Θεϊκά πιταράκια με λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Φέρε λίγη από την αύρα της Πάρου στο τραπέζι σου

Θα τα λατρέψετε

Αρθρογράφος: Χρύσα Καραβαράκη
Χρύσα Καραβαράκη
Youweekly Editor
Θεϊκά πιταράκια με λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Φέρε λίγη από την αύρα της Πάρου στο τραπέζι σου

Θες να φτιάξεις κάτι ελαφρύ αυτές τις ζεστές ημέρες; Εμείς σου έχουμε θεϊκά πιταράκια με λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Φέρε λίγη από την αύρα της Πάρου στο τραπέζι σου και μάγεψε με αυτή την συνταγή.

Την βρήκαμε στο argiro.gr. Τραγανά τυροπιτάκια από την Πάρο, με φύλλο που φουσκαλιάζει στο τηγάνισμα! Λαχταριστά και ζεστά, δοκιμάστε τα και θα μας θυμηθείτε!

Υλικά Συνταγής

  • 300 γραμ. ξινομυζήθρα (ή φέτα)
  • 2 αυγά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου (ψιλοκομμένα)
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το φύλλο

  • 500 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. χλιαρό νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού (η ξύδι)
  • 1 σφηνάκι σούμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για τα νησιώτικα τυροπιτάκια με ξινομυζήθρα, ζυμώνουμε καλά όλα μαζί τα υλικά για το φύλλο. Μόλις σχηματιστεί η ζύμη, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί στο ψυγείο.

Βάζουμε την ξινομυζήθρα σε ένα μπολ. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο μπολ με την ξινομυζήθρα, προσθέτουμε το δυόσμο, το μοσχοκάρυδο και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα της γέμισης.

Στη συνέχεια ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και το κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου περίπου 10 εκ. Βάζουμε σε κάθε κομμάτι 1 κουταλιά της σούπας γέμιση. Βρέχουμε τις άκρες της ζύμης με λίγο νερό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, το διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και το κλείνουμε καλά πατώντας τις άκρες με ένα πιρούνι.

Αφού φτιάξουμε με τον παραπάνω τρόπο όλα τα πιταράκια,τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο και τα σερβίρουμε ζεστά. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα ψήσουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C, στις αντιστάσεις για 20΄, αφού προηγουμένως αλείψουμε την επιφάνειά τους με κρόκο αυγού.

Θα σου προτείναμε ωστόσο να τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε κι αυτή τη συνταγή, με παραδοσιακό παστέλι και λεμόνι. Δείτε τη συνταγή εδώ και θα τους αφήσετε όλους άφωνους με τις τακτικές σας.

Αν δεν θέλετε πιταράκια με αύρα της Πάρου της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου δείτε το σουφλέ με κιμά

Σουφλέ με κιμά και ψωμί της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Η κανέλα θα απογειώσει αυτή την εύκολη συνταγή που θα την φτιάξετε και πραγματικά θα ξετρελάνει τους πάντες στο σπίτι, καθώς είναι εύκολη και πάρα πολύ νόστιμη.

Την βρήκαμε στο argiro.gr. Αφράτο και φανταστικό σουφλέ, με σάλτσα κιμά και ψωμί. Οικονομική, εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή. Ζεστό είναι ακαταμάχητο!

Υλικά Συνταγής

  • 1 μεγάλη συσκευασία ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
  • 3/4 φλ. τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα)
  • 1 ½ φλ. τυρί τριμμένο (γραβιερα ή κασέρι)
  • 2 ντοματες (ώριμες
  • κομμένες σε φέτες)
  • 2 καρότα ψιλοτριμμένα
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 2 φλ. γεμάτα φρέσκο γάλα
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.)
  • 1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την σάλτσα κιμά

  • 800 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο (μία φορά περασμένο στη μηχανή του κιμά)
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 400 γραμ. ντοματάκια κονκασέ (ή φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα)
  • 1/3 φλιτζάνι κονιάκ
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για το σουφλέ με κιμά και ψωμί του τοστ, ξεκινάμε πρώτα να φτιάξουμε τη σάλτσα κιμά. Ζεσταίνουμε πλασοτέ κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον με κουτάλα. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια. Αφήνουμε να ψήνεται καλά για να μη χάνει τα υγρά του με το συνεχές ανακάτεμα. Αυτό διαρκεί περίπου 8 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για δύο με τρία λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα. Ρίχνουμε το καρότο και σοτάρουμε για ένα με δυο λεπτά. Σβήνουμε με το κονιάκ, και αφήνουμε για ένα με δυο λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το δαφνόφυλλο και το ξύλο κανέλας. Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει τον κιμά για 5 λεπτά και την αφαιρούμε. Σκεπάζουμε τη σάλτσα κιμά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά (χωρίς προσθήκη υγρών) μέχρι να πιει τα υγρά του ο κιμάς και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις.
  • Σε λαδωμένο μεγάλο πυρέξ, κάνουμε μια στρώση ψωμί του τοστ να καλυφθεί όλη η βάση του ταψιού. Πασπαλίζουμε με το μισό τριμμένο καρότο. Περιχύνουμε με την μισή σάλτσα κιμά, και πασπαλίζουμε με το μισό κεφαλοτύρι.
  • Καλύπτουμε πάλι με φέτες ψωμί του τοστ. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο καρότο. Περιχύνουμε ομοιόμορφα με την υπόλοιπη σάλτσα κιμά και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι. Σκεπάζουμε τα υλικά με φέτες ψωμί του τοστ. Καλύπτουμε με μια στρώση φέτες ντομάτας. Πασπαλίζουμε με την γραβιέρα .
  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι και το γάλα, με ένα σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο και περιχύνουμε το μείγμα στο ταψί, να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
  • Καλύπτουμε με βουτυρωμένο αντικολλητικό χάρτι το οποίο θέλουμε να ακουμπάει στην επιφάνεια των υλικών. Αφήνουμε το σουφλέ κιμά, να σταθεί για 30′ στον πάγκο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα, στους 180ºC για 35′ περίπου μέχρι να φουσκώσει το σουφλέ κιμά και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. Αφήνουμε το σουφλέ κιμά να σταθεί για λίγα λεπτά κι έπειτα σερβίρουμε με σαλάτα εποχής.