Κυριακή, 28 Μαΐου 2023 | Επικοινωνία

Μεγάλη προσοχή: Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αιμορραγία - Ο κίνδυνος που κρύβει η σκορδαλιά

Μην την φάτε σήμερα 25η Μαρτίου όσοι...

Μεγάλη προσοχή: Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αιμορραγία - Ο κίνδυνος που κρύβει η σκορδαλιά
pixabay / stevenb
HEALTH NEWS 25.03.2023 09:05
Από Κωνσταντίνα Τσουκαλά

25η Μαρτίου σήμερα (δείτε εδώ τι καιρό θα κάνει όλη μέρα) και φυσικά πολλά είναι τα παραδοσιακά φαγητά που διαλέγουν οι Έλληνες, ανάμεσά τους ο μπακαλιάρος με συνοδευτικό την σκορδαλιά, ένα πιάτο πολύ αγαπημένο για τους περισσότερους.

Η σκορδαλιά φτιάχνεται είτε με ψωμί είτε με πατάτα, αλλά το βασικό της συστατικό είναι φυσικά το σκόρδο, το οποίο γενικότερα είναι πολύ υγιεινό και μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που χρησιμοποιείται ως «γιατροσόφι» για διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και η στένωση των αρτηριών.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, είναι πολλές ιδιότητές του σε σχέση με την υπερπλασία του προστάτη, τον διαβήτη, την οστεοαρθρίτιδα, τη γρίπη και διάφορες μορφές καρκίνου. Οι ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου προκύπτουν κυρίως από την αλλισίνη, μια χημική ουσία η οποία του προσδίδει επίσης τη χαρακτηριστική του μυρωδιά.

Ωστόσο, κρύβεται ένας μεγάλος κίνδυνος!

Συγκεκριμένα, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που μπορεί το σκόρδο να προκαλέσει παρενέργειες εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες!

- Το σκόρδο, ιδίως το ωμό, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, οπότε δεν ενδείκνυται για άτομα που έχουν κάνει πρόσφατα χειρουργική επέμβαση.

- Η έκθεση στο σκόρδο μπορεί να οδηγήσει σε κρίση άσθματος ή αλλεργικές αντιδράσεις.

- Το σκόρδο ενδέχεται να ερεθίσει τη γαστρεντερική οδό σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην πέψη ή στομαχικά προβλήματα.

- Το σκόρδο θεωρείται ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, επομένως δεν συνιστάται να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες σε άτομα με υπόταση.

Τέλος, το σκόρδο αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα (π.χ. ισονιαζίδη, μη νουκλεοσιδικοί αναστολείς της RT, σακουιναβίρη), οπότε θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας εάν επιτρέπεται να φάτε σκορδαλιά σε περίπτωση που λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή.

Όσοι όμως από εσάς μπορείτε άνετα να φάτε σκόρδο, σας έχουμε μια τέλεια συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά αλλά και το μυστικό για να γίνει τραγανή η κρούστα!

Πηγή: WebMD

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

25η Μαρτίου: Τι ώρα θα ξεκινήσει η παρέλαση - Ποιοι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί

Μαθητική παρέλαση 24/3: Ρίγη συγκίνησης με την σημαιοφόρο, κι όχι μόνο, που φορούσε μπούρκα (Φωτογραφίες)

Share