Κορωνοϊός: Το φάρμακο που δίνει ελπίδα σωτηρίας

Οι εκτιμήσεις των γιατρών

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Το φάρμακο που δίνει ελπίδα σωτηρίας

Νέες έρευνες πάνω στο θέμα του κορωνοϊού, υποδεικνύουν ένα νέο φάρμακο το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει ελπίδα σωτηρίας για πολλούς ασθενείς και έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται και να έχει θεαματικά αποτελέσματα σε όσους νοσούν.

Το Anakinra, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, βελτίωσε την κλινική κατάσταση ασθενών που νοσούν σοβαρά από κορωνοϊό, σύμφωνα με μια νέα ιταλική μελέτη, την πρώτη που αναφέρει ενθαρρυντικά αποτελέσματα από το εν λόγω φάρμακο.

Το φάρμακο, ένας ανταγωνιστής που μπλοκάρει τη δράση της κυτταροκίνης ιντερλευκίνης-1 (IL-1), φάνηκε να κατευνάζει τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών» και να καταπολεμά την οξεία αναπνευστική δυσχέρεια ορισμένων ασθενών. Σημειώνεται ότι φάρμακο για την αρθρίτιδα δοκιμάστε και στην Κίνα, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει. Δείτε εδώ τα σοκαριστικά νούμερα που ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

κορωνοϊός φάρμακο

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Τζούλιο Καβάλι της Μονάδας Ανοσολογίας, Ρευματολογίας, Αλλεργίας και Σπανίων Νόσων του Νοσοκομείου Σαν Ραφαέλε και του Πανεπιστημίου Βίτα-Σαλούτε Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ρευματολογίας «The Lancet Rheumatology», δοκίμασαν τον Μάρτιο στη διάρκεια 21 ημερών το φάρμακο σε 29 ασθενείς με Covid-19 με μέση ηλικία 62 ετών, με μέτριο έως σοβαρό σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) και με υπερφλεγμονή (επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης άνω του 100 ή/και φεριτίνης άνω του 900).

Αυτά τα αποτελέσματα είχε η δοκιμή του νέου φαρμάκου για τον κορωνοϊό

Στους 29 ασθενείς της δοκιμής χορηγήθηκε επιπρόσθετα Anakinra, είτε σε υψηλή δόση (πέντε μιλιγκράμ ανά κιλό βάρους δύο φορές τη μέρα ενδοφλέβια), είτε σε χαμηλή δόση (100 μιλιγκράμ δύο φορές τη μέρα υποδόρια). Η ομάδα ελέγχου, που έκανε τη στάνταρντ θεραπεία χωρίς Anakinra, αποτελείτο από 16 μη διασωληνωμένους ασθενείς.

Διαπιστώθηκε ότι, μετά από τρεις εβδομάδες, η θεραπεία με υψηλή δοσολογία Anakinra μείωσε τα επίπεδα φλεγμονής και βελτίωσε την αναπνευστική λειτουργία στους 21 από τους 29 ασθενείς (ποσοστό 72%). Πέντε ασθενείς με κορωνοϊό (17%) χρειάστηκε να διασωληνωθούν, ενώ τρεις (10%) πέθαναν.

Συγκριτικά στην ομάδα ελέγχου χωρίς Anakinra, αναπνευστική βελτίωση εμφάνισαν οκτώ ασθενείς (το 50%), επτά πέθαναν (το 44%) και ένας διασωληνώθηκε (6%). Η επιβίωση μετά από 21 μέρες ήταν 90% στην ομάδα του Anakinra και 56% στην ομάδα ελέγχου. Επίσης η διακοπή της χορήγησης Anakinra δεν οδήγησε σε υποτροπή της φλεγμονής στους ασθενείς.

Οι Ιταλοί γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η θεραπεία με υψηλής δόσης Anakinra ήταν ασφαλής και σχετιζόταν με κλινική βελτίωση του 72% των ασθενών. Η επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας της θα απαιτήσει νέες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές», σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Ο Καβάλι δήλωσε ότι «η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι μια υψηλή δόση του φαρμάκου Anakinra για την αρθρίτιδα μπορεί να μπλοκάρει την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, την οποία προκαλεί η Covid-19. Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα και το φάρμακο αυτό αξίζει να δοκιμαστεί σε μεγάλες τυχαιοποιημένες δοκιμές».

Οι περισσότεροι ασθενείς με κορωνοϊό έχουν ήπια συμπτώματα, αλλά σε μερικούς το ανοσοποιητικό σύστημα τους υπεραντιδρά στον «εισβολέα», με συνέπεια να πυροδοτείται μια φλεγμονώδης «καταιγίδα κυτταροκινών», η οποία οδηγεί σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και σε μείωση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα. Το σύνδρομο αυτό είναι η κύρια αιτία θανάτου από τη νόσο.

Το φάρμακο Anakinra είναι εγκεκριμένο εδώ και χρόνια κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (μιας αυτοάνοσης μορφής αρθρίτιδας) τόσο από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), όσο και από την ομόλογή της Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Πηγή: iefimerida.gr

Ενώ οι έρευνες για το φάρμακο συνεχίζονται, νέες έρευνες έδειξαν πως ο κορωνοϊός δεν προήλθε από τον παγκολίνο

Σοκάρουν οι νέες έρευνες για τον κορωνοϊό, καθώς έγινε γνωστό πως δεν έφταιγε ο παγκολίνος αλλά από ένα άλλο ζώο που άφησε τους ειδικούς άφωνους. Δείτε όλα όσα ανέφεραν οι τελευταίες πληροφορίες.

«Με ποιον τρόπο ο νέος κορωνοϊός εμφανίσθηκε και στην συνέχεια πέρασε από την νυχτερίδα στον άνθρωπο; Λείπει ένα κομμάτι του παζλ», λέει ο ερευνητής Meriadeg Le Gouil, συντονιστής της έρευνας στην Γαλλία για τη προέλευση της πανδημίας.

«Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι έχει καταλάβει την εμφάνιση του ιού», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιολόγος και οικολόγος του Πανεπιστημίου της Καν, μέλος της, μέλος της Ερευνητικής Ομάδας για την Μικροβιακή Προσαρμογή (Gram).

«Σε αυτόν τον κορωνοϊό, βρίσκουμε ίχνη πολλών ιών που γνωρίζουμε και απαντώνται στα άγρια ζώα. Ομως δεν γνωρίζουμε τους πρόσφατους προγόνους, δεν γνωρίζουμε παρά τα ξαδέλφια», εξηγεί ο 39χρονος επιστήμονας, που αποκλείει «συνθετική προέλευση» του ιού (κατασκευασμένου, για παράδειγμα, σε κινεζικό εργαστήριο).
Η συζήτηση σχετικά με την προέλευση του ιού έχει διπλωματικές συνέπειες, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιρρίπτουν κατηγορίες σε κινεζικό εργαστήριο, συγκεκριμένα σε εργαστήριο του Ινστιτούτου Ιολογίας της πόλης Ουχάν, πράγμα που διαψεύδει το Πεκίνο.

Όμως, σύμφωνα με την συντριπτική πλειονότητα των ερευνητών, ο κορωνοϊός μεταφέρθηκε στον άνθρωπο από ζώο. Μία αγορά πώλησης αγρίων ζώων προβλήθηκε από τους κινέζους επιστήμονες ως πηγή του ιού από τα πρώτα κιόλας στάδια της επιδημίας στην Κίνα. Μέσω της γενετικής ανάλυσης, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να εντοπίσουν ότι ο Sars-CoV-2 ταυτίζεται κατά 96% κατά μέσον όρο με έναν ιό που αφαιρέθηκε από νυχτερίδα της Γιουνάν (νότια Κίνα).

Αν και η απευθείας μετάδοση του ιού από την νυχτερίδα στον άνθρωποι θεωρείται «δυνατή», δεν είναι η πιθανότερη υπόθεση, σύμφωνα με τους ειδικούς στους κορωνοϊούς, διότι απαιτούνται στενές επαφές, πολλές και με μεγάλη συχνότητα, ώστε ένα ιός να μπορέσει νε μεταπηδήσει από ένα είδος σε άλλο. «Εκτός και αν ανακαλυφθεί γιγάντια διακίνηση νυχτερίδων κατά τα τρία τελευταία χρόνια», λέει.

«Η δεύτερη επιλογή είναι η εκτροφή ενός άλλου άγριου ζώου, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ξενιστής για την μεταφορά του ιού από την νυχτερίδα στον άνθρωπο», εξηγεί ο Meriadeg Le Gouil. «Λείπει ένα κομμάτι στο παζλ», που δεν μπορεί να είναι ο παγκολίνος, που αναφέρεται συχνά, αλλά η ασιατική μοσχογαλή.

Το μικρό θηλαστικό ο ερευνητής το έχει ξανασυναντήσει στο πλαίσιο της έρευνας για την προέλευση άλλης επιδημίας που οφείλεται σε κορωνοϊό, της επιδημίας του Sars το 2002, θέματος της διατριβής του.

Η μοσχογαλή ο λόγος πίσω από τον κορωνοϊό - Όλα όσα αποκάλυψαν οι νέες έρευνες

«Η μοσχογαλή είναι κάπως σαν το ελάφι, ένα πιάτο για ξεχωριστές περιστάσεις. Είναι ένα σαρκοφάγο κοντινό στον σκύλο και την γάτα που απαντάται στις σπηλιές και πότε πότε καταβροχθίζει και καμιά νυχτερίδα», εξηγεί ο ερευνητής.

«Η εκτροφή της μοσχογαλής έχει 50πλασιασθεί τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από την εμφάνιση του Sars. Η μοσχογαλή συλλαμβάνεται στο άγριο περιβάλλον και μεταφέρεται σε ειδικές φάρμες, διαδικασία που ευνόησε την γένεση ενός είδους κορωνοϊού που είναι παρών μόνο στις μοσχογαλές που εκτρέφονται από τον άνθρωπο», λέει.

Σήμερα, οι κινέζοι επιστήμονες «δημοσιεύουν 10 άρθρα την ημέρα και τίποτε για τις μονάδες εκτροφής στην περιοχή. Προκαλεί έκπληξη για όσους είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της εμφάνισης των κορωνοϊών. Θα έδινα τα πάντα για να μπορέσω να πάω στην Κίνα να να πάρω δείγματα από αυτού του είδους τις εκτροφές που υπήρχαν στην περιοχή εδώ και τρεις ή τέσσερις μήνες ακόμη».

Κορωνοϊός νέες έρευνες μοσχογαλή αιτία

Το ερευνητικό πρόγραμμα Discover συντονίζει την έρευνα για την προέλευση του Sars-CoV-2 μέσω της μελέτης του επιπολασμού, της διαφοροποίησης και της εξέλιξης στον χρόνο του κορωνοϊού σε διάφορα είδη στο βόρειο Λάος και την Ταϊλάνδη. «Ο στόχος δεν είναι αναγκαστικά η ανεύρεση του χαμένου κομματιού του παζλ, το οποίο ίσως να έχει έκτοτε εξαφανισθεί. Αλλά θα έχουμε ενδείξεις και μία δέσμη στοιχείων για να καταλάβουμε καλύτερα αυτό που συνέβη», εξηγεί ο ερευνητής.

Ο σκοπός είναι ο προσδιορισμός των επικίνδυνων πρακτικών για την εμφάνιση του ιού, όπως η εκτροφή της μοσχογαλής. «Υπάρχει προφανώς σχέση ανάμεσα στην υπερχείλιση της σφαίρας των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων προς την άγρια ζωή, τον τρόπο με τον οποίο υπάρχει διάδραση με την φύση και την εμφάνιση παθογόνων οργανισμών», λέει. «Βλέπουμε ξεκάθαρα σχέσεις ανάμεσα στην υγεία των οικοσυστημάτων και την ανθρώπινη υγεία».

Πηγή: iefimerida.gr