Το μαρτύριο των ανθρώπων που βιώνουν το σκληρό πρόσωπο του πολέμου στην Ουκρανία δεν δείχνει να έχει τελειωμό. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και άλλου πόσοι έχουν κρυφτεί προκειμένου να γλυτώσουν από το μένος του ρωσικού στρατού που σφυροκοπά ανελέητα τη γειτονική του χώρα.

Ο Άλεξ Παναγή, ο κύπριος καλλιτέχνης, που πρόσφατα μίλησε για το περιστατικό που βίωσε,  έγινε γνωστός μέσα από το YFSF του ΑΝΤ1, φιλοξενήθηκε στο «Ποιος είναι πρωινιάτικα», το πρωί της Πέμπτης 24/3, και μίλησε για τους συγγενείς του συντρόφου του, τους οποίους φιλοξενεί καθώς ήταν ανάμεσα σε όσους έφυγαν από την Ουκρανία λόγω του πολέμου.

Ραγίζει καρδιές με τις δηλώσεις του για την Ουκρανία ο Άλεξ Παναγή

«Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, εμείς είχαμε ένα πολύ μεγάλο δράμα στο σπίτι. Επειδή ο σύντροφός μου, ήταν στη στρατιωτική ακαδημία, προσπάθησα να τον πείσω με νύχια και με δόντια να μην πάει στην Πολωνία. Ήθελε να πάει στα σύνορα με τα πόδια για να βρει την πόλη του και τους γονείς του. Του πρότεινα με δάκρυα στα μάτια να μείνει, να βρει έναν λόγο ύπαρξης εδώ στην Κύπρο.

Ξεκινήσαμε λοιπόν μία συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, την κυπριακή κυβέρνηση, την ουκρανική κοινότητα και άλλους, δημιουργώντας ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας. Εμείς οι κύπριοι και οι μισοί Έλληνες έχουμε ζήσει την προσφυγιά. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε την ιστορία μας και όσα τραβήξαμε εμείς. Έτσι αγκαλιάζουμε τους ανθρώπους που ήρθαν στην Κύπρο».

Ηθοποιός ουκρανικής καταγωγής εισβάλλει στην Σκοτεινή θάλασσα: «Οι συγγενείς μου στο Κίεβο δε μπορούν…»

Ο Δαυίδ Μελτέζε βρέθηκε στο Mega Kαλημέρα να κάνει δηλώσεις για την κατάσταση της Ουκρανίας μιας και ο ίδιος βιώνει και έχει ενημέρωση για τα γεγονότα, αφού είναι κατά ήμισυ ουκρανικής καταγωγής. Ο ηθοποιός, ο οποίος πρόκειται πολύ σύντομα να βρεθεί στη σειρά Σκοτεινή θάλασσα, έχει βιώσει για δεύτερη φορά τον πόλεμο.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πατέρας του έχει καταγωγή από την Γεωργία με αποτέλεσμα τα τωρινά γεγονότα του πολέμου να του είναι τόσο γνώριμα όσο και πονετικά. Μια αντίστοιχη  ιστορία ζωής έχει και η Τάμτα, η οποία συμπαραστέκεται απεριόριστα στους πληγέντες.

«Έζησα στη Γεωργία μέχρι τα 21 μου. Η μητέρα μου έχει ουκρανικές ρίζες, ο πατέρας μου είναι Γεωργιανός. Προσωπικά δυστυχώς έζησα τρεις πολέμους στη Γεωργία. Έναν εμφύλιο την Τυφλίδα, και δυο πολέμους στην Νότια Οσετία και την Αμπχαζία που ήμουν φαντάρος, από το 93 μέχρι το 86. Ήμουν τυχερός γιατί δεν έζησα το να ζήσω να πολεμήσω και να με πολεμήσουν, ευτυχώς. Τα είδα όμως όλα από κοντά.

Στην Ουκρανία έχω συγγενείς από την πλευρά της μητέρας μου. Δυστυχώς τα πράγματα εκεί είναι κάθε μέρα και πιο δύσκολα. Κρύβονται στα καταφύγια, στο μετρό, τη νύχτα δε μπορούν να κυκλοφορήσουν γιατί βομβαρδίζεται η πόλη. Τα πάντα έχουν μεταφερθεί στα υπόγεια, νοσοκομεία, κλινικές, μαιευτήρια, μέχρι και σχολεία. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Όλα είναι περιορισμένα. Έχουν τα απαραίτητα για να βιώσει κανείς. Νερό και φαγητό αλλά πολύ περιορισμένα. Αλεύρι, λίγη ζάχαρη για να πιουν ζεστό τσάι. Τέτοια πράγματα.

Οι συγγενείς μου στο Κίεβο δε μπορούν να φύγουν γιατί τα σύνορα της Πολωνίας όπου πρέπει να φτάσουν για να έρθουν μετά στην Ελλάδα είναι πολύ μακριά. Είναι επικίνδυνο να κυκλοφορείς σε οποιονδήποτε δρόμο αν δεν έχει συμφωνηθεί από τις δυο πλευρές ότι δε θα βομβαρδιστεί. Η μέρα μου ξεκινάει και τελειώνει με την αναζήτηση αν είναι καλά, αν είναι ζωντανοί. Διαβάζω συνεχώς ειδήσεις για να βλέπω από όλες τις πλευρές τι συμβαίνει και πως εξελίσσονται τα πράγματα» εξομολογήθηκε ο Δαυίδ Μελτέζε.