Θρήνος - Πέθανε ο Λάκης Μπαλλής

Ο μπουζουξής και συνθέτης της «Βολιώτισσας»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Θρήνος - Πέθανε ο Λάκης Μπαλλής

Πέθανε ο μπουζουξής και συνθέτης της διάσημης «Βολιώτισσας» (Στου Βόλου τις ακρογιαλιές), Λάκης Μπαλλής όπως γράφει ο «Ταχυδρόμος» (Καθημερινή Εφημερίδα της Μαγνησίας) . Η είδηση έχει σκορπίσει τον θρήνο.

Ο Λάκης (Ευάγγελος) Μπαλλής ζούσε για δεκαετίες στο Σικάγο των ΗΠΑ σε ηλικία 88 ετών.

Ήταν ο μικρότερος αδελφός του παλιού Δημάρχου Νέας Ιωνίας, Γιώργου Μπαλλή. Είχε γεννηθεί στη Νέα Ιωνία του Βόλου στις 22 Απριλίου 1932 από μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς. Μετακόμισαν στην Αθήνα, όπου έζησαν μέχρι το 1942. Με το θάνατο και των δύο γονιών από την πείνα στη διάρκεια της Κατοχής, τα δυο αδέλφια επιστρέφουν στο Βόλο και εντάσσονται στον ΕΛΑΣ.

Η ενασχόλησή του Λάκη Μπαλλή με τη μουσική ξεκίνησε το 1946 στη Φιλαρμονική του Βόλου παίζοντας τρομπόνι, ενώ λίγο μετά γράφτηκε στο Ελληνικό Ωδείο για να μάθει βιολί. Παράλληλα ασχολήθηκε με το μπουζούκι και σε ηλικία 16-17 ετών ξεκίνησε, με το παρεξηγημένο εκείνη την περίοδο μουσικό όργανο να εμφανίζεται επαγγελματικά σε γνωστά στέκια της πρωτεύουσας της Μαγνησίας.

Στα μισά της δεκαετίας του ’50 κατεβαίνει στην Αθήνα και μετά το απαραίτητο «πέρασμα» από το «Μπαράκι του Μάριου» συνεργάζεται με τον Γιώργο Μητσάκη στο «Ροσινιόλ».

Στη δισκογραφία ως δημιουργός θα κάνει το ντεμπούτο του με τα τραγούδια «Θα σ’έχω για κανάρι μου» και «Κλάψε μαζί μου ουρανέ» που τραγούδησε στην Odeon-Parlophone ο Πάνος Γαβαλάς. Παράλληλα συμμετέχει και ως μουσικός σε ξεχωριστές ηχογραφήσεις, ανάμεσά τους και σε αρκετές του Καζαντζίδη την εποχή της μεγάλης του δόξας και δράσης.

Τόσο στους δίσκους όσο και στο πάλκο ο Μπαλλής θα συνεργαστεί με προσωπικότητες όπως τους Παπαϊωάννου, Καλδάρα, Σπιτάμπελο, Λαύκα, Καραπατάκη, Βαγγέλη Περπινιάδη, Μαίρη Λίντα, Σακελλαρίου, Χρυσάφη, Δούκισσα, Τσετίνη κ.α. Θεωρούνταν απ' τους «βαρβάτους» και καθαρούς παίκτες.

Τραγούδια του θα ερμηνεύσουν ακόμη ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, ο Στράτος Διονυσίου, ο Γιώργος Ταλιούρης αλλά η μεγάλη του στιγμή είναι η ξακουστή «Βολιώτισσα» το 1960 με τον Γιάννη Κυριαζή και την Ανθούλα Αλιφραγκή στην RCA όπου πλέον είχε έντονη δράση ως μουσικός και δημιουργός εκείνο το διάστημα.

Δύο χρόνια αργότερα θα ταξιδέψει στην Αμερική όπου τελικά θα εγκατασταθεί σε μόνιμη βάση.

Οι πρώτες του εμφανίσεις έγιναν στο θρυλικό «Ζάππειο Παβίλλιον» της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια ανέβηκε στο πάλκο και άλλων κέντρων της μεγαλούπολης καθώς και σε άλλα σημεία των ΗΠΑ όπου υπήρχαν πολλά μπουζουκομάγαζα αλλά και στέκια ατμοσφαιρικά μέχρι και αίθουσες καζίνο με έθνικ ορχήστρες.

Λέγεται πως τον απόλαυσαν αστέρες όπως ο Μπάρλον Μπράντο και ο Κερκ Ντάγκλας και επίσης πως συμμετείχε, παίζοντας μπουζούκι, σε αμερικάνικη ταινία, με πρωταγωνιστή τον Τέλη Σαββάλα.

Το 1966, στο Σικάγο όπου πλέον ζούσε, γνώρισε και παντρεύτηκε την Ουρανία Μπέρτσου, με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον Γιώργο.

Τον Οκτώβρη του 2009, τιμήθηκε από τον Δήμο Βόλου για την προσφορά του στο λαϊκό τραγούδι σε ειδική εκδήλωση. Τον θρήνο έχει σκορπίσει και η είδηση πως πέθανε η Χαρίκλεια Βίτσα.

Πηγή: ogdoo.gr

Πέθανε ο Γιάννης Πουλόπουλος

Σε ηλικία 79 ετών και με χρόνια προβλήματα υγείας ο ερμηνευτής του πιο εμπορικού δίσκου όλων των εποχών, Γιάννης Πουλόπουλος, προδόθηκε από την καρδιά του και πέθανε, σκορπώντας τη θλίψη στους χιλιάδες θαυμαστές του στην Ελλάδα.

Σε ιδιωτικό θεραπευτήριο λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ χθες πέθανε ο Γιάννης Πουλόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής και απόλυτα ταυτισμένος με το Νέο Κύμα.

Η καρδιά του σύμφωνα με πληροφορίες δεν άντεξε άλλο, επιβαρυμένη και αυτή από τα χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε αυτή η εμβληματική φωνή.

Φωνή που απογείωσε τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου στον περίφημο «Δρόμο», τον εμπορικότερο δίσκο όλων των εποχών, με πωλήσεις που έχουν ξεπεράσει το 1.500.000 αντίτυπα, αν και δημοσιεύματα λένε ότι ο αριθμός είναι διπλάσιος, ενώ θρήνος έχει ξεσπάσει και για τον 14χρονο γιο ενός ποδοσφαιριστή που έφυγε από τη ζωή.

Πηγή: protothema.gr