Κορωνοϊός: Το φάρμακο που έσωσε 17 ασθενείς στο Diamond Princess

Αποτελεί την ελπίδα για θεραπεία

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Το φάρμακο που έσωσε 17 ασθενείς στο Diamond Princess

Σε ένα φάρμακο που έσωσε 17 ασθενείς στο Diamond Princess και είχε αρχικά αναπτυχθεί για τον Έμπολα, το Remdesivir, εστιάζονται οι ελπίδες για ανάσχεση του ιού κορωνοϊού SARS-COV-2 (ή Covid-19) ο οποίος έχει προκαλέσει την πανδημία που σαρώνει τον πλανήτη.

Το φάρμακο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί με αποτελέσματα που δείχνουν ότι ίσως να είναι αποτελεσματικό κατά του ιού που προκαλεί την πανδημία και αυτη τη στιγμή διεξάγονται κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία. Τα αποτελέσματά τους θα είναι έτοιμα στα μέσα ή τέλη Απριλίου, αλλά ίσως να υπάρξουν ενδιάμεσες ανακοινώσεις μέσα στο Μάρτιο.

Η ελπίδα είναι ότι εάν το φάρμακο αυτό τελικά αποδειχθεί αποτελεσματικό θα μπορέσει να σώσει ανθρώπινες ζωές, αλλά και την παγκόσμια οικονομία από την κατάρρευση που θα μπορούσε να φέρει η ανεξέλεγκτη επέκταση της πανδημίας.

Τo Remdemisir, σύμφωνα με την Wall Street Journal, δόθηκε ενδοφλέβια σε 14 Αμερικανούς που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess και είχαν νοσήσει από τον Covid-19. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν τα 75 χρόνια, ενώ όλοι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Το φάρμακο χορηγήθηκε επίσης σε τρείς Ιάπωνες. Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, μετά τη χορήγηση του Remdesivir, και οι 17 ασθενείς ήταν εν ζωή ενώ περισσότεροι από τους μισούς είχαν θεραπευτεί. Πέντε από αυτούς παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων του υπουργείου Υγείας, πολλοί από τους ασθενείς θα είχαν πεθάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς το φάρμακο, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η ακριβής δράση και η αποτελεσματικότητά του.

Τα νέα αυτά «εκτόξευσαν» την τιμή της μετοχής της αμερικανικής εταιρείες βιοτεχνολογίας Gilead, η οποία διαθέτει το φάρμακο.

«Μπερδεύει» τον ιό

Το Remdesivir είχε αρχικά αναπτυχθεί για τον Έμπολα και ανήκει στην οικογένεια των φαρμάκων τα οποία «μιμούνται» τα νουκλεοτίδια που συμμετέχουν στη διαδικασία αναπαραγωγής των ιών, όπως γράφει ο Economist. Τα φάρμακα αυτά «μπερδεύουν» και εμποδίζουν τη διαδικασία αναπαραγωγής του ιών, περιορίζοντας την εξάπλωσή του.
Επειδή για την αντιμετώπιση του Έμπολα αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικά άλλα φάρμακα τα οποία βασίζονται στην τεχνολογία αντισωμάτων, το Remdesivir μπήκε στην άκρη, αλλά τώρα οι έρευνες έδειξαν ότι ενδεχομένως να αποδειχθεί αποτελεσματικό στο να εμποδίσει την αναπαραγωγή άλλων ιών, όπως ο SARS-COV-2 (ή Covid-19).

Κλινικές έρευνες

Έτσι, η Gilead αυτή τη στιγμή διεξάγει διάφορες κλινικές έρευνες για την αποτελεσματικότητα του Remdesivir στην αντιμετώπιση των ασθενών από τον νέο κορωνοϊό, στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία. Διεξάγονται, επίσης και άλλες έρευνες με φάρμακα νουκλεοτιδίων που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.
Το ζήτημα είναι ότι τα αποτελέσματα του Remdesivir βασίζονται σε πολύ μικρό δείγμα. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το φάρμακο δόθηκε σε δύο ασθενείς στην Γαλλία, εκ των οποίων ο ένας θεραπεύτηκε ύστερα από τρεις εβδομάδες, ενώ ο άλλος πέθανε. Ένα τρίτος ασθενής, σύμφωνα με το New England Journal of Medicine, 35 ετών, ανέκαμψε «γρήγορα», όπως γράφει το thestreet.com

Κορωνοϊός: Χορηγείται ήδη το φάρμακο στις ΗΠΑ

Ο φόβος του κορωνοϊού συνεχίζεται και με τα κρούσματα να αυξάνονται από λεπτό σε λεπτό, η Αμερική ξεκίνησε εντατικά την αναζήτηση "αντίδοτου". Όπως έγινε γνωστό χορηγείται ήδη το φάρμακο στις ΗΠΑ, αλλά βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

Αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας των ΗΠΑ που εργάζονται στα Κέντρα Ελέγχου Νόσου (CDC) και στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφέρουν ότι το πειραματικό φάρμακο Remesivir της Gilead είναι ένα από τα πιο – αν όχι το πλέον – ελπιδοφόρο αντιιικό φάρμακο για την καταπολέμηση του νέου στελέχους Covid19 τoυ κορονoϊού.

Ο διευθυντής του CDC Ρόμπερτ Ρέντφιλντ ενίσχυσε το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για το φάρμακο, λέγοντας ότι η θεραπεία περιστατικών COVID-19 με το αντι-παθογόνο της Gilead είναι ήδη σε εξέλιξη στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου ο ιός έχει προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από 20 ανθρώπους.

Ο Ρέντφιλντ, κατά τη διάρκεια κατάθεσης σε Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τον προϋπολογισμό και τις προτεραιότητες δαπανών των Κέντρων Ελέγχου Νόσου μετά την έκρηξη του κοροναϊού, είπε ότι «το remdesivir είναι διαθέσιμο ήδη σε ‘παρηγορητική’ χρήση» στην πολιτεία Ουάσινγκτον. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας θα γίνουν σαφή τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον Ρέντφιλντ, όπως αναφέρει και το newmoney.gr

Η «παρηγορητική χρήση» είναι ένα ανάλογο του «προγράμματος διευρυμένης πρόσβασης» της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), το οποίο επιταχύνει την πρόσβαση σε θεραπείες που δεν έχουν λάβει λάβει ακόμα επίσημη έγκριση για κυκλοφορία.

Αυτό αφορά ασθενείς που έχουν «σοβαρή ασθένεια ή πάθηση και η ζωή του οποίου απειλείται άμεσα από τη νόσο ή την πάθησή του», σύμφωνα με το FDA.

Το φάρμακο της Gilead προχωρά με διαδικασίες fast track στη φάση των κλινικών δοκιμών εν μέσω της κρίσης του COVID-19. Χρησιμοποιείται ήδη σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους στις Η.Π.Α., αλλά και σε άλλες χώρες που έχουν προσβληθεί από κοροναϊό. Το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Ουάσινγκτον και η Γκιλαάν δεν έχουν προβεί ακόμα σε επίσημες ανακοιώσεις. Ο κορωνοϊός ωστόσο φέρνει αλλαγές σε όλα τα σούπερ μάρκετ! Δείτε αναλυτικά τι συμβαίνει.