ALPHΑ τώρα: Βαρύ το κλίμα στην εκπομπή - «Η ειδησεογραφία επισκιάστηκε από την απώλεια της Μαριάννας Βαρδινογιάννη»

Η συγκίνηση της Βίκυς Χαντζή στον αέρα της εκπομπής

Ζωή Τζιότζιου
Youweekly Editor
ALPHΑ τώρα: Βαρύ το κλίμα στην εκπομπή - «Η ειδησεογραφία επισκιάστηκε από την απώλεια της Μαριάννας Βαρδινογιάννη»

Το πρωί της Τρίτης 25/07/23, η εκπομπή του Alpha, Alpha Tώρα, ξεκίνησε μία ώρα νωρίτερα από την καθιερωμένη. Οι παρουσιαστές της, Βίκυ Χαντζή και Σταύρος Μονεμβασιώτης, ήταν αρκετά μουδιασμένοι λόγω της είδησης του θανάτου (δείτε εδώ επίσης την ανακοίνωση της οικογένειας για την κηδεία) της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Τι είπε η Βίκυ Χαντζή και ο Σταύρος Μονεμβασιώτης στην έναρξη της εκπομπής

Η έναρξη της εκπομπής είχε πιο βαρύ κλίμα από ότι συνήθως, καθώς οι παρουσιαστές έπρεπε με την σειρά τους να ανακοινώσουν τα δυσάρεστα νέα για τον χαμό της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Την δύσκολη αυτή ανακοίνωση, αποφάσισε να κάνει η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Βίκυ Χαντζή.

Πιο συγκεκριμένα η δημοσιογράφος είπε ότι: «Η ειδησεογραφία επισκιάστηκε από την απώλεια μίας σπουδαίας Ελληνίδας, μίας προσωπικότητας με πλούσιο κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο, που αφιέρωσε τη ζωή της στην προστασία των παιδιών με καρκίνο. Αναφέρομαι στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη».

Ωστόσο με την σειρά του και ο Σταύρος Μονεμβασιώτης, δεν μπορούσε να μην πει και εκείνος κάποια λόγια για αείμνηστη πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO. Έτσι λοιπόν δήλωσε τα εξής: «Μία προσωπικότητα που τιμήθηκε για το ανθρωπιστικό της έργο από τον ΟΗΕ, ένα πρόσωπο πουτα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια συνέδεσε το όνομά της, με την αγάπη και την αλληλεγγύη για τα παιδιά, με μονάδες όπως η μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών για παιδιά στην Ελλάδα, η πρώτη ογκολογική μονάδα για παιδιά, ο ξενώνας της Ελπίδας, η τράπεζα εθελοντών δοτών του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας, με περισσότερους από 100 χιλιάδες εθελοντές κι ένα κολοσσιαίο έργο που δύσκολα μπορεί να αποτιμηθεί. Συνέβαλε στο να κερδηθούν χιλιάδες ζωές».

Δείτε εδώ το βίντεο από την έναρξη της εκπομπής:

Ποια ήταν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, τόπο καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας. Ο πατέρας της, Γιώργος Μπουρνάκης, καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ντένβερ του Κολοράντο. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ξεκίνησε τις δραστηριότητές της ως μέλος συλλόγων και φιλανθρωπικών οργανώσεων, μέσω των οποίων αγωνίστηκε για την διεθνή ειρήνη και την παγκόσμια αλληλεγγύη, αν και το κύριο μέλημά της ήταν τα προβλήματα των παιδιών: η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική πρόνοια και φτώχεια, η παιδική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Ήταν Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Παντρεμένη με τον επιχειρηματία και εφοπλιστή Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, πρόεδρο της Motor Oil, και απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976).

Από το 1999, ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά.

Οι διεθνείς και εθνικές δραστηριότητες της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

Δραστηριοποιήθηκε επίσης ως: Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia» κ.ά.

Ανέπτυξε σχέσεις με διάφορες διεθνείς προσωπικότητες όπως η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας[8] και η Σούζαν Μουμπάρακ και με δίκτυα και οργανώσεις όπως ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Γυναικών που υπερασπιζόταν την ειρήνη.

Το 2013 η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Nizami Ganjavi μαζί με τους Ismail Serageldin, Vaira Vike-Freiberga, Tarja Halonen, Suleyman Demirel, Roza Otunbayeva, τον Πρέσβη Walter Fust και τον Federico Mayor Zaragoza.

Έγραψε το βιβλίο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Στις 14 Οκτωβρίου 2010 εγκαινιάστηκε και άνοιξε για το κοινό το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Ελπίδα στην Αθήνα. Η Ελπίδα, που αποτέλεσε στόχο ζωής της Βαρδινογιάννη, επικεντρώνεται στη φροντίδα παιδιών με καρκίνο.