Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα σημερινά (20/5) κρούσματα

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα σημερινά (20/5) κρούσματα

Μετά τα νέα μέτρα σχετικά με τις μάσκες και τα χαμηλά σχετικά ποσοστά των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες, για την Παρασκευή 20/5 ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 3.708 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμός των ατόμων που έχουν νοσήσει να ανέρχεται σε 3.414.189

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση για τον κορωνοϊό

Στις 3.708 ανέρχονται κρούσματα κορονοϊού σήμερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Καταγράφηκαν επίσης 16 θάνατοι, 159 διασωληνωμένοι και 423 επαναλοιμώξεις.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.708. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.414.189 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 423 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 131.375(3.7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 159 (64.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 93.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 78 (49.06%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 81 (50.94%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.664 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 107 (ημερήσια μεταβολή +7%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 108 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Tα σημερινά 19/5 κρούσματα στην χώρα μας

Εσωτερική φωτογραφία (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σοβαρή ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα - Το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο

Η υπόθεση του κορωνοϊου μπορεί να αρχίζει σταδιακά να αποκλιμακώνεται και να έχουμε βρει σε ένα σημείο στιγμές από την παλιά μας ζωή, σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουμε ξεμπερδέψει παντελώς με την κατάσταση αυτή. Για το καλοκαίρι συγκεκριμένα υπάρχει μια ανησυχία αναφορικά με την μετάλλαξη Δέλτα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα της Δέλτα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Ωστόσο, τα ευρήματα της ισραηλινής έρευνας δείχνουν ότι, την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον εξασθενεί, η «ύπουλη» Δέλτα μπορεί να συνεχίζει να κυκλοφορεί. Συνεπώς η προσοχή μας θα πρέπει να μην υποχωρήσει καθώς και να τηρηθούν ευλαβικά από τους μαθητές τα μέτρα, που πάρθηκαν για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό μοντέλο που βασίζεται στην επιδημιολογία των λυμάτων, οι επιστήμονες συμπέραναν πως η επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα κυκλοφορεί ακόμη ανάμεσά μας αφού πολλά τεστ δείχνουν να μην την εντοπίζουν.

«Φυσικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται, αλλά το μοντέλο μας δείχνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο κύμα Δέλτα, ή άλλης παραλλαγής του κορονoϊού αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο καθηγητής Ariel Kushmaro του BGU, συγγραφέας της μελέτης.

«Σε αντίθεση με την αναμενόμενη δυναμική, όπου η παραλλαγή Δέλτα μειώνεται, καθώς αυξάνεται η παραλλαγή Όμικρον, αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα που ελήφθησαν από την ανίχνευση λυμάτων έδειξαν μια “μυστική” κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα ακόμη και σε αυξημένα επίπεδα κυκλοφορίας της παραλλαγής Όμικρον», λέει η μελέτη.

«Τα δεδομένα που προέκυψαν από τα λύματα εμφάνισαν από την αρχή της κοινής πορείας Δέλτα – Όμικρον μια πολύ ισχυρή δυναμική. Παρόλα αυτά, η μελλοντική εξέλιξη των δύο αυτών παραλλαγών δίπλα-δίπλα, είναι ακόμη άγνωστη», καταλήγει.

Covid

Κεντρική φωτογραφία: (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)