"Δήμητρα" της Λέσβου: Επίσημη ανακοίνωση από το ΚΙΝΑΛ μετά την ταυτοποίηση του πτώματός της

"Η απομόνωση, ο σεξισμός, η ομοφοβία, η τρανσφοβία, η βαθιά συντήρηση, την οδήγησαν..."

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα

Ο εργαστηριακός έλεγχος, με ταυτοποίηση της σορού μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων, δυστυχώς επιβεβαίωσε την αρχική εικασία που ήθελε το άτομο, που είχε πέσει θύμα τροχαίου με εγκατάλειψη στις 9 Απριλίου και είχε ενταφιαστεί ως αγνώστου ταυτότητας, να είναι η Δήμητρα της Λέσβου.

Με αφορμή τον τραγικό αυτό επίλογο το ΚΙΝΑΛ εξέδωσε μια ανατριχιαστική αναζήτηση.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

H πορεία αυτού του γενναίου συνανθρώπου μας ήταν προδιαγεγραμμένη και η έκπληξή κάποιων σήμερα περιττή. Τώρα πλέον «συγκλονίζει» με το θάνατό της. Η απομόνωση, ο σεξισμός, η ομοφοβία, η τρανσφοβία, η βαθιά συντήρηση, την οδήγησαν στα ψυχιατρεία, στο περιθώριο, στην εξόντωση, γιατί παρέκκλινε από την δήθεν κανονικότητα, γιατί διεκδικούσε με πείσμα το αυτονόητο. Να είναι - και ήταν - ο εαυτός της. Η περίπτωση αυτού του συνανθρώπου μας, αποδεικνύει περίτρανα ότι η αναφορά σε ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα, σεβασμό, σε κάθε διαφορετικό, δεν είναι θεωρητική, δεν μπορεί να μένει απλώς στα λόγια.

Πολλοί είναι έκθετοι από την υπόθεση της Δημήτρη. Θα πρέπει να διαλευκανθεί η υπόθεση τάχιστα και να αποδοθεί δικαιοσύνη τόσο για την ολιγωρία σε σχέση με την εύρεση του οδηγού, που σκότωσε και την εγκατέλειψε στην άσφαλτο, αλλά και για την τραγική καθυστέρηση των αρχών στη διαδικασία ταυτοποίησης.

Με εμμονή οφείλουμε να επιμένουμε στο άνοιγμα της κοινωνίας σε όλους. Να σπάσουμε τα στερεότυπα, που καταστρέφουν ζωές και στερούν τον πλούτο του διαφορετικού. Να σταθούμε πεισματικά και αποφασιστικά απέναντι σε προκαταλήψεις και μεσαιωνικές αντιλήψεις. Επιτέλους να προοδεύσουμε.

Τι ζητά η οικογένεια μετά την ταυτοποίηση του πτώματος

Την ίδια ώρα πάντως, εντύπωση προκαλεί η άρνηση των δημόσιων υπηρεσιών να παράσχουν πρόσβαση στην οικογένεια για εξέταση DNA, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτήματα.

«Δυστυχώς γράφτηκε ο τραγικός επίλογος για την αναζήτηση του Δημήτρη Καλογιάννη. Μετά την ενημέρωση της οικογένειας από το ΑΤ Μυτιλήνης ότι η σορός του θύματος του τροχαίου από 9.4 ταυτοποιήθηκε με αποτυπώματα και είναι ο Δημήτρης Καλογιάννης, η οικογένεια είναι συντετριμμένη και επιθυμεί να τιμήσει τον νεκρό της και να πενθήσει για την απώλεια της. Από εδώ και πέρα ξεκινάει ένας αγώνας για την ανάδειξη των αιτιών και την απόδοση των ευθυνών ώστε να μην υπάρξει ξανά άλλος «Δημήτρης». Έχω καθήκον ως υπερασπίστρια, σε συνεργασία με τον κ. Τσαντίρη, τον τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας και τον κ. Κουρούκλη από το Silver Alert, να φωτίσουμε κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής» τονίζει στο protothema.gr, η δικηγόρος της οικογένειας του Λίλα Ραγκούση.