Εκλέρ ταψιού: Φτιάξ' το στο σπίτι σε 30' - Αφράτο με βανίλια και μους σοκολάτας

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
argiro.gr
argiro.gr

Αν θέλετε να φτιάξετε ένα γλυκό για το οικογενειακό τραπέζι, ακολουθεί συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για νόστιμο και πολύ γευστικό εκλέρ ταψιού, που θα ξετρελάνει εσάς και την παρέα σας!

Δείτε επίσης: Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολάτα - Έτοιμος σε 20 λεπτά

Συνταγή για εκλέρ ταψιού

Υλικά

Για το εκλέρ ταψιού

  • 4 συσκ. κράκερ τετράγωνα
  • 500 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος ψυγείου (είναι γλυκιά) ή κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Για την κρέμα σοκολάτας

  • 4 κρόκους
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. γάλα
  • 150 γρ. σοκολάτα 70%
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 150 γρ. πραλίνα
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά πολύ κρύα

Για την επικάλυψη

  • 300 γρ. σοκολάτα 70%
  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 30 γρ. λικέρ κρέμα κακάο ή καφέ

Εκτέλεση

Για την φυτική κρέμα

  • Χτυπάμε σε ένα μπολ τη φυτική κρέμα ψυγείου (χωρίς να προσθέσουμε ζάχαρη, είναι ήδη γλυκιά) σε σφιχτή σαντιγί.
  • Την αφήνουμε στο ψυγείο.

Για την κρέμα σοκολάτας

  • Χτυπάμε σε μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη και το αλάτι με σύρμα ή μίξερ χειρός να ασπρίσουν.
  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί σταδιακά το ρίχνουμε στα αβγά, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Ανακατεύουμε καλά να αραιώσει το μίγμα.
  • Το αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πυκνώσει η κρέμα. Αν έχετε θερμόμετρο, πρέπει να φτάσει τους 80ºC, αλλιώς πρέπει να αφήνει παχύ στρώμα στη ράχη της κουτάλας.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
  • Περιχύνουμε με την ζεστή κρέμα αβγών.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα να ομογενοποιηθεί και να λιώσει τελείως η σοκολάτα.
  • Προσθέτουμε την πραλίνα και ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ σε παχύρρευστη μορφή.
  • Την προσθέτουμε στη σοκολάτα και απαλά ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα σοκολάτα.

Για την επικάλυψη

  • Βάζουμε τη σοκολάτα σε μπολ.
  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει.
  • Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, την αδειάζουμε πάνω στη ψιλοκομμένη σοκολάτα.
  • Απαλά ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί, να γίνει λεία, γυαλιστερή, πυκνή και πολύ σοκολατένια κρέμα.
  • Προσθέτουμε το μέλι και το λικέρ.
ΠΗΓΗ argiro.gr