Αν βάζετε συχνά μαγειρική σόδα στο πρόσωπό σας σταματήστε το αμέσως! Μπορεί να πάθετε...

Πώς μπορεί να μας βλάψει;

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Αν βάζετε συχνά μαγειρική σόδα στο πρόσωπό σας σταματήστε το αμέσως! Μπορεί να πάθετε...

Μια σειρά από οφέλη έχει ως γνωστόν η μαγειρική σόδα, που αφορούν τόσο συνταγές όσο όμως και προϊόντα υγιεινής και καθαριότητας. Για παράδειγμα, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε στην οδοντόκρεμά μας (όπου βοηθάει στη λεύκανση των δοντιών μας), σαν καθαριστικό αλλά και σε επιφάνειες που θέλεις να καθαρίσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς και τους δερματολόγους, μπορεί η μαγειρική σόδα να είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο για την ομορφιά και την υγιεινή μας, παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να πλένουμε το πρόσωπό μας με αυτή κι αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα μας με πολλά προβλήματα μετέπειτα.

Μην πλένετε το πρόσωπό σας με μαγειρική σόδα

Το πιθανό πρόβλημα με τη χρήση μαγειρικής σόδας στο πρόσωπό μας πηγάζει από το pH του. Το δέρμα μας έχει φυσικά επίπεδα pH κάπου μεταξύ 4,5 και 5,5, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ελαφρώς όξινο. Η διατήρηση της επιδερμίδας μας σε αυτό το εύρος είναι σημαντική για να μπορεί να παράγει υγιή έλαια που το διατηρούν ενυδατωμένο και προστατευμένο από ρύπους, βακτήρια και άλλα ερεθιστικά.

Μην πλένετε το πρόσωπό σας με μαγειρική σόδα 

Η μαγειρική σόδα, ωστόσο, έχει επίπεδο pH 9, που σημαίνει ότι είναι βασικό ή «αλκαλικό» και μπορεί επομένως να επηρεάσει το επίπεδο pH του δέρματος, αφαιρώντας το λάδι που χρειάζεται προκαλώντας κάποιες δυσάρεστες και ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως αυξημένη ξηροδερμία, πρώιμη έναρξη ρυτίδων, επιδείνωση της ακμής, ερεθισμό ή φλεγμονή και ευαισθησία σε φυσικά στοιχεία όπως ο ήλιος.

«Όσον αφορά το δέρμα σας, υπάρχουν πολλά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη», λέει ο Δρ David Lortscher, δερματολόγος. Και εξηγεί ότι «μερικοί άνθρωποι δοκιμάζουν τη μαγειρική σόδα ως μάσκα ή υλικό για απολέπιση», αλλά προειδοποιεί ότι «το τρίψιμο του προσώπου σας με μια πάστα μαγειρικής σόδας μπορεί να είναι σκληρό και να διαταράξει τον φυσικό φραγμό του δέρματός σας, οδηγώντας το σε ερυθρότητα, αφήνοντάς το ευαίσθητο σε ξεσπάσματα».

Δεν πρέπει όμως ούτε να ανακατέψετε ξύδι με μαγειρική σόδα

Ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά καθαριστικά που έχουμε στο σπίτι είναι η μαγειρική σόδα, αλλά και το ξύδι. Πρέπει να προσέχετε όμως και να μην τα αναμείξετε ποτέ, αφού το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Το ξύδι είναι όξινο, ενώ η μαγειρική σόδα είναι μία ασθενής βάση, και όταν αναμειγνύονται μαζί γίνεται αντίδραση (δες εδώ τι θα συμβεί αν αναμείξεις την μαγειρική σόδα με γάλα), όπου το ένα στοιχείο εξουδετερώνει το άλλο, παράγοντας κυρίως νερό και καθιστώντας το διάλυμα σχεδόν άχρηστο.

Το πιο επικίνδυνο, βέβαια, είναι ότι ο συνδυασμός τους μπορεί να προκαλέσει έκρηξη, αν τα ανακατέψουμε σε ένα κλειστό δοχείο.

μαγειρική σόδα και ξύδι

Δέρμα

Η επιδερμίδα μας είναι ελαφρώς όξινη. Αυτό τη βοηθά στην ενυδάτωση και την απομάκρυνση των επικίνδυνων βακτηριδίων. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, οι αλκαλικές ουσίες θα την ερεθίσουν.

Μαλλιά

Κάποιοι άνθρωποι αντί για σαμπουάν χρησιμοποιούν μίγμα μαγειρικής σόδας και μηλόξυδου στα μαλλιά. Με τον καιρό αυτό θα προκαλέσει ζημιά. Όπως το τριχωτό της κεφαλής, έτσι και τα μαλλιά είναι φυσικά όξινα και η μαγειρική σόδα θα προκαλέσει φριζάρισμα και τα μαλλιά θα μπερδεύονται και θα σπάνε.

Άσκηση

Ίσως θα έχετε ακούσει ότι οι δρομείς πίνουν διάλυμα μαγειρικής σόδας πριν από έναν αγώνα. Όμως, η υπερβολική δόση είναι επικίνδυνη επειδή το όξινο ανθρακικό ασβέστιο είναι ελαφρά τοξικό και ο γαστρεντερικός ερεθισμός προκαλεί ανησυχία.