Επεισοδιακή υπερφαγία: Η διαταραχή που πάσχει ο Κοψιάλης - Ο τρόπος που από τα 109 κιλά έφτασε στα 92

«Χρησιμοποιώ το φαγητό για να ελέγξω τα συναισθήματά μου»

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
NDP
NDP

Ο Αλέξανδρος Κοψιάλης είναι ένα δημιουργός περιεχομένου στα social media και έτσι είναι καθημερινά πολύ ενεργός στα προφίλ, που διατηρεί με τις περισσότερες αναρτήσεις του να είναι χιουμοριστικές.

Τη Δευτέρα 12/6 ο Κοψιάλης έκανε την ανατροπή μέσα από ένα βίντεο, που δημοσίευσε στο Instagram επικεντρωμένο αποκλειστικά στον εαυτό του, αποκαλύπτοντας στο κοινό του, πως πάσχει από επεισοδιακή υπερφαγία.

Δείτε επίσης: Το εντυπωσιακό μονόπετρο που έδωσε ο Κοψιάλης στη Φυρού! Καρέ καρέ η φωτογραφία

Όπως έκανε γνωστό χρησιμοποιεί κατά περιόδους της ζωής του το φαγητό για να ελέγξει τα συναισθήματά του και κάπως έτσι έφτασε στα 109 κιλά. Μέσα από το βίντεο, που δημοσίευσε εξήγησε τον τρόπο, που έχασε βάρος πηγαίνοντας στα 92 κιλά, αλλά και πως αντιμετωπίζει την εν λόγω διαταραχή.

Η εξομολόγηση του Αλέξανδρου Κοψιάλη για την επεισοδιακή υπερφαγία

«Είναι η πρώτη φορά που μοιράζομαι κάτι τόσο προσωπικό, ανοιχτά εδώ σε όλους εσάς. Πιστέψτε με δεν ήταν και δεν είναι τόσο εύκολο όσο δείχνει. Δεν είναι απλά κάνω δίαιτα και λίγη γυμναστική. Είναι κάτι πολύ βαθύτερο που μόνο αν το έχεις ζήσει μπορείς να το καταλάβεις. Η «Επεισοδιακή Υπερφαγία» είναι πάρα πολύ δύσκολη στο να αντιμετωπιστεί και θέλει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ! Αν γνωρίζετε κάποιον φίλο η συγγενή σας που πάσχει από αυτήν, προσπαθήστε να μην τον πιέζετε τώρα που ξέρετε, αλλά να τον βοηθήσετε σιωπηλά και έμπρακτα! Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον @valakosleo και στην ομάδα του @fit_panda.gr για την υπομονή τους όλον αυτόν τον καιρό, αλλά και για τον υπόλοιπο που μένει…», έγραψε ο Αλέξανδρος Κοψιάλης.

Χαρακτηριστικά ατόμων με Υπερφαγία

Όλοι, κάποιες στιγμές της ζωής μας καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτήν που θεωρούμε φυσιολογική. Μερικές φορές νιώθουμε και τύψεις γι’αυτό. Όμως, στα άτομα με Υπερφαγία, η κατάσταση αυτή είναι πολύ συχνή και συνοδεύεται από συναισθήματα που κάνουν το άτομο δυσλειτουργικό στην καθημερινότητά του.

Το φαγητό τους προκαλεί μεγάλο στρες, έχουν ακατάστατες διατροφικές συνήθειες και συνήθως τρώνε κρυφά. Βιώνουν έντονα συναισθήματα αηδίας και ντροπής και κρύβουν το πρόβλημά τους. Το φαγητό αποτελεί το μέσο για να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και όπως και οι ίδιοι δηλώνουν τρώνε χωρίς να πεινάνε, λόγω ανίας, άγχους ή μοναξιάς. Το παράδοξο βέβαια είναι ότι τελικά δεν νιώθουν καλά μετά την κατανάλωση φαγητού.

Τα άτομα αυτά έχουν συχνά βάρος υψηλότερο του φυσιολογικού, αν και σε τακτά χρονικά διαστήματα το βάρος τους αυξάνεται και μειώνεται (yo-yo effect). Η ενασχόληση με δίαιτες είναι πολύ συχνή αν και οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει αν η Υπερφαγία προκαλείται εξαιτίας της δίαιτας ή τα άτομα ξεκινούν δίαιτα λόγω των Αδηφαγικών επεισοδίων. Πάντως, οι δίαιτες που ακολουθούν, σπάνια φτάνουν στο τέλος, και όταν φτάσουν, το βάρος δεν σταθεροποιείται αλλά αυξάνεται ξανά.

Τα άτομα με Υπερφαγία έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και κακή εικόνα σώματος όπως και όλα τα άτομα που πάσχουν από Διατροφικές Διαταραχές. Συχνά εμφανίζουν και ψυχιατρικές ασθένειες όπως κατάθλιψη. Αρκετά από τα άτομα έπασχαν παλαιότερα από Νευρική Ανορεξία ή Νευρική Βουλιμία.

Πηγή: ΚΕΑΔΔ