Ο Σκλαβενίτης ξεκαθαρίζει τα πράγματα με έκτακτη ανακοίνωση - Καταναλωτές προσοχή

Τι συμβαίνει με το safe pass

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ο Σκλαβενίτης ξεκαθαρίζει τα πράγματα με έκτακτη ανακοίνωση - Καταναλωτές προσοχή

Με safepass θα πρέπει να προσέρχονται μέχρι το τέλος του μήνα οι καταναλωτές σε υπεραγορές, φούρνους και γενικά σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων, στις οποίες υπάρχει η δυνατότητα συνάθροισης πέραν των 20 προσώπων, περιλαμβανομένων των εργαζομένων.

Αντιθέτως, βάσει των νέων μέτρων που αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο, η προσκόμιση safepass δεν απαιτείται εφόσον, για παράδειγμα, σε ένα αρτοποιείο ή μίνι-μάρκετ, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, επιτρέπεται να βρίσκονται στον χώρο ανά πάσα στιγμή 15 πελάτες και υπάρχουν και πέντε εργαζόμενοι.

Ο διαχωρισμός αυτός έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο λιανικό εμπόριο, με τον γενικό γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ) Μάριο Αντωνίου, να δηλώνει στο InBusinessNews πως πρόκειται για μέτρο που ωθεί τους καταναλωτές σε μικρότερα καταστήματα και μίνι μάρκετ, δημιουργώντας στρεβλώσεις στο λιανεμπόριο και καταστηματάρχες δύο ταχυτήτων.

Στο ίδιο πλαίσιο, και ανακοίνωση του ΠΑΣΥΛΕ, στην οποία τονιζόταν ότι «στην παρούσα φάση το μοναδικό και πιο ισχυρό όπλο που έχουμε για αναχαίτιση της διασποράς του ιού είναι το safepass και η άμεση εφαρμογή του σε όλους τους χώρους ανεξαιρέτως κρίνεται επιβεβλημένη για την ασφάλεια και την υγεία όλων μας».

Εξάλλου, το περασμένο Σάββατο η ΟΕΒ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία εξέφραζε ανησυχία για το γεγονός ότι η εφαρμογή του safepass θα ισχύει μόνο για χώρους με περισσότερα από 20 πρόσωπα, απαλλάσσοντας ουσιαστικά από την υποχρέωση κατοχής του βασικού εργαλείου αντιμετώπισης της κρίσης, όπως το χαρακτήριζε, πρόσωπα που θα εισέρχονται σε χώρους εμβαδού μικρότερου των 200τ.μ.

Στην επιστολή της, η ΟΕΒ διατύπωνε την εκτίμηση ότι καθορισμός ορίου απαλλαγής από τη σχετική υποχρέωση υποσκάπτει εν τη γενέσει της την τελευταία ίσως απόπειρα αποφυγής της πλήρους εκτροπής της κατάστασης και απηύθυνε έκκληση προς τον Νίκο Αναστασιάδη, όπως η κατοχή και επίδειξη του safepass καταστεί υποχρεωτική σε όλους τους χώρους στους οποίους εξυπηρετούνται πρόσωπα, χωρίς καμία εξαίρεση.

Περαιτέρω, η ΟΕΒ προειδοποιούσε πως η παροχή εξαιρέσεων στο safepass θα δημιουργήσει πρόσθετη πηγή κοινωνικής δυσαρέσκειας ανάμεσα σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και καταναλωτές, «αφού οποιαδήποτε εξαίρεση παράγει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και μειονέκτημα υπέρ μερίδας επιχειρήσεων και σε βάρος άλλης, την ώρα που τα περιθώρια αντοχής έχουν προ πολλού υπερβεί τα όρια τους». «Η διαχείριση της κρίσης δεν μπορεί να παραβιάζει τις βασικές αρχές της αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού», σημείωνε στην επιστολή της η ΟΕΒ.

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, έπειτα από την αποστολή της επιστολής υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Κυβέρνησης και ΟΕΒ, με την πρώτη να αντιλαμβάνεται τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες που της μεταφέρθηκαν, να μην εκφράζει ωστόσο πρόθεση διαφοροποίησης του…επίμαχου σημείου τιυ μέτρου που αποφάσισε. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το χθεσινό διάταγμα του Υπουργού Υγείας.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου υπέδειξε πως η επίδραση της παροχής εξαιρέσεων στο safepass πάνω στην ελεύθερη αγορά είναι ξεκάθαρη.

«Επειδή η εξάπλωση του ιού λόγω της μετάλλαξης (που κόστισε την ζωή ενός 11χρονου κοριτσιού) είναι πάρα πολύ γρήγορη και δημιουργεί ήδη πάρα πολύ μεγάλες πιέσεις στο σύστημα υγείας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να πετύχει το μέτρο(σ.σ. safepass), ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές, να εκτονωθεί η πίεση και να μπορέσει η ιατρική κοινότητα να προσφέρει χωρίς τραγικά διλήμματα τις υπηρεσίες της σε οποιοδήποτε πολίτη που, είτε λόγω κορωνοϊού είτε λόγω οποιασδήποτε άλλης ασθένειας ή ατυχήματος, τις έχει ανάγκη», τόνισε ο κ. Αντωνίου.

«Επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα για νέο lockdown», επισήμανε, «η τελευταία πραγματική ελπίδα για να βελτιωθεί η κατάσταση με τη διασπορά του ιού είναι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης που υλοποιούνται από σήμερα, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε το μεγαλύτερο δυνατό μέρος της ζημιάς που προκάλεσε η πανδημία τους τελευταίους σχεδόν 17 μήνες».

Ο Σκλαβενίτης ξεκαθαρίζει

Αναφορικά με τις αναρτήσεις όπου έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζουμε ότι, η επίδειξη του «Safe Pass» αφορά μόνο στα Καταστήματά μας στην Κύπρο, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η Κυπριακή νομοθεσία.