7+1 μυστικά για φασολάδα από άλλον πλανήτη! Θα την φάνε μικροί και μεγάλοι!

Ό,τι πρέπει για τα πρώτα κρύα που έπιασαν!

7+1 μυστικά για φασολάδα από άλλον πλανήτη! Θα την φάνε μικροί και μεγάλοι!

Δείτε 7+1 μυστικά για φασολάδα από άλλον πλανήτη! Θα την φάνε μικροί και μεγάλοι και θα μας θυμάστε για μια ζωή!

Είτε κοκκινιστή είτε λεμονάτη, η φασολάδα ταιριάζει με σέλινο, μαϊντανό και δάφνη. Μπορούμε όμως να πρωτοτυπήσουμε με:

  • Δυόσμο, ξύσμα πορτοκαλιού, πάπρικα, μπαχάρι στις ντοματένιες φασολάδες, σκέτα ή σε συνδυασμούς της αρεσκείας μας.
  • Ανηθο, μάραθο, ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα, ξερό κόλιανδρο, κέδρο, στις λεμονάτες.

8 μυστικά για επιτυχημένο αποτέλεσμα

  1. Προτιμάμε ελληνικά φασόλια. Όσα προέρχονται από ορεινές περιοχές ή από τη βόρεια Ελλάδα (π.χ. Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη κ.α.) είναι άριστης ποιότητας και πολύ νόστιμα.
  2. Αν αγοράζουμε χύμα φασόλια, πρέπει να έχουμε αξιόπιστο προμηθευτή, γιατί πολλοί συνηθίζουν να αναμειγνύουν παλιάς εσοδείας με καινούργια. Αποφεύγουμε τα κιτρινισμένα, διότι το κιτρίνισμα αποτελεί ένδειξη ότι είναι παλιάς εσοδείας. Όσο πιο παλιά είναι τα όσπρια, τόσο πιο πολύ βράσιμο χρειάζονται, αν και το πόσο βραστερά είναι εξαρτάται κυρίως από άλλους παράγοντες, όπως το ίδιο το φυτό, τα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά του τόπου καλλιέργειας και το νερό ποτίσματος.
  3. Φασολάδα μπορούμε να φτιάξουμε με ό,τι φασόλια θέλουμε (ψιλά, μέτρια, χοντρά, γίγαντες, μαύρα, κόκκινα, έγχρωμους γίγαντες κ.ά.), υπολογίζοντας το χρόνο που θέλει καθένα από αυτά για να γίνει.
  4. Προτού τα μαγειρέψουμε, τα μουλιάζουμε σε μια πολύ μεγάλη λεκάνη ή κατσαρόλα σε άφθονο κρύο νερό, ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 7 - 8 εκ. Οσο πιο χοντρά τα φασόλια, τόσο περισσότερη ώρα μούλιασμα θέλουν.
  5. Για να είμαστε σίγουροι ότι θα μουλιάσουν σωστά, ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας ή τη συμβουλή του προμηθευτή μας. Συνήθως, πάντως, ένα βράδυ αρκεί. Ο γενικός κανόνας είναι: ξεδιάλεγμα, πλύσιμο, μούσκεμα σε άλλο νερό, πρωτοβράσιμο σε άλλο νερό και μαγείρεμα σε άλλο (4 φορές τον όγκο των φασολιών που πρέπει να είναι γύρω στα 60 γρ. ξερά ανά κεφαλή). Ετσι, αποφεύγεται μέρος, τουλάχιστον, του «φουσκώματος». Ως προς το φούσκωμα, τώρα, έτσι εξηγείται η παρουσία δάφνης, θυμαριού ή ρίγανης ή ακόμη -σε εδέσματα άλλων λαών- κύμινου ή και γλυκάνισου, διότι όλα αυτά δρούν κατευναστικά και απολυμαντικά στο έντερο.
  6. Το βασικό μυστικό της επιτυχίας είναι το αργό, ήπιο μαγείρεμα. Σε σιγανή φωτιά τα φασόλια προλαβαίνουν να μαλακώσουν χωρίς να διαλυθούν και η σούπα χυλώνει όσο πρέπει.
  7. Δεν αλατίζουμε τα φασόλια από την αρχή, γιατί σκληραίνουν και δεν βράζουν εύκολα. Το αλάτι το βάζουμε από το μέσον του μαγειρέματος και μετά. Το ίδιο ισχύει και με τα όξινα (λεμόνι κ.λπ.) γι’ αυτό τα προσθέτουμε και αυτά από τη μέση του μαγειρέματος και μετά.
    Αν στο τέλος του μαγειρέματος τα φασόλια έχουν μαλακώσει, αλλά η φασολάδα δεν έχει χυλώσει όσο θέλουμε, κάνουμε το εξής: Πολτοποιούμε 1 - 2 κουτάλες από τη σούπα στο μούλτι. Ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και αφήνουμε τη σούπα να πάρει 1 - 2 βράσεις.
  8. Το υπόλοιπο από μια φασολάδα είναι εξαιρετική πρώτη ύλη για κροκέτες την επομένη ή τη μεθεπομένη. Ακόμη και αλεσμένα με λίγη πιπεριά Φλωρίνης γίνονται νόστιμο ντιπ για ψωμάκια και κριτσίνια.

5+1 μυστικά για τέλεια λαζάνια φούρνου! Δεν θα μείνει μακαρόνι...

9 + 1 μυστικά για ζουμερό κέικ! Δεν θα πάρεις ξανά από έξω...

9 + 1 μυστικά για ζουμερό κέικ και θα σου λυθούν τα χέρια! Δεν θα πάρεις ξανά από έξω... Είναι εύκολα και πρακτικά!

Τα κέικ είναι σίγουρα από τις πιο αγαπημένες και ευέλικτες επιλογές για το καθημερινό ή ακόμα και το γιορτινό τραπέζι. Απλά ή γεμιστά με κρέμα, με φρούτα, ξηρούς καρπούς ή λαχανικά είναι άκρως απολαυστικά, ιδιαίτερα όταν συνοδεύουν κάποιο ζεστό ή κρύο ρόφημα, ενώ τα αλμυρά κέικ είναι ένα από τα πιο νόστιμα σνακ.

Το να τα φτιάξετε, όμως, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και οι προσπάθειες -ειδικά αν είσαι αρχάριος- δεν είναι πάντα επιτυχείς. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να ετοιμάσετε με επιτυχία τα πιο νόστιμα και αφράτα κέικ, γλυκά ή αλμυρά.

1. Αφήστε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για περίπου μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου για να ομογενοποιηθούν πιο εύκολα. Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, μπορείτε να βάλετε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα μόνο δευτερόλεπτα σε χαμηλή θερμοκρασία, για να μαλακώσει και να βυθίσετε τα αβγά σε ένα μπολ με ζεστό νερό για 5-10 λεπτά.

2. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε το ταψί που σάς υποδεικνύει η συνταγή προκειμένου η ζύμη να φουσκώσει σωστά. Αν το ταψί είναι μικρότερο, η ζύμη θα ξεχειλίσει, ενώ αν είναι μεγαλύτερο δεν θα φουσκώσει καλά και θα “καθίσει”.

1+1 μυστικά για να μην σου γίνουν σφιχτά τα γιουβαρλάκια! Η συμβουλή από την μαμά μας...

3. Προτιμήστε ένα πινελάκι για να αλείψετε ομοιόμορφα με βούτυρο ή λάδι το ταψί που θα ψήσετε το κέικ σας, ώστε να μην κολλήσει στη φόρμα και να βγει εύκολα.

4. Προθερμαίνετε πάντα πριν το ψήσιμο το φούρνο στους 170-180°C και στο πρώτο 35λεπτο του ψησίματος μην ανοίξετε το φούρνο καθόλου, γιατί το κέικ χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία προκειμένου να φουσκώσει καλά. Αν θέλετε ωστόσο να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμο, στα 45-50 λεπτά μπορείτε να βυθίσετε στη ζύμη ένα μαχαιράκι. Αν το μαχαίρι παραμείνει στεγνό, τότε το κέικ είναι έτοιμο.

5. Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ– αν δε χρησιμοποιήσετε Φαρίνα– προτού τα βάλετε στο μίγμα με τα υπόλοιπα υλικά για να γίνει ακόμα πιο αφράτο το κέικ σας. Αν χρησιμοποιήσετε και άλλα υλικά σε σκόνη, όπως κακάο, κοσκινίστε τα μαζί με το αλεύρι.

6. Μην γεμίζετε τη φόρμα ή τα φορμάκια ψησίματος παραπάνω από τα ¾. Το μίγμα θα φουσκώσει και θα ξεχειλίσει.


7. Απλώστε ομοιόμορφα το μίγμα στη φόρμα για να φουσκώσει ομοιόμορφα.

8. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια ωραία σφιχτή μαρέγκα που θα ενσωματώσετε στο μίγμα σας ανακατεύοντας πολύ απαλά με μια μαρίζ. Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα πιο αφράτο.

9. Αφήνετε το κέικ εκτός φούρνου για περίπου μισή ώρα πριν το ξεφορμάρετε για να μη σας κολλήσει στη φόρμα.

10. Όταν κρυώσει, το τυλίγετε με μία πλαστική μεμβράνη για να μην ξεραθεί. Αν το έχετε επικαλύψει με σιρόπι ή γλάσο, απλά διατηρήστε το σε ένα σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.

olivemagazine.gr