσης του σιδήρου. Οι υπερβολικές ποσότητές του προκαλούν μια πάθηση που ονομάζεται αιμοσιδήρωση.