Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Κορωνοϊός: Σε αυτές τις περιοχές θα κλείνουν στις 12 τα μπαρ

Μόλις ανακοινώθηκε

Κορωνοϊός: Σε αυτές τις περιοχές θα κλείνουν στις 12 τα μπαρ
Ενημέρωση 10.08.2020 17:10
Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
ΝΕΦΕΛΗ ΝΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

YOUWEEKLY EDITOR

Μόλις πριν από λίγα λεπτά ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα οποία, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, τα μαγαζιά θα κλείνουν στις 12 το βράδυ προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση του επικίνδυνου ιου.

Μεταξύ των νέων μέτρων είναι η μείωση του ωραρίου νυχτερινών καταστημάτων, η μείωση του αριθμού ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις και τοπικά lockdown, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Πόρου.

Μετά τη σύσκεψη που έγινε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη νέων μέτρων για τον κορωνοϊό.

κορωνοϊός νέα μέτρα (10/8)

  • 1ον: Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.
  • 2ον: Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.
  • 3ον: Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.
  • 4ον: Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.
  • 5ον: Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.
  • 6ον: Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές: – Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, – Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας, – Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω. Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Κορωνοϊός: Μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη

Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, συνέστησε στους κατοίκους της περιοχής, να κάνουν χρήση της μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να προστατευθούν από τον κορωνοϊό.

«Ο ιός βρίσκεται δίπλα μας κι όσο αντιμετωπίζεται η μετάδοσή του με… χαλαρότητα και έλλειψη ατομικής ευθύνης, μην τηρώντας τους απαραίτητους κανόνες ατομικής προστασίας, πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό ότι θα συνεχιστεί η διασπορά και θα… αυξηθούν τα περιστατικά εκείνα που θα χρήζουν νοσηλείας», σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας.

Βέβαια, πέρα από τα μέτρα που θα ληφθούν στη Θεσσαλονικη, η κυβέρνηση σκέφτεται να λάβει γενικά μέτρα μετά τα 355 κρούσματα του Σαββατοκύριακου. Δείτε εδώ αναλυτικά.

Όπως αναφέρει ο κ. Νίτσας, «για να μη φτάσουμε σε εκείνο το σημείο που όλοι απευχόμαστε και αποφύγαμε στο πρόσφατο παρελθόν, πρέπει, παρά τη χαλάρωση που επικρατεί λόγω των θερινών διακοπών, ο καθένας μας ξεχωριστά να δείξει υπευθυνότητα. Να αποφεύγουμε τον συνωστισμό σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, να τηρούμε τις αποστάσεις μεταξύ μας και να φοράμε σωστά τη μάσκα μας».

κορωνοϊός Θεσσαλονίκη μάσκα

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ υπενθυμίζει ότι «η χρήση της μάσκας δεν πρέπει να είναι συμβολική αλλά ουσιαστική και να καλύπτει τη μύτη και το στόμα» και συστήνει τη χρήση της «σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αλλά και σε εκείνους τους εξωτερικούς χώρους όπου δεν μπορούμε να τηρούμε τις αποστάσεις μεταξύ μας». Επισημαίνει, δε, ότι «η χρήση ασπίδας προσώπου χωρίς ταυτόχρονη χρήση μάσκας δίνει μία επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας αλλά δεν προστατεύει ούτε εμάς ούτε τους άλλους γύρω μας».

Ο κ. Νίτσας υπογραμμίζει, ακόμη, την ανάγκη περιφρούρησης της τήρησης των μέτρων από την πλευρά της πολιτείας και προσθέτει ότι οι γιατροί της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για την αποτελεσματική διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ωστόσο «η επιτυχής έκβαση του αγώνα μας εξαρτάται από όλους, πολίτες και πολιτεία».

Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κορωνοϊός: Θετικοί 2 αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός: Θετικός Αστυνομικός στον Πόρο

Share