Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Κρήτη

Ταρακουνήθηκαν για τα καλά

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Κρήτη

Έσκασε έκτακτο μόλις τώρα. Ισχυρός σεισμός, ύψους 4,4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, «χτύπησε» πριν από λίγο την Κρήτη, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους του νησιού για τη συχνότητα με την οποία σημειώνονται οι σεισμικές δονήσεις.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC), σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (4/5), στις 04:02, σε υποθαλάσσια περιοχή του Νότιου Κρητικού Πελάγους.

Και πάλι, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε στην Κρήτη, υπολογίζεται στα 40 χιλιόμετρα, με τον Εγκέλαδο να «χτυπάει» το νησί και χθες το πρωί.

Σεισμός στην Κρήτη

Προχθές, σημειώθηκαν δύο ακόμα σεισμοί στην Κρήτη

Δύο ακόμα σεισμοί έσκασαν στην Κρήτη μετά τον μεγάλο σεισμό που χτύπησε το νησί λίγο πιο πριν. Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες για το συμβάν; Δείτε αναλυτικά αν υπήρξε κάποιος τραυματίας.

Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε 120 χιλιόμετρα νότια – νοτιοανατολικά της Άρβης. Αξίζει να αναφερθεί, το εστιακό βάθος καταγράφηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Όπως αναφέρουν κάτοικοι του Ηρακλείου στο cretapost ο σεισμός έγινε αισθητός ενώ είχε και διάρκεια. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι που βγήκαν στα μπαλκόνια τους θορυβημένοι. Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης Δημοσθένη Μπουντουράκη, ήδη ένα όχημα της Πυροσβεστικής έχει βγει για περιπολία στην πόλη και περιφερειακά της Ιεράπετρας, χωρίς όμως να υπάρχει καταγραφή ζημιάς.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Πάντως δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποια κλήση για βοήθεια» είπε ο κ. Μπουντουράκης.

Ακουλούθησαν δύο μετασεισμοί στην Κρήτη

Δέκα λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ και σημειώθηκε 102 χιλιόμετρα νότια, νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, ενώ μια ακόμη δόνηση καταγράφηκε στις 4:33, με ένταση 4,8 Ρίχτερ, 122 χλμ νότια της Άρβης και εστιακό βάθος στα 10 χλμ.

«Η μεγάλη απόσταση από το νησί είναι σημαντική για την απόσβεση της ενέργειας» λέει ο Χουλιάρας. Ο Διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Χουλιάρας σχολιάζει: «Ισχυρός σεισμός με μέγεθος 5,9 Ρίχτερ στις 3:51 και με επίκεντρο 55 χιλιομετρα νότια από την Ιεράπετρα, Κρήτης, σε λίγο θα έχουμε περισσότερα από την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Η μεγάλη απόσταση από το νησί είναι σημαντική για την απόσβεση της ενέργειας».