Μελιτίνια Σαντορίνης: Η παραδοσιακή συνταγή που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι!

Δοκιμάστε την και θα μας θυμηθείτε!

Μελιτίνια Σαντορίνης: Η παραδοσιακή συνταγή που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι!

Η παραδοσιακή συνταγή της Σαντορίνης που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι έχει το όνομα Μελιτίνια.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η ελληνική εκδοχή του…τσiζκεικ.

Μια φίνα κρέμα με φρέσκο ανάλατο τυρί της εποχής, με αυγά, αρωματισμένη με βανίλια ή μαστίχα, και στεφανωμένη με λεπτό φύλλο ζύμης. Τα μικρά αυτά γλυκάκια τα φτιάχνουν και στις υπόλοιπες Κυκλάδες καθώς και στην Κρήτη, με μικρές παραλλαγές και είναι γνωστά και ως λυχναράκια (το σχήμα τους θυμίζει λύχνο).

Εύκολη σοκολατίνα με μερέντα και μπισκότα!

Μερίδες:για 30 κομμάτια περίπου
Χρόνος προετοιμασίας:35'
Χρόνος μαγειρέματος:30'
Έτοιμο σε:1:5'

Υλικά
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι σκληρό
2 κουταλιές γεμάτες βούτυρο λειωμένο
½ κουτ. γλυκού σόδα
ελάχιστο αλάτι
χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
1 κιλό ανάλατη φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο
1 κιλό ζάχαρη
1/4 κιλού αλεύρι μαλακό
50γρ. βούτυρο φρέσκο
3 αβγά
1 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη

Διαδικασία
Για τη γέμιση: Λιώνετε το τυρί στο μίξερ ή στο μύλο των λαχανικών. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τα αβγά, το βούτυρο λιωμένο, τη μαστίχα και το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά.

Αφήνετε το μίγμα μερικές ώρες στο ψυγείο. Αν βγάλει υγρά, ρίχνετε λίγο αλεύρι ακόμα για να ξαναγίνει η κρέμα σφιχτή.

Ζυμώνετε το αλεύρι με το βούτυρο, αλάτι και λίγο χλιαρό νερό, μέχρι να γίνει ομοιογενής ζύμη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.

Ανοίγετε τη ζύμη με βέργα σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε πολύ λεπτό φύλλο. Την κόβετε κατόπιν σε δίσκους με διάμετρο 8 εκ.. Βάζετε σε κάθε δίσκο λίγη κρέμα και τη στρώνετε στο κέντρο του δίσκου, αφήνοντας γύρω γύρω κενό περιθώριο 1½ εκ. Σηκώνετε τη ζύμη προς τα μέσα, και την τσιμπάτε με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας, ώστε να κλείσει μέσα η γέμιση, χωρίς να σκεπαστεί.

Αραδιάζετε τα μελιτίνια σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Γρήγορο και ελαφρύ γλυκό με καραμέλα και δυο ακόμα διαφορετικές στρώσεις!

Γρήγορο και ελαφρύ γλυκό με καραμέλα και δυο ακόμα διαφορετικές στρώσεις! Κάθε μια στρώση έρχεται να προσθέσει τη δική της γευστική δυναμική σ΄ αυτό το πολυεπίπεδο γλυκό.

Μια μπισκοτένια βάση φουντουκιού και σταγόνων σοκολάτας. Μια στρώση κρέμας βανίλιας, με την υπέροχη βελουδένια υφή και το άρωμα της βανίλιας. Και τέλος ένα γλάσο καραμέλας, ως επιστέγασμα για την ολοκλήρωση του γλυκού και το οποίο θα μας ανταμείψει πλουσιοπάροχα με τη μοναδική του γεύση και τη εξαιρετική νοστιμιά του. Ένας καραμελένιος πειρασμός!

Γλυκό Ψυγείου με Γλάσο Καραμέλας

Μπισκοτένια Βάση (12 κομμάτια)
300 g μπισκότα petit beurre
80 g βούτυρο, λιωμένο
60 g λικέρ
50 g τριμμένα φουντούκια
50 g τρούφα σοκολάτας

Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο multi χωρίς να γίνουν σκόνη, τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπωλ, προσθέτουμε τα τριμμένα φουντούκια και την τρούφα σοκολάτας. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και λίγο λικέρ.

Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα συστατικά και να μοιάζουν με βρεγμένη άμμο.

Αδειάζουμε το μείγμα του μπισκότου σε pyrex ή ταψί 20×25 cm, αλειμμένο με ελάχιστο λάδι ελαφρύ. Το απλώνουμε στη βάση, πιέζοντάς το, ώστε να γίνει μια συμπαγής βάση.
Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Κρέμα Βανίλιας
2 φακελάκια κρέμα βανίλια Γιώτης (2×42g)
1200 g φρέσκο γάλα
8 κ.σ. ζάχαρη
200 g κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. ζελατίνη, σκόνη

Σε κατσαρόλι κι επάνω σε μέτρια φωτιά βάζουμε το 1 λίτρο γάλα και τη ζάχαρη να βράσουν. Στο υπόλοιπο κρύο γάλα διαλύουμε τα 2 φακελάκια έτοιμης σκόνης κρέμα βανίλια και τη ζελατίνη και τα ρίχνουμε στο βραστό γάλα. Ανακατεύουμε καλά να πήξει κι αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αδειάζουμε την κρέμα σε μπωλ και την αφήνουμε να κρυώσει, σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη σε επαφή με την κρέμα.
Στο μεταξύ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγύ. Όταν η κρέμα έχει κρυώσει, αναμειγνύουμε απαλά τη σαντιγύ μέσα στην κρέμα.

Την αδειάζουμε επάνω από τη μπισκοτένια βάση και την απλώνουμε σ΄ όλη την επιφάνεια της βάσης. Ξαναβάζουμε το ταψί στο ψυγείο.

Γλάσο Καραμέλας
350 g ζάχαρη καστανή
250 g κρέμα γάλακτος
50 g βούτυρο
1 κ.σ. κορν φλάουρ

Σε τηγάνι κι επάνω σε χαμηλή φωτιά βάζουμε τη ζάχαρη να λιώσει και να καραμελώσει. Δεν ανακατεύουμε απλώς ανακινούμε το τηγάνι κυκλικά από το χερούλι. Όταν φτιάχνουμε καραμέλα προσέχουμε ιδιαιτέρως.

Όταν λιώσει τελείως, προσθέτουμε το βούτυρο να λιώσει κι αυτό και την κρέμα γάλακτος με το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις και να πήξει ελαφρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει.

Παίρνουμε το pyrex από το ψυγείο και απλώνουμε στην επιφάνεια της κρέμας το γλάσο καραμέλας. Ξαναβάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει και το γλάσο καραμέλας, να πήξουν τα υλικά και να δέσουν οι γεύσεις.