Το να τρως μετά τις 6 το απόγευμα σε παχαίνει; Ας καταρρίψουμε αυτόν και άλλους 7 μύθους για τη διατροφή

Από την "κατάρα" της γλουτένης μέχρι τις δίαιτες χωρίς υδατάνθρακες, ξεκαθαρίζουμε τα βασικά κλισέ

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
instagram@streetstyleparis
instagram@streetstyleparis

Υδατάνθρακες, ναι ή όχι; Πολλά μικρά γεύματα ή λίγα και μεγάλα; Είναι πραγματικά υγιεινή η vegan διατροφή ή οδηγεί σε διατροφικές ελλείψεις; Είναι εύκολο να χαθείς σε αυτό τον "ωκεανό" των διατροφικών do & donts, φουλ στους μύθους και στις ψευδείς ειδήσεις! Εντοπίσαμε, λοιπόν, τα 7 πιο διαδεδομένα "ψέματα" περί διατροφής με στόχο να τα απομυθοποιήσουμε.

7 μύθοι για τη διατροφή καταρρίπτονται

Το να τρως μετά τις 6 το απόγευμα σε παχαίνει

Το φαγητό το βράδυ σε κάνει να παχαίνεις; Δεν είναι σίγουρο. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το σωματικό βάρος δεν εξαρτάται από το πότε οι θερμίδες καταναλώνονται από το σώμα. Αυτό που είναι καθοριστικό είναι η πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της μέρας, όχι η ώρα του γεύματος.

Ωστόσο, υπάρχει κάποια αλήθεια: Όσοι τρώνε πολύ αργά έχουν στατιστικά περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν ανθυγιεινά και λιπαρά τρόφιμα. Μάλιστα, σε αυτά τα νυχτερινά μενού, είναι πιο πιθανό να εμφανίζεται... η πίτσα παρά τα λαχανικά.

Τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά είναι πάντα υγιεινά

Είναι μύθος ότι τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά έχουν οφέλη για την υγεία. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι πολλά από αυτά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη ή τεχνητά πρόσθετα από τα αντίστοιχα με κανονική περιεκτικότητα σε λιπαρά, προκειμένου να βελτιωθεί η γεύση και η υφή. Αυτό ισχύει και για πολλά λεγόμενα "light" προϊόντα, στα οποία προστίθενται συχνά χημικά γλυκαντικά για να δώσουν περισσότερη γεύση.

Πιο σημαντικό από την ποσότητα των λιπαρών είναι ο τύπος στον οποίο ανήκουν και η συνολική ποιότητα του προϊόντος, το οποίο θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό ακόρεστων λιπαρών οξέων (χρήσιμο για τη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης σε καλό επίπεδο). Κατά γενικό κανόνα, όσο λιγότερα συστατικά υπάρχουν σε ένα προϊόν και όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η εγγύηση ότι είναι υγιεινό.

Οι υδατάνθρακες είναι ο "εχθρός" της σιλουέτας

Είναι απαραίτητη η κατανάλωση της μικρότερης δυνατής ποσότητας υδατανθράκων για τη διατήρηση του βάρους υπό έλεγχο; Όχι απαραίτητα, γιατί δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Τα σύνθετα, που υπάρχουν σε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως σε φρούτα και λαχανικά, είναι πιο αργά στην πέψη και ως εκ τούτου, απελευθερώνοντας ενέργεια σιγά-σιγά, παρατείνουν την αίσθηση του κορεσμού, μειώνουν την επιθυμία για φαγητό και ενισχύουν την εντερική χλωρίδα. Επομένως, σε αντίθεση με ό,τι συνήθως πιστεύεται, είναι εξαιρετικοί σύμμαχοι στην καταπολέμηση της αύξησης βάρους.

Η vegan διατροφή οδηγεί σε διατροφικές ελλείψεις

Αυτός είναι επίσης ένας από τους πολλούς ψευδείς μύθους. Μια ισορροπημένη vegan διατροφή, στην πραγματικότητα, μπορεί να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα. Όλα εξαρτώνται από το πόση ποικιλία έχει η δίαιτα που ακολουθείτε.

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τρώτε διάφορες υγιεινές τροφές και λαμβάνετε βιταμίνη Β12. Αυτή η θρεπτική ουσία είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τον σχηματισμό του μυελού των οστών και η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δυστυχώς, βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα. Έτσι, εάν ακολουθείτε μια vegan δίαιτα, μπορεί να είναι χρήσιμο να τη λαμβάνετε με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής υπό την καθοδήγηση γιατρού.

Πρέπει να τρώω πάντα πρωτεΐνη αμέσως μετά την προπόνηση

Η κατανάλωση πρωτεΐνης μετά την προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των μυών, αλλά η υπό τη στενή έννοια αποτελεί μύθο. Το σώμα πρέπει να είναι ιδιαίτερα δεκτικό σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά στο διάστημα μεταξύ 30 λεπτών και 2 ωρών μετά την προπόνηση. Ωστόσο, μελέτες που έγιναν τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι υπάρχει αρκετή ευελιξία σε αυτό.

Τα αποτελέσματα έρευνας στο Journal of the International Society of Sports Nutrition, για παράδειγμα, υποδεικνύουν ότι αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι πότε οι αθλητές καταναλώνουν πρωτεΐνη, αλλά αν ο οργανισμός τροφοδοτείται επαρκώς με αυτήν κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση. Στην περίπτωση των ατόμων που προπονούνται πολλές φορές τη μέρα, μπορεί να είναι χρήσιμο να αναπληρώσουν τα αποθέματα πρωτεΐνης λίγο μετά την προπόνηση, προκειμένου να προωθηθεί η αποκατάσταση.

Η γλουτένη κάνει κακό

Η γλουτένη, ένα φυτικό σύμπλεγμα πρωτεϊνών που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη, έχει λάβει μεγάλη προσοχή τα τελευταία χρόνια. Συχνά μας λένε ότι προκαλεί φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα, αλλά επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι αυτό ισχύει μόνο για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη (μια διά βίου νόσο με αυτοάνοση αντίδραση στη γλουτένη), αλλεργία στο σιτάρι ή ειδικές δυσανεξίες.

Από μόνη της, λοιπόν, η γλουτένη δεν αποτελεί πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους. Επιπλέον, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινή, καθώς τα προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν συχνά μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης, λίπους και αλατιού από τα συμβατικά, προκειμένου να μιμηθούν την υφή και τη γεύση των τελευταίων.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι απαραίτητες για τον καθαρισμό του οργανισμού

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης -που χαρακτηρίζονται συνήθως μόνο από την πρόσληψη χυμών μέχρι τη νηστεία- παρουσιάζονται συχνά ως λύση για την αποτοξίνωση του οργανισμού από βλαβερές ουσίες, βελτιώνοντας την υγεία και τη γενική ευεξία.

Ωστόσο το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αποτοξινωθεί από μόνο του. Το συκώτι, τα νεφρά και άλλα όργανα κάνουν αυτήν τη δουλειά συνεχώς, χωρίς να χρειάζονται αποτοξινωτικές τροφές. Αυτά τα όργανα ειδικεύονται στον καθαρισμό του σώματος από δυνητικά επιβλαβείς ουσίες.

Αντίθετα, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι μια δίαιτα αποτοξίνωσης βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες. Επιπλέον, αυτές οι δίαιτες μπορεί να έχουν παρενέργειες, όπως κόπωση, πονοκεφάλους και συμπτώματα έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Τέλος, μακροπρόθεσμα, οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να οδηγήσουν στην υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών.