Δίκη Λιγνάδη: «Απέδειξε ότι είναι ένα προϊόν σκευωρίας!» - "Καταπέλτης" ο Γιάννης Λιγνάδης για την απόφαση της δίκης

Η υπόθεση φτάνει προς το τέλος της

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Δίκη Λιγνάδη: «Απέδειξε ότι είναι ένα προϊόν σκευωρίας!» -

Το πρωί της Τετάρτης 29/6, ο αδερφός του θεατράνθρωπου Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για υποθέσεις βιασμών, μίλησε στην εκπομπή Πρωινό, με αφορμή την σημερινή πρόταση του Εισαγγελέα η οποία θα προταθεί με σκοπό να καθορίσει την τελική απόφαση της δίκης σχετικά με τον άλλοτε καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού θεάτρου.

Ο Γιάννης Λιγνάδης, από την αρχή της πολύκροτης ιστορίας, έχει στηρίξει τον αδερφό του, και πιστεύει ακράδαντα στην αθώωση του, καθώς τονίζει πως τίποτα από όλα αυτά που τον κατηγορούν δεν έχει βάση.

Οι δηλώσεις του Γιάννη Λιγνάδη για την απόφαση

«Με την απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη ολοκληρώθηκε ο λόγος της υπερασπίσεως, ο οποίος απέδειξε ότι όλη αυτή η περίφημη υπόθεση είναι ένα προϊόν σκευωρίας συγκεκριμένων προσώπων με συγκεκριμένα συμφέροντα. Τον λόγο σήμερα παίρνει η δικαιοσύνη, τα θεσμικά όργανα, οι λειτουργοί της και ευχόμαστε, είμαστε σίγουροι, ότι θα πράξει το σωστό έτσι όπως αυτό ορίζεται από το Σύνταγμα...

Ο αδελφός μου όλο αυτό το διάστημα είναι ψύχραιμος και νηφάλιος. Εσωτερικώς δεν ξέρω, κάποια στιγμή θα ερωτηθεί και θα σας τα πει όλα. Τον εσωτερικό του κόσμο δεν είμαι σε θέση να τον γνωρίζω… Αυτό που περιμένει είναι το αυτονόητο, περιμένει την αλήθεια»

"Αυτοί οι τύποι είναι β@ζ@@ες..." - Όσα είπε στην κατάθεσή του

Πεπεισμένος ότι ο αδελφός του εδώ και ενάμιση χρόνο έχει πέσει θύμα σκευωρίας, με στόχο την κυριαρχία στο χώρο του πολιτισμού, εμφανίστηκε στην κατάθεση του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο όπου συνεχίζεται η δίκη του ηθοποιού και σκηνοθέτη, κάνοντας λόγο για εκτέλεση συμβολαίου δολοφονίας χαρακτήρα. Με την ευκαιρία, δείτε τι δήλωσε για τα "θύματα" η 'Ελενα Κούρκουλα.

Ο μάρτυρας εμφανίστηκε να μην έχει καμία αμφιβολία για το ότι οι τέσσερις καταγγελίες βιασμού σε βάρος του αδελφού του ψευδείς και τις απέδωσε αντιπαλότητες στο χώρο του πολιτισμού.

Ο Γιάννης Λιγνάδης περιέγραψε τον αδελφό του ως ένα άνθρωπο, ήπιο αξιόλογο, φοβερό μυαλό και βιβλιοφάγο.

Πρόεδρος: Είχε αντιπαλότητες;

Μάρτυρας: Πολλές. Στο πλαίσιο του αλληλοσπαραγμου που υπάρχει στο θέατρο. Υπήρχαν έντονες και υφέρπουσες αντιπαλότητες που εκδηλώθηκαν όταν τους δόθηκε το πεδίο, δηλαδή μετά τον Ιανουάριο του 2021. Πήρε μια σχεδόν υστερική χροιά, ένα φανατισμό πρωτόγνωρο και κατέδειξε κάποιες δυναμικές. Είναι σαφές.

Πρόεδρος: Φτάνουν αυτές σε σημείο να κατασκεύασαν μια σκευωρία; Γιατί μόνο στο συγκεκριμένο εκδηλώθηκε ο σπαραγμός;

Μάρτυρας: Εκδηλώθηκε και με άλλους. Στον αδερφό μου ήταν προσωπικό, έχουν να κάνουν με την ταυτότητα του, την πολιτική ιδεολογική. Απο την πρώτη στιγμή με τον κοινό νου αμέσως απο τα αμυδρά αρχικά στοιχεία κατάλαβα ότι ήταν κατασκευασμενο και μάλιστα όχι καλά. Απλά ήταν η συγκυρία τέτοια που ήταν ευεπηφορο το πεδίο για αυτές τις καταγγελίες. Είμαι πεπεισμένος οτι είναι σκευωρία, υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις αλλά αποδείξεις.

«Μια συλλογικότητα δημοσιογράφων»
Απαντώντας στο εάν διαθέτει αποδείξεις για όσα ισχυρίζεται περί σκευωρίας και κατασκευασμένης υπόθεσης, ο μάρτυρας απάντησε: «Τον Ιανουάριο του 2021 ξεκίνησαν κάποιες αναρτήσεις που έβαζαν στο κάδρο τον αδερφό μου. Άρχισαν να πυκνώνουν…

Μια συλλογικότητα δημοσιογράφων στο 2020mag με υπεύθυνο κάποιον Ταχτσίδη… ήταν και η Ακρίτα και η Χατζηαντωνίου. Υπήρχαν σχόλια ανώνυμα που κανιβάλιζαν ,αρνητικά σχόλια επιθετικά… αυτό κορυφώθηκε στο τέλος του μήνα. Ο σκηνοθέτης Καρατζάς μιλούσε για ένα γνωστό παιδόφιλο, φωτογραφίζοντας τον αδερφό μου. Όλα αυτά εκκολάπτονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Πρόεδρος: Αυτά ήταν ψευδή δηλαδή οπωσδήποτε;

Μάρτυρας: Αυτό θα το κρίνετε εσείς. Αυτοί πάντως είχαν δεδομένη την ενοχή του. Μιλούσαν για παιδόφιλο βιαστή, ήταν βέβαιοι. Με ένα τοξικό περίβλημα, μια κακοήθεια, πρωτόγνωρη επιθετικότητα. Οι ακαδημαϊκές σπουδές μου είναι κριτική λογοτεχνίας. Είναι εμφανέστατο ότι είναι μια κατασκευή.

Ο Γιάννης Λιγνάδης έβαλε στο «κάδρο» δικηγόρους και δημοσιογράφους επισημαίνοντας «δεν ξέρω τον αρχηγό, αλλά σίγουρα τη διαχειρίστηκε η πολιτική αγωγή. Το ζεύγος Βλάχου – Χατζηαντωνίου, η Ακρίτα, η Κουρτέση. Θα έβαζα μέσα και μέλη του ΔΣ του ΣΕΗ».

Πρόεδρος: Για ποιον λόγο τόσοι άσχετοι άνθρωποι;

Μάρτυρας: Δεν είναι άσχετοι. Είναι ένας συγκεκριμένος χώρος. Ο λόγος ήταν να ελέγξουν τον πολιτισμό. Απέβλεπαν στην εξόντωση του δια βίου.

Πρόεδρος: Ο αδερφός σας έλεγχε δηλαδή τον πολιτισμό; Μια συγκεκριμένη θέση είχε…

Μάρτυρας: Με συγχωρείτε κιόλας αλλά αυτά είναι αυτονόητα.

Πρόεδρος: Για να σας ρωτάω δεν είναι.

Μάρτυρας: Καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού ήταν.

Πρόεδρος: Ο πολιτισμός είναι ευρύτατος. Γιατί επελέγη αυτόν;

Μάρτυρας: Είχε συγκεκριμένη ατζέντα καλλιτεχνική, πολιτική. Λέω την προσωπική μου άποψη. Θεωρήθηκε ως εναντίον της κατεστημένης κατάστασης, ήθελε να δώσει έμφαση στην παιδευτική διάσταση του θεάτρου και όχι την πειραματική.

Ο μάρτυρας δέχτηκε ερωτήσεις και από τον εισαγγελέα γύρω από τις γνώσεις του για την προσωπική ζωή του αδελφού του αλλά και το ποιοι κρύβονται πίσω από την καταγγελλόμενη από την πλευρά Λιγνάδη σκευωρία σε βάρος του.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι είχατε στενή σχέση με τον αδελφό σας, αλλά τα προσωπικά δεν τα γνωρίζετε. Δεν είναι οξύμωρο;

Μάρτυρας: Όχι. Την ερωτική πολιτεία του αδελφού μου και των δικών μου ανθρώπων, ούτε τη δική μου, δεν την έκανα αντικείμενο συζήτησης.

Εισαγγελέας: Είχατε επικοινωνία;

Μάρτυρας: Συχνή. Όταν είχαμε και παράσταση ήταν πυκνή γιατί οχλούσα κι εγώ για θέματα επαγγελματικής φύσεως. Όταν ανέλαβε στο Εθνικό Θέατρο είχα κι εγώ μια θέση συμβούλου και καθηγητή όποτε ήταν συχνή η επικοινωνία.

Εισαγγελέας: Πηγαίνατε σπίτι του; Κάνατε κοινές εξόδους;

Μάρτυρας: Κάναμε με θιάσους και κοινούς φίλους. Διακοπές κάναμε ενίοτε μαζί, στην Επίδαυρο μαζί.

Εισαγγελέας: Συναναστρεφόταν νεαρά άτομα;

Μάρτυρας: Έκανε παρέα με μαθητές του. Ενηλίκους.

Εισαγγελέας: Ξέρατε αν φιλοξενούσε κόσμο;

Μάρτυρας: Δεν το γνώριζα. Δε με ενδιέφερε.

Η κατάθεση του αδερφού του Δημήτρη Λιγνάδη, Γιάννη