Έχεις βαλτώσει στη δουλειά και δεν ξέρεις τι να κάνεις γι' αυτό; Δες τι λέει ο ειδικός

Ο ψυχολόγος του YOU Weekly μας δίνει τα φώτα του

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Αισθάνεσαι το ωράριο στη δουλειά σου βασανιστικό; Νιώθεις ότι οι ώρες δεν περνούν με τίποτα και περιμένεις κάθε ημέρα πως και πως την ώρα για να σχολάσεις; Εάν αυτά τα συναισθήματα σε έχουν κυριεύσει τον τελευταίο καιρό μάλλον ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι γι' αυτό.

Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος, ψυχολόγος– ψυχοθεραπευτής, MSc, που ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων σχέσης μας εξηγεί περισσότερα για το πρόβλημα προτείνοντας τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις. (δες και το New year's resolutions μαζί με τις συμβουλές του ειδικού)

Τι γίνεται όταν έχεις βαλτώσει στη δουλειά; Τι προτείνει ο ειδικός;

Εάν ανήκεις σε εκείνες που καθημερινά σε καταβάλλουν αρνητικά συναισθήματα εν ώρα εργασίας και αισθάνεσαι ανία, ότι η δουλειά σου δεν σε ευχαριστεί τότε αυτό μάλλον σου δημιουργεί και επιπλέον πρόβλημα στο εργασιακό στίβο. Συγκεκριμένα, όλα αυτό μπορεί να προκαλέσει θυμό και άγχος που ίσως καταλήγεις να βγάζεις σε συναδέλφους και στον προϊστάμενό σου. Και αυτά στη συνέχεια είναι πιθανό να τα «ξεσπάς» σε φιλικά και συγγενικά σου πρόσωπα.

woman_working_happy
Unsplash

Γιατί σου συμβαίνει αυτό;

Στην πραγματικότητα δεν είναι το ωράριο αυτό που σου προκαλεί δυσφορία. Πρέπει αλλού να ψάξεις τι φταίει. Αυτό που συμβαίνει πολλές φορές όταν δεν μας αρέσει η δουλειά μας, είναι ότι πρώτα εμείς κάνουμε κάποια λάθη. Αισθανόμαστε τη δουλειά ως αγγαρεία, σαν κάτι το υποχρεωτικό, το αναπόφευκτο που καθημερινά πρέπει να διεκπεραιώσουμε.

Είναι σημαντικό λοιπόν στις διάφορες επιλογές που κάνεις, όπως η εργασία, οι ασχολίες, οι δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο, οι φιλίες κ.ά. να βρίσκεις νόημα. Όχι απλά να τις κάνεις για να γεμίζεις το χρόνο και την καθημερινότητά σου. Αν δεν βρίσκεις νόημα και δεν βλέπεις το κίνητρο σε αυτά που κάνεις, τότε θα νιώθεις ότι απλά γίνεται κάτι διαδικαστικό, που σιγά σιγά θα φέρει την ανία και την υποχρέωση. Και τελικά θα αισθάνεσαι πιεσμένη και θυμωμένη καθώς θα πρέπει να δείχνεις υπομονή και να ανέχεσαι πρόσωπα και καταστάσεις.

Τι μπορείς να κάνεις;

Όσον αφορά τη δύσκολη φάση που βιώνεις, η λύση δεν είναι να αλλάξεις πάλι εργασία. Αυτό προκαλεί στην ουσία ανακύκλωση του προβλήματος. Προσπάθησε να βρεις πράγματα που σε ευχαριστούν στη δουλειά σου, που σου δίνουν ενέργεια και κινητοποιούν το ενδιαφέρον σου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποφέρεις από αγοραφοβία; Δες γιατί συμβαίνει αυτό & πώς αντιμετωπίζεται!

Εξωσυζυγική σχέση: Φεύγεις ή μένεις σε ένα γάμο μετά από αυτήν; Δες τι λέει ο ειδικός

Να λες πάντα την αλήθεια στον σύντροφό σου: Είναι πραγματικά ο σωστός τρόπος επικοινωνίας σε μια σχέση;

Εθισμός στα social media: Ποιά είναι τα συμπτώματα & πως αντιμετωπίζεται;

Πως μπορεί να επηρεάσει ο ερχομός ενός παιδιού μια σχέση ή έναν γάμο όταν αλλάζουν οι ισορροπίες;

Γιατί το παιδί σου είναι προσκολλημένο πάνω σου; Ποιοί είναι οι κίνδυνοι για το ίδιο αλλά και για εσένα;

Πως να αντιμετωπίσεις αλλά και να διαχειριστείς σωστά τον «δύσκολο» έφηβο χωρίς να αντιδράσει; Τι λέει ο ειδικός;

Αγχώδης διαταραχή: Τι είναι; Ποια είναι τα συμπτώματά της & πώς αντιμετωπίζεται;

Έχεις περάσει τα 40 και δεν θέλεις ακόμη να κάνεις οικογένεια; Ο ειδικός του YOU Weekly σου απαντά!

«Couples therapy»: Τι είναι η θεραπεία που ακολουθούν ο Δημήτρης Αλεξάνδρου και η Ιωάννα Τούνη - Τα 4 σημεία της σχέσης που βοηθά