Το παιδί σου φοβάται τα ζώα & δεν ξέρεις τι να κάνεις για να το αντιμετωπίσει; Δες τις λέει ο ειδικός

Ο ψυχολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Η φοβία των περισσότερων παιδιών για τα ζώα συνήθως ξεκινά από μια δυσάρεστη εμπειρία που μπορεί να είχαν κάποια στιγμή με αυτά. Μια άγρια επίθεση ή ένα ακραίο περιστατικό με ζώα, που σημάδεψε ένα παιδί στο παρελθόν, είναι αρκετά για να αποκτήσει αυτού του είδους τη φοβία, η οποία ενδέχεται να του δημιουργήσει προβλήματα όπως: αϋπνία, εφιάλτες, υπερένταση, εκρήξεις και δυσκολία στη συγκέντρωση.

Εμείς ρωτήσαμε τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο, ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή, MSc του YOU Weekly, ο οποίος σου εξηγεί περισσότερα για το θέμα δίνοντας τις κατάλληλες απαντήσεις για το πώς να το διαχειριστείς, ως γονιός, προκειμένου να το ξεπεράσει. (δες και για τα παιδιά & το νυχτερινό τρόμο, πόσο ανησυχητικός είναι;)

Το παιδί σου φοβάται τα ζώα & δεν ξέρεις τι να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις; Δες τις λέει ο ειδκός

Εάν το παιδί σου έχει βιώσει μια δυσάρεστη εμπειρία που είχε να κάνει με μια άγρια επίθεση από ζώο τότε αυτό μπορεί να λειτούργησε σαν τραυματική κατάσταση. Είναι πιθανό να ένιωσε φόβο, τρόμο, καθώς έγινε μάρτυρας του τραυματισμού του άλλου παιδιού. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως ένας ενήλικας αισθάνεται ανήμπορος και φοβάται ότι η σωματική ακεραιότητα μπορεί να απειληθεί καθώς δεν μπορεί να κάνει κάτι για να προστατεύσει τον εαυτό του.

δυο παιδιά χαϊδεύουν ένα σκύλο
Unsplash

Στα παιδιά, από την άλλη, οι καταστάσεις αυτές είναι πιο επώδυνες ψυχικά, καθώς δεν έχουν ανεπτυγμένες ψυχικές άμυνες και την κριτική ικανότητα, όπως οι ενήλικες. Η συνέπεια είναι ότι μπορεί να προκύψει μια μορφή άγχους, η οποία ονομάζεται «διαταραχή από ψυχοτραυματικό στρες». Κατά τη διαταραχή αυτή εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα, όπως αϋπνία, εφιάλτες, υπερένταση, εκρήξεις θυμού, δυσκολία στη συγκέντρωση, απάθεια (συναισθηματικό μούδιασμα) κ.ά.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να καταλήξουν να γίνουν τόσο έντονα που να παρεμποδίζουν το άτομο να λειτουργήσει σε σημαντικούς τομείς της ζωής του. Όσον αφορά το παιδί που έχει βιώσει μια τέτοια εμπειρία είναι ωφέλιμο να σας μιλήσει για το συμβάν, τα ερεθίσματα που δέχτηκε και τα συναισθήματα που ένιωσε. Έτσι θα «ατονήσει» το τραυματικό γεγονός που δημιουργήθηκε. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να το ξεπεράσει, είναι σημαντικό να μιλήσει με έναν ψυχολόγο.