Κουμπιά, μπικίνι & μίνι φούστα - 9 πράγματα που δεν γνωρίζεις για την ιστορία της Μόδας

Μην νομίζεις ότι είναι άχρηστες πληροφορίες

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Shutterstock
Shutterstock

Καλές οι τάσεις και οι... προτάσεις στη μόδα, αλλά είναι σίγουρα πολλά περισσότερα από αυτό - ή καλύτερα, πρόκειται για ένα κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας που άλλαξε τον κόσμο και σε πολλές περιπτώσεις έφερε ακόμα και επανάσταση ή επηρέασε σημαντικές αποφάσεις σε πολιτικό, κοινωνικό ή και οικονομικό επίπεδο. Η μόδα στο σύνολό της περιλαμβάνει τα βασικά: Ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ που μας βοηθούν να δημιουργήσουμε στυλ.

Πώς όμως φτάσαμε να φοράμε ψηλοτάκουνα ή ρούχα με κουμπιά αλλά και μίνι φούστες; Όσο κι αν νομίζεις πως όλα αυτά σου είναι αδιάφορα, η αλήθεια είναι πως διαβάζοντας 9 πράγματα που δεν γνωρίζεις για τη μόδα θα... συγκλονιστείς.

9 πράγματα που δεν γνωρίζεις για την ιστορία της Μόδας

Κάθε ρούχο που φοράμε είναι ουσιαστικά μια επιλογή μόδας. Η μόδα είναι κάτι στο οποίο συμμετέχουμε όλοι, είτε έχουμε επίγνωση γι' αυτό είτε όχι. Τα ρούχα που επιλέγουμε για να φορέσουμε, τις περισσότερες φορές, λένε πολλά για εμάς και για το πώς ταιριάζουμε με τον κόσμο γύρω μας. Η αλλαγή στυλ, αντανακλά μεταβαλλόμενες συμπεριφορές στην κοινωνία, που φαίνονται μέσα από 10 πράγματα για την ιστορία της Μόδας.

Ήξερες λοιπόν ότι:

  1. Το μπικίκι πήρε το όνομά του από το Bikini Atoll, ένα νησί στον Ειρηνικό ωκεανό, όπου ο αμερικάνικος στρατός δοκίμαζε τις ατομικές βόμβες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο σχεδιαστής του, Louis Leard, πίστευε ότι το αποκαλυπτικό αυτό μαγιό θα δημιουργούσε σοκ όπως μία ατομική βόμβα. Έξυπνο!
  2. Vintage θεωρούνται τα ρούχα που είναι σχεδιασμένα από το 1920 μέχρι το 1980, ενώ το ρετρό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό: Αφορά σε όλα τα αντικείμενα μόδας που είναι πρόσφατα σχεδιασμένα αλλά το στυλ τους παραπέμπει σε άλλη εποχή.
  3. Το σοκολατένιο χρώμα, που πασχίζουμε κάθε καλοακιρι να αποκτήσουμε στο 100%, μέχρι το 1920 παρέπεμπε σε οικονομικά αδύνατες ομάδες της κοινωνίας και δη σε εργάτριες, αφού όσο πιο λευκό ήταν το δέρμα τόσο πιο πολύ παρέπεμπε σε πλούτο. Αυτό άλλαξε όταν η πολυαγαπημένη Coco Chanel πήρε ένα ελαφρύ μαυρισματάκι στις διακοπές της στη Γαλλική Ριβιέρα.
  4. Στα αντρικά πουκάμισα και στα ρούχα γενικότερα τα κουμπιά είναι στην δεξιά μεριά, ενώ στα γυναικεία αριστερά. Ο λόγος; Όταν τοποθετήθηκαν στα γυναικεία η λογική που ακολούθησαν οι κατασκευαστές ήταν η εξής. Οι αριστοκράτισσες που είχαν την τύχη να έχουν στα ρούχα τους κουμπιά, που ήταν και σημάδι πλούτου, δεν ντύνονταν ποτέ μόνες τους, αλλά είχαν υπηρέτριες που τις βοηθούσαν. Έτσι τοποθετήθηκαν στην αριστερή πλευρά, ώστε να τις διευκολύνουν.

  5. Ο Ναπολέων έβαλε τους ράφτες να ράψουν κουμπιά στα μανίκια των στρατιωτών, για να μην σκουπίζουν την μύτη τους. Έτσι αυτό στην πορεία του χρόνου έγινε κανόνας!
  6. Η εφεύρεση του αυτοκινήτου επηρέασε τη γυναικεία μόδα. Από το 1900, οι φούστες έγιναν κοντύτερες ώστε οι γυναίκες να μπορούν να μπουν εύκολα στο όχημα.
  7. Ο όρος "fashion police" που χρησιμοποιούμε στη μόδα για να δηλώσουμε εάν ένα σύνολο είναι κομψό ή όχι, έχει πίσω του την εξής ιστορία: Όσο τρελό κι αν φαίνεται, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 υπήρχαν πραγματικά αστυνομικοί της μόδας! Στη Νότια Κορέα, μετρούσαν το μήκος της φούστας και του φορέματος με μεζούρα. φορεμάτων. Εάν ήταν πολύ κοντά, οι γυναίκες λάμβαναν πρόστιμα ή μπορούσαν ακόμα και να συλληφθούν.
  8. Το πρώτο λογότυπο έκανε το ντεμπούτο του 1927, όταν ο Γάλλος θρύλος του τένις Rene Lacoste, δημιούργησε το διάσημο κεντημένο λογότυπο του κροκόδειλου. Μόλις, όμως, το 1933 εκείνος παρουσίασε επίσημα την κλασική του μάρκα Lacoste, με το λογότυπο να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.
  9. Κοσμήματα με ζώα! Όχι αληθινά, φυσικά, αλλά μια τάση που υπάρχει ανά τους αιώνες. Πώς δημιουργήθηκε; Μια μόδα στα τέλη του 1800 ήθελε τους ανθρώπους έχουν ζωντανούς χαμαιλέοντες στα ρούχα τους ως καρφίτσες!