"Βοήθεια στο Σπίτι": Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών

Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα

Δείτε αναλυτικά όλα όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς για το "Βοήθεια στο Σπίτι". Δώστε βάση καθώς σας έχουμε όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών εν μέσω πανδημίας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κατά την διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τους αριθμούς των κρουσμάτων του κορωνοϊού, αλλά και των νέων μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο προϋπήρχε και τώρα εν μέσω της κρίσης, ενισχύθηκε.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών, που είναι αρμόδιο για τους ΟΤΑ, προχωρά στην ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επιπλέον 12 εκατ. ευρώ για την σίτιση πολιτών που πραγματικά έχουν ανάγκη. Προκειμένου να παραμείνουν εντός της οικίας τους οι ευπαθείς ομάδες και κυρίως οι ηλικιωμένοι, το πρόγραμμα εφαρμόζεται πλέον από 273 Δήμους, στους οποίους, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, εργάζονται συνολικά 3.047 υπάλληλοι οι οποίοι ανήκουν σε δημοτικές υποδομές που έκλεισαν, από τα ΚΑΠΗ, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ.

Στόχος του προγράμματος είναι να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες που έχουν ανάγκη. Το πρόγραμμα που «τρέχει» το υπουργείο Εσωτερικών έχει υιοθετήσει και ο Δήμος Αθηναίων, ενώ υπολογίζεται ότι θα μοιραστεί φαγητό σε περίπου 30.000 ανθρώπους μόνο στην Αττική.

Πώς λειτουργεί το Βοήθεια στο Σπίτι- Δωρεάν συνδρομή από catering

Οπως επεσήμανε ο υφυπουργός, κάθε Δήμος δημιουργεί ένα τηλεφωνικό κέντρο, όπου θα μπορεί να απευθυνθεί όποιος έχει ανάγκη, ενώ συζητήθηκε να διανέμονται κατ’ οίκον, μερίδες φαγητού σε αυτούς που μέχρι πρόσφατα σιτίζονταν από συσσίτια.

Γι’ αυτό το λόγο θα ζητηθεί και η δωρεάν συνδρομή μεγάλων εταιριών catering, όπως είπε, ενώ για τη μεταφορά τροφίμων σε χωριά όπου δεν επαρκούν τα δημοτικά οχήματα, θα ζητηθεί η δωρεάν συνδρομή εταιριών ενοικίασης αυτοκινήτων στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης.

«Συνεχίζουμε να δίνουμε όλοι μαζί, ο καθένας από τη δική του θέση, τη μάχη για να περιορίσουμε την διασπορά του ιού, για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσής τους. Ενστερνιζόμαστε το σύνθημα «μένουμε σπίτι» και το κάνουμε πράξη μέχρι τέλους, κάθε μέρα, με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Μένουμε σπίτι γιατί έτσι κερδίζουμε τον πόλεμο», ήταν το μήνυμα του κ. Χαρδαλιά. Γνωστό μάλιστα πριν λίγο έγινε πως στα 52 ανέβηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Πηγή: iefimerida.gr

Εκτός από την "Βοήθεια στο Σπίτι" δείτε και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο CNN, μέσα από την οποία έστειλε ένα νέο μήνυμα για τον κορωνοϊό, κάνοντας ξεκάθαρο πως για τον ίδιο, αυτό που είναι πάνω απ' όλα, είναι η ανθρώπινη ζωή.

Συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, και στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο, στα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσής του και στις επιπτώσεις της πανδημίας.

Νωρίτερα μέσα στη μέρα, ο πρωθυπουργός είχε κάνει μία αναφορά για την ισχυροποίηση των μέτρων με σκοπό τον περιορισμό της πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η τάση στην Ελλάδα είναι ενθαρρυντική, σε σχέση με άλλα κράτη και απέδωσε την εξέλιξη αυτή στο ότι λήφθηκαν αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης σε πρώιμο στάδιο.

Οι πολίτες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σεβάστηκαν τις κατευθύνσεις και έμειναν στο σπίτι με μικρές εξαιρέσεις. Με τα μέτρα κοινωνικής απόστασης είναι δυνατό να μειωθεί η καμπύλη. Το αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, είναι ότι το σύστημα υγείας τα πάει καλά και έχουμε μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ερωτηθείς πώς διοικεί τη χώρα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι βρίσκεται στο γραφείο του με μια μικρή ομάδα στενών του συνεργατών. «Διοικούμε μέσω των τηλεδιασκέψεων, μέσω της τεχνολογίας» και πολύ γρήγορα το ελληνικό κράτος μετακινήθηκε στο ψηφιακό του μέλλον.

«Η κρίση αποτέλεσε ευκαιρία για το κράτος να αγκαλιάσει την ψηφιακή εποχή» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι υπάρχει παγκόσμιος ανταγωνισμός για αναπνευστήρες και λοιπό εξοπλισμό. Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει αποπειραθεί να θέσει κοινό πλαίσιο για αυτές τις προμήθειες, αυτό θα πάρει χρόνο και έτσι η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κράτος-μέλος, κάνει το καλύτερο για τους δικούς του πολίτες.

Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα κινητοποίησε τον ιδιωτικό τομέα, είχαμε πολλές δωρεές και ευχαρίστησε τους πολίτες.

Η ελληνική κοινωνία -τόνισε- επέδειξε αίσθηση αλληλεγγύης, και αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έδωσε το λόγο στους ειδικούς και έπειτα από μία 10ετία λαϊκισμού, τώρα οι πραγματικοί ειδήμονες μάς οδηγούς σε σωστές αποφάσεις.

Ερωτηθείς τι θα έλεγε σε ηγέτες όπως στον πρόεδρο της Βραζιλίας Μπολσονάρου, ο οποίος ακολουθεί μία δική του γραμμή στο ζήτημα της πανδημίας, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα έλεγε πως ο ιός εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά και υπάρχει μόνος ένας τρόπος να τον σταματήσουμε: η κοινωνική απόσταση.

«Τι θα του λέγατε αν τον συναντούσατε σε μια διάσκεψη των G20», ρώτησε συγκεκριμένα η Κριστιάν Αμανπούρ.

«Εύχομαι η Ελλάδα να είναι μέλος του G20 πολύ σύντομα, δεν το έχουμε καταφέρει ακόμη. Θα του έλεγα πως διαπράττει ένα μεγάλο λάθος γιατί αυτός ο ιός εξαπλώνεται ως μια πυρκαγιά και υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τον σταματήσουμε κι αυτός είναι η κοινωνική απόσταση και να λες στους ανθρώπους την αλήθεια» απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Τα μέτρα που επιβάλλαμε είναι οδυνηρά, αλλά το παν είναι η προστασία της ζωής των ανθρώπων» υπογράμμισε.

Τέλος, αναφερόμενο στο μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι καθήκον του να προστατεύσει τα σύνορα και δεν θα αφήσει την Τουρκία να εκβιάσει τη χώρας μας σε αυτό το ζήτημα. Τόνισε επίσης ότι όσοι δεν μετανάστες δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία, ή στις χώρες καταγωγής τους.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν έχει υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού σε δομές των νησιών, προσθέτοντας ότι έχει γίνει συστηματική δουλειά στην ιχνηλάτηση των επαφών.

Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατάσταση στη Μόρια θα ομαλοποιηθεί εφόσον πράγματι μειωθούν οι ροές στο Αιγαίο, όπως φαίνεται να συμβαίνει.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού μεταδόθηκε ζωντανά από τη σελίδα του πρωθυπουργού στο Facebook.

Πηγή: protothema.gr