Θετικός στον κορωνοϊό δικαστής - Σε καραντίνα όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του

Συναγερμός!

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Θετικός στον κορωνοϊό δικαστής - Σε καραντίνα όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα διοικητικά δικαστήρια μετά το θετικό κρούσμα κορωνοϊού σε 48χρόνο πρόεδρο Πρωτοδικών των Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας. Την ίδια ώρα οι δικαστές που ήρθαν σε επαφή μαζί του βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ ιχνηλατούνται οι επαφές του.

Και η σύζυγος του δικαστή, όμως, η οποία υπηρετεί στα πολιτικά δικαστήρια είναι επίσης θετική στον κορψνοϊό.

Όπως λένε Διοικητικοί Δικαστές, ο προσβληθείς πρόεδρος Πρωτοδικών το τελευταίο διάστημα είχε έρθει σε επαφή με μεγάλο αριθμό συναδέλφων του και είχε παραστεί σε συνεστιάσεις, ενώ συναγερμό σήμανε και ο θάνατος του 59χρονου ιερέα για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

Κορωνοϊός δικαστήρια

Σήμερα, το μεσημέρι, 28 Σετπεμβρίου, ο πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών Εφέτης Δ.Δ. Νικόλαος Πανταζής σε μια λιτή ανακοίνωσή του, αναφέρει εμμέσως το περιστατικό χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις και επισημαίνει:

«Σας ενημερώνουμε ότι μετά τη διαπίστωση κρούσματος COVID-19 σε δικαστικό λειτουργό του Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, τα Τμήματα Καταθέσεων και οι Γραμματείες των Τμημάτων που δεν έχουν έδρα έως και την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020, κάθε μέρα αντιστοίχως, θα λειτουργούν με προσωπικό «ασφαλείας».

Πηγή: ethnos.gr

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα για το κέντρο της Αθήνας – Τι ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στο κέντρο της Αθήνας αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Υγείας, με την συμμετοχή του Υπουργού Υγείας, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) Παναγιώτη Αρκουμανέα και του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Όπως τονίζεται, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, και με γνώμονα την προστασία της υγείας των 650.000 κατοίκων και των επισκεπτών της Αθήνας, ο Δήμος Αθηναίων και το Υπουργείο Υγείας προχωρούν σε μια νέα δέσμη ενεργειών που προστίθενται στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, σε διαρκή συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον Ε.Ο.Δ.Υ., καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Βασικός στόχος του Δήμου Αθηναίων, είναι η πρόληψη για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, ξεκινώντας από τις γειτονιές της πόλης. Με αποκέντρωση των τεστ και των ενεργειών πρόληψης σε κάθε γωνιά της Αθήνας, με ενίσχυση των δομών του και με ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Δείτε την συγκλονιστική εξομολόγηση ασθενή που είχε μπει σε ΜΕΘ.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε η ενίσχυση του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και ο κοινός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με τις παρακάτω ενέργειες:

Ο Δήμος των Αθηναίων διαθέτει 8 Λέσχες Φιλίας της πόλης, που διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για την COVID-19. Τα τεστ θα γίνονται στοχευμένα και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, και κυρίως των ευπαθών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Διάθεση περισσότερων τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) για την αύξηση των ελέγχων στις δύο δομές του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων).
Εντατικοποιούνται τα rapid tests από κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ. στις επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού.

Οι ομάδες του Δήμου Αθηναίων που καθημερινά δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για τη στήριξη και τη φροντίδα των αστέγων (streetwork), πλαισιώνονται και ενισχύονται από νοσηλευτές, για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων αλλά και για την παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.
Δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης, για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία τους από πιθανή μόλυνση, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, οπότε χρειάζεται να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να περιοριστεί ενδεχόμενη διασπορά του ιού. Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής.

Το «Κοινό Κέντρο Διαχείρισης Καθημερινότητας», που λειτουργεί με τον συντονισμό της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας, διευρύνει την δραστηριότητά του στην επικοινωνία και τον κοινό σχεδιασμό όλων των φορέων και των υπηρεσιών που έχουν επωμιστεί την ευθύνη για την υγειονομική πρόληψη και προστασία των πολιτών.