Αποκόλληση Aμφιβληστροειδούς: Τι είναι και ποια τα συμπτώματα

Ο Δρ. Τριχώνας Γεώργιος εξηγεί

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αποκόλληση Aμφιβληστροειδούς: Τι είναι και ποια τα συμπτώματα

Ο Δρ. Τριχώνας Γεώργιος έχει διατελέσει επίκουρος καθηγητής οφθαλμολογίας του πανεπιστημίου Case Western Reserve University και διευθυντής του τμήματος αμφιβληστροειδούς του University Hospitals, Cleveland Medical Center, USA. Eίναι χειρουργός οφθαλμίατρος και σήμερα εξηγεί στο Youweekly.gr τι σημαίνει η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι ο φωτοευαίσθητος ιστός εντός του οφθαλμού που απορροφά το φως. Ο χιτώνας αυτός λειτουργεί όπως ένα φιλμ στη φωτογραφική μηχανή. Είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή της οπτικής εικόνας σε “ηλεκτρικό” σήμα, το οποίο στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον εγκέφαλο και θα δημιουργήσει την αντίληψη της εικόνας. Σε κάποιους ανθρώπους και σε μεγαλύτερες ηλικίες τυγχάνει να συμβαίνει αποκόλληση του χιτώνα αυτού με αποτέλεσμα την σημαντική απώλεια της όρασης.

Η συχνότερη μορφή είναι η ρηγματογενής στην οποία μέσω έλξης από το υαλοειδές σώμα (ουσία σαν ζελέ μέσα στο μάτι) δημιουργείται μια ρωγμή και μέσω αυτής της ρωγμής ξεκολλάει ο αμφιβληστροειδής όπως μια ταπετσαρία από έναν τοίχο.

Ποια τα συμπτώματα

Δρ. Γεώργιος Τριχώνας αποκόλληση

  • Μυωψίες (μυγάκια) που αυξήθηκαν ξαφνικά σε μέγεθος, μορφή και αριθμό.
  • Αίσθηση απώλειας περιφερικής όρασης ( μαύρη κουρτίνα) που αναπτύσσεται σταδιακά και αυξάνεται καλύπτοντας μέρος του οπτικού σας πεδίου.
  • η εμφάνιση φωταψιών (λάμψεις) εμφανιζόμενες τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και της νύχτας.

Θεραπεία αποκατάστασης

Η ρηγματογενής αποκόλληση χρήζει άμεσης χειρουργικής αποκατάστασης με την συχνότερη μέθοδο να είναι αυτή της υαλοειδεκτομής (pars plana vitrectomy). Ανάλογα με τον τύπο της αποκόλλησης και την ανατομική τοποθεσία μπορεί να επιλεγεί η αποκατάσταση με τη μέθοδο του περιβρογχισμού (σκληρικο μόσχευμα-scleral buckle) ή συνδυασμό τεχνικών. Εφόσον η ωχρά κηλίδα δεν έχει προσβληθεί από την αποκόλληση, η απόφαση για την επέμβαση πρέπει να είναι άμεση προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που η ωχρά κηλίδα έχει προσβληθεί, το χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο πρέπει να γίνει η επέμβαση είναι 7 με 10 ημέρες.

Η επέμβαση αυτή γίνεται με τοπική η γενική αναισθησία, με μέση διάρκεια τη 1 ώρα και έχει ποσοστό επιτυχίας έως και 90% με μια επέμβαση. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 97% με 2η επέμβαση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του www.retinaeyeclinic.gr

Λίγα λόγια για τον Δρ. Τριχώνα Γεώργιο

Δρ. Γεώργιος Τριχώνας

Ο Δρ. Τριχώνας Γεώργιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 και μεγάλωσε στην Μυτιλήνη. Αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης με άριστα και εισήλθε στην ιατρική σχολή Αθηνών με πανελλήνιες εξετάσεις. Αποφοίτησε το 2004 από την ιατρική σχολή Αθηνών με βαθμό Λείαν Καλώς. Μετά τη ολοκλήρωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας μετέβη στην Βοστώνη το 2007 όπου εργάστηκε ως Research Fellow στο Angiogenesis Lab, Harvard Medical School για 3 χρόνια.

Πραγματοποίησε τον πρώτο χρόνο ειδικότητας (Ιnternship) στη Γενική Χειρουργική στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Harvard- Brigham and Women’s Hospital. Εκπαιδεύθηκε στην Οφθαλμολογία (Residency) στην Οφθαλμολογική Κλινική του Cleveland Clinic Foundation- Cole Eye Institute και υπο-εξειδίκευτηκε στη χειρουργική Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς στο University of Pittsburgh Medical Center (UPMC, Pittsburgh).

Το 2019, ο κ.Τριχώνας επέστρεψε στην Ελλάδα μόνιμα και διατηρεί το ιδιωτικό ιατρείο του στους Αμπελόκηπους (Αθήνα).