Σου έμεινε κατσίκι από χτες και δεν ξέρεις τι να κάνεις; Με αυτές τις 2+1 συνταγές θα εξαφανιστεί όλο!

Τέρμα τα πεταμένα φαγητά!

Σου έμεινε κατσίκι από χτες και δεν ξέρεις τι να κάνεις; Με αυτές τις 2+1 συνταγές θα εξαφανιστεί όλο!

Αν σου έμεινε κατσίκι από χτες και δεν ξέρεις τι να κάνεις, με αυτές τις 2+1 συνταγές θα εξαφανιστεί όλο! Δοκίμασέ τις και θα μας θυμηθείς!

Είναι σίγουρο ότι από το πλούσιο τραπέζι των Χριστουγέννων έχουν περισσέψει πολλά υλικά και κυρίως ψητό αρνί ή κατσίκι, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση αυτούς τους καιρούς να καταλήξει στα σκουπίδια.

Αξιοποιήστε με απλές και γρήγορες συνταγές το αρνάκι που περίσσεψε και δεν θέλετε να πετάξετε!

Χανιώτικη τούρτα

Υλικά για 1 ταψί 34-36 εκ.

2 φύλλα σφολιάτα
400 γρ. αρνάκι (από μπούτι) ψημένο, ξεκοκαλισμένο
400 γρ. μυζήθρα γλυκιά, τριμμένη με το χέρι
200 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι ζωμό λαχανικών
1 αυγό για τη γέμιση + 1 αυγό για το άλειμμα της πίτας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
κανέλα, σκόνη
σουσάμι
Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια και το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και κανέλα.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα τυριά και το αυγό και ανακατεύουμε καλά.
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα ταψάκι και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Ρίχνουμε το κρέας και στρώνουμε καλά με τα χέρια μας. Πασπαλίζουμε με το μισό δυόσμο και προσθέτω το κρεατόζουμο.

Αδειάζουμε το μείγμα των τυριών επάνω στο κρέας και πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο δυόσμο και κανέλα.

Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και αλείφω με το δεύτερο αυγό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και χαράζουμε την πίτα. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C, για 1 ώρα.

Γεμιστά μπουρεκάκια με αρνί

Υλικά

Για 2-4 άτομα


3 κούπες ψιλοκομμένο αρνάκι (ήδη ψημένο)
2 κουταλιές λάδι
1 κούπα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια
1/2 κούπα μαϊντανό
1/2 κούπα άνηθο
250 γραμμάρια φέτα
φύλλο για πίτες
σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση

Σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέσα στις 2 κουταλιές λάδι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αρνάκι με τον άνηθο και το μαϊντανό και τη φέτα. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια.
Κόβουμε το φύλλο κάθετα στη μέση.

Λαδώνουμε το μισό φύλλο και διπλώνουμε το υπόλοιπο πάνω από το λαδωμένο.
Βάζουμε 3-4 κουταλιές από τη γέμιση στη βάση του φύλλου και διπλώνουμε αριστερά και δεξιά.
Ξανά λαδώνουμε και ύστερα τυλίγουμε.
Αραδιάζουμε τα μπουρεκάκια σε ένα λαδωμένο ταψάκι και πασπαλίζουμε με σουσάμι τα αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Αρνάκι κοκκινιστό με μακαρόνια

Υλικά

Για 2-4 άτομα

2 κιλά αρνί χωρίς κόκαλα από το οποίο θα αφαιρέσουμε την πέτσα
½ κιλό ζυμαρικά φετουτσίνι
2 μεγάλες ντομάτες ώριμες
1/3 κούπας ελαιόλαδο
½ κούπα κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 πράσινη πιπεριά
4 κούπες νερό
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το αρνί σε μεγάλα κομμάτια και στη συνέχεια σε κύβους.
Βάζουμε λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το αρνί.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά (από την οποία έχουμε βγάλει τα σπόρια και την έχουν ψιλοκόψει) ,τα ανακατεύομε και τα σοτάρουμε και αυτά μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το νερό και στη συνέχεια αλάτι και πιπέρι.

Όταν το νερό θα πλησιάζει στο σημείο βρασμού θα σχηματιστεί ένας αφρός στην επιφάνεια της κατσαρόλας, τον οποίο θα αφαιρέσουμε για να μην ξεχειλίσει το περιεχόμενο της.
Μόλις πάψει να σχηματίζεται ο αφρός, θα χαμηλώσουμε τη φωτιά και θα αφήσουμε το κρέας να σιγοβράσει για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Στο χρονικό αυτό σημείο προσθέτουμε τις ντομάτες και τα φετουτσίνι και αφήνουμε το κρέας να βράσει για άλλα 10 λεπτά.

Δείτε βέβαια και την συνταγή της κυρίας Βέφας για την γαλοπούλα που περίσσεψε!

10 + 1 μυστικά για το πιο λαχταριστό μπούτι χοιρινό! Το τέλειο πιάτο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας!

Το τέλειο πιάτο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας! Δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε αυτά τα 10 + 1 μυστικά για το πιο λαχταριστό μπούτι χοιρινό! Είναι σίγουρο πως θα το λατρέψουν όλοι!

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα πλούσιο, λαχταριστό τραπέζι! Για αυτό το λόγο, φτιάξτε μόνες σας το πιάτο που θα αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους!

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 30 ΛΕΠΤΑ

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 3 1/2 ΩΡΕΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ 4 ΩΡΕΣ

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα

1 χοιρινό μπούτι 2,5 κιλά χωρίς κόκαλο με την πέτσα
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
20 γαρίφαλα
6-7 σκελίδες σκόρδο


Για το γλάσο

1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1/2 κούπα μηλόξιδο
1/4 κούπας μέλι
Φρέσκο φασκόμηλο
1/2 κούπα ζάχαρη καστανή


Για τις πατάτες

10 πατάτες με ωραίο οβάλ σχήμα
1/2 κούπα βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο
10 κλωναράκια θυμάρι
Χοντρό αλάτι
Πιπέρι

Αν θέλετε να συμπληρώσετε το τραπέζι σας, με κάτι πιο ελαφρύ, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτά τα μυστικά για τις πιο τέλειες ταχινόπιτες, που είναι σίγουρο πως θα λατρέψουν όλοι στην παρέα σας!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα.

Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ή καθαρό κοπίδι χαράζουμε επιφανειακά την πέτσα του χοιρινού σε μπακλαβαδωτό σχήμα και αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά.
Τοποθετούμε το κρέας μέσα σε ένα ταψί και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι, τα γαρίφαλα και το σκόρδο. Κλείνουμε πολύ καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και σιγουρευόμαστε ότι δεν υπάρχει κάποια τρύπα ή σημείο από το οποίο να μπορεί να «δραπετεύσει» ατμός.
Ψήνουμε για 3 1/2 ώρες και στη συνέχεια αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.
Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.
Παράλληλα, σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε τα υλικά του γλάσου και δίνουμε μια βράση. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά (5) και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 7-8 λεπτά.
Μετά τις 3 1/2 ώρες ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο του ταψιού και σουρώνουμε τα υγρά. Περιχύνουμε πάνω από το χοιρινό όλη τη μαρινάδα και επαναφέρουμε το ταψί στον φούρνο.
Ανά 3-4 λεπτά με ένα πινέλο αλείφουμε το χοιρινό με το γλάσο που υπάρχει στο ταψί πολύ καλά, περιμετρικά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τουλάχιστον 3-4 φορές ή μέχρι το κρέας να πάρει ένα ωραίο σκούρο, καραμελωμένο χρώμα.

Για τις πατάτες

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε και τοποθετούμε δύο μαχαίρια σε απόσταση 4-5 εκατοστών παράλληλα μεταξύ τους, έτσι ώστε όταν τοποθετήσουμε μια πατάτα ενδιάμεσα και την κόψουμε κάθετα, το μαχαίρι να σταματήσει και να μην την κόψει εντελώς. Κόβουμε όλες τις πατάτες κατ’ αυτόν τον τρόπο, κάνοντας όσο περισσότερα κάθετα κοψίματα μπορούμε.
Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με το σκόρδο στο μούλτι, το ανακατεύουμε με τις πατάτες και προσθέτουμε το θυμάρι, χοντρό αλάτι και φρέσκο πιπέρι.
Παράλληλα με το ψήσιμο του χοιρινού, ψήνουμε και τις πατάτες για περίπου 70-80 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς στο εσωτερικό τους.
Στη συνέχεια, δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200°C (ίδια διαδικασία με το χοιρινό) και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν αρκετά τραγανές.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ THE BODY ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕ 3,50 ΕΥΡΩ