«Ο λόγος που έκανα coming out ήταν μία...» - Η αποκάλυψη του Γιώργου Καπουτζίδη για την προσωπική του ζωή

«Όταν μου το είπε, συνειδητοποίησα ότι είχε δίκιο...»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
NDP Photos
NDP Photos

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό Esquire και τη δημοσιογράφο Ραφαέλλα Ράλλη παραχώρησε πρόσφατα ο Γιώργος Καπουτζίδης. Ο γνωστός ηθοποιός αποκάλυψε το πως θέλει να είναι η πορεία του στον χώρο της υποκριτικής φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελένη Ράντου.

Ταυτόχρονα, εξήγησε τι ήταν αυτό που τον ώθησε στο να μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του, ενώ πρόσφατα αποκάλυψε και τον λόγο που αποφάσισε να αποχωρήσει από την Eurovision.

Οι δηλώσεις του Γιώργου Καπουτζίδη

Είχα σχετικά πρόσφατα μία κουβέντα με τον Λάμπρο Φισφή που μου είπε ότι όταν έφευγε από φιλικό τραπέζι του είπαν ‘περιμέναμε κάτι καλύτερο’, θεωρούσαν δηλαδή ότι θα κάνει αστεία όλη την ώρα.

Εγώ το καταλαβαίνω αυτό καμιά φορά όταν με χαιρετάνε κάποιοι στο δρόμο και λένε “Γεια σας τι κάνετε”, χαιρετάω και τους λέω “Ευχαριστώ πολύ”. Κοιτάνε λίγο παραξενεμένοι, νιώθουν ότι κάτι ίσως πω ή κάπως θα αντιδράσω που μπορεί να τους κάνει να γελάσουν, δεν ξέρω τι! (γέλια) Πέρα από την πλάκα, δε με πολυαγχώνει αυτό, ούτε το πολυσκέφτομαι και αυτό μάλλον δείχνει και μία ελευθερία και μία ωριμότητα ότι είσαι αυτός που είσαι, προχωράς στο δρόμο όπως θέλεις, συνομιλείς με την παρέα σου όπως θέλεις, έτσι όπως είναι ειλικρινές για εσένα. Αντίστοιχα, ότι γράφεις αυτό που αντικατοπτρίζει το ποιος είσαι την παρούσα στιγμή χωρίς να σκέφτεσαι τι περιμένει ο άλλος από σένα.

Δεν πρέπει άλλωστε να ετεροκαθορίζεσαι, πρέπει να είσαι αυτός που θέλεις να είσαι. Κι από κει και πέρα σε κάποιους θα αρέσεις, σε άλλους όχι. Νομίζω ότι οι άνθρωποι που με εκτιμούν και βλέπουν τις δουλειές μου, μπαίνουν σε μία θεατρική αίθουσα ή αντίστοιχα ανοίγουν την τηλεόραση χωρίς να έχουν την απαίτηση να τους κάνω να γελάσουν, αλλά θέλουν να δουν “τι έχει να μας πει αυτήν τη φορά ο Καπουτζίδης”. Αυτό για μένα είναι μεγάλο κέρδος.

Κι εγώ πιστεύω πως ισχύει αυτό που λες.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα που το εκτιμώ ιδιαιτέρως και συμμετείχε και στην πρώτη μου δουλειά είναι η Ελένη Ράντου. Πήρε το σενάριο και απογείωσε το ρόλο της Μπίας στις “Σαββατογεννημένες”. Ειλικρινά θαυμάζω την πορεία της στο θέατρο. Έχει το θέατρό της, γράφει την ιστορία που θέλει αυτή, είτε κάνει διασκευή κάποιου έργου είτε γράφει δικό της έργο και το κοινό την αγαπά, την εκτιμά και θέλει να δει τι ιστορία θέλει να του πει η Ελένη κάθε φορά.

Δε λογαριάζει αν η Ελένη έχει γράψει κωμωδία, δράμα, κάτι ψυχαναλυτικό, κάτι φοβερά διασκεδαστικό… Θέλει να ακούσει την Ελένη. Πάντοτε τη θαύμαζα αυτήν την πορεία και θέλω να πιστεύω πως με κάποιο τρόπο πηγαίνω κι εγώ προς τα κει, ας πούμε. Έχω μόνο δυο έργα στο ενεργητικό μου, η Ελένη έχει 22, προφανώς δεν τίθεται θέμα σύγκρισης! (γέλια)

Το ξέρεις ότι μόλις μου περιέγραψες το πραγματικό influencing; Αν υφίσταται τέτοιος όρος δηλαδή.

Ναι γιατί, αλλιώς είσαι εσύ υπό την επήρεια του κοινού. Ξέρω πάρα πολύ καλά τι χρειάζεται να πεις για πάρεις followers ή να πάρεις μπράβο στα σόσιαλ μίντια. Και βλέπω ανθρώπους που το κάνουν αυτό το πράγμα και που ο δημόσιος λόγος τους λαμβάνει πολλά χειροκροτήματα και πολλές καρδούλες, ενώ ο ιδιωτικός τους είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν. Αυτό δεν θα το έκανα ποτέ. Και είναι και ένας λόγος για τον οποίο έκανα coming out μετά από μία συζήτηση που είχα με τον τότε σύντροφό μου.

Μου είχε πει τότε “Ναι αλλά ο δημόσιος λόγος σου σε αυτό το θέμα δεν ταιριάζει τόσο πολύ με τον ιδιωτικό”. Πράγματι, στον ιδιωτικό λόγο ήμουν φοβερά διεκδικητικός, μαχητικός, μιλούσα παντού για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα και εξηγούσα σε φίλους μου και πράγματα που ίσως δε γνώριζαν, αλλά στο δημόσιο λόγο μου πετούσα κάτω από τα ραντάρ. Όταν μου το είπε, συνειδητοποίησα ότι είχε δίκιο, ο δημόσιος λόγος μου δεν ήταν τόσο δυναμικός. Μία ημέρα μετά, μίλησα σε μία εκπομπή, έκανα coming out και ο δημόσιος λόγος μου ταίριαζε πια απόλυτα με τον ιδιωτικό και θέλω να ταιριάζει πάντα.

Οι δηλώσεις του Γιώργου Καπουτζίδη 
NDP photos

«Θα ήθελα να είμαι με τον σύντροφό μου χέρι χέρι»

Στον ψυχοθεραπευτή Λύο Καλοβυρνά και το Provocateur μίλησε ο Γιώργος Καπουτζίδης από το σπίτι του στην Αίγινα με αφορμή το Pride, λίγο καιρό μετά το σάλο που είχε ξεσπάσει με αφορμή μια ατάκα του για τους ομοφυλόφιλους.

«Δεν ξέρω αν θέλω να παντρευτώ. Είναι σημαντικό να υπάρχει προοπτική. Δεν μπορούσα να φανταστώ το μέλλον μου, ίσως για αυτό εστίασα τόσο πολύ στη δουλειά μου.

Ένας λόγος που βλέπεις πολλούς γκέι να προκόβουν σε μοναχικά επαγγέλματα είναι αυτός, δίνονται εκεί. 14, 15 άρχισα να το υποψιάζομαι ότι είμαι γκέι, είχα επιθέσεις στο σχολείο αλλά απαντούσα χειρότερα. Ωστόσο στο σπίτι γύρναγα μόνος. Πέρασα μόνος την εφηβεία. Δεν είχα κάπου να μιλήσω. Μίλησα στους γονείς μου στα 23 μου. Όπως μεγάλωσαν με την ντροπή έτσι μεγαλώσαμε κι εμείς γι’ αυτό δεν πρέπει να τους κατηγορούμε.

Όταν μίλησα στους γονείς μου και την επόμενη μέρα το πρωί βγήκα να πάρω το λεωφορείο είχε βγει ο ήλιος και νόμιζα ότι τον έβλεπα πρώτη φορά. Πολύ περίεργο συναίσθημα.

Δεν είναι επιλογή η σεξουαλικότητα, είναι στη φύση μας. Αυτό που είμαι, ένας χαρούμενος άνθρωπος έγινε λόγω των δυσκολιών, των φόβων που ξεπέρασα, όλες αυτές οι μάχες που έδωσα, το ότι έπρεπε να μοχθήσω περισσότερο από άλλα παιδιά. Δεν θέλω να το χαλάσω. 20 χρόνια πριν αν με ρώταγες θα έλεγα ότι δεν θέλω να περάσω όλη αυτή την ταλαιπωρία, μακάρι να ήμουν κανονικός. Τώρα λέω ότι αυτό που είμαι είναι γιατί πέρασα αυτό το πράγμα.

Έχω άλλες ταμπέλες πιο γνωστές από αυτή του “γκέι”. Δεν θα πούνε να ο γκέι θα πούνε ο “Σπύρος του Παρά πέντε”. Με έναν σύντροφο έχει ενδιαφέρον πώς λειτουργώ εγώ. Το πώς λειτουργεί ο κόσμος δεν το ξέρω. Αισθάνομαι ότι η αναγνωρισιμότητά μου με κάνει πιο μαζεμένο. Θα ήθελα να το ξεφορτωθώ αυτό το πράγμα και να είμαι με τον σύντροφό μου χέρι χέρι και να μην είναι σαν να κάνω επίδειξη και άμα μου έρθει να του δώσω κι ένα φιλί. Η καταπίεση έχει να κάνει με την αναγνωρισιμότητα και τη διασημότητα που ήταν πολύ πιο δύσκολο να την κουβαλήσω και να την αποδεχτώ. Νόμιζα ότι ήταν πολύ ωραίο να είσαι γνωστός. Ήταν πολύ πιο βαρύ, τώρα το λέω»=.

Όταν ήμουν με τους γύψους ήρθε ο πρώην μου να με βοηθήσει. Με πήγε στο θέατρο, είδαμε την παράσταση και βγήκαμε όλος ο θίασος μαζί. Εκεί μολονότι ήμασταν πρώην δώσαμε ένα φιλί. Ήταν η πρώτη δημόσια εκδήλωση στοργής», κατέληξε ο Γιώργος Καπουτζίδης.