Συγκλονίζει παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων: Η στιγμή που ανακοινώνει στον αέρα ότι πάσχει από καρκίνο - «Να κάνετε τις μαστογραφίες σας»

«Δεν καπνίζω, πίνω σπάνια. Ο καρκίνος του μαστού δεν είχε εμφανιστεί στην οικογένειά μου»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Συγκλονίζει παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων: Η στιγμή που ανακοινώνει στον αέρα ότι πάσχει από καρκίνο - «Να κάνετε τις μαστογραφίες σας»

Συγκλόνισε με την εξομολόγηση της η παρουσιάστρια του CNN, Sara Sidner. Μετά το τέλος του δελτίου ειδήσεων αποκάλυψε στον αέρα την Δευτέρα 8/1, πως διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού τρίτου σταδίου. Τα λόγια της μάλιστα, ραγίζουν καρδιές.

Όπως δήλωσε μιλώντας στους τηλεθεατές της, ποτέ της δεν αρρώστησε, δεν κάπνισε και δεν ήπιε, παρόλα αυτά διαγνώστηκε με καρκίνο, ενώ στην οικογένεια της δεν έχει ιστορικό.

Η ανακοίνωση της παρουσιάστριας για τον καρκίνο του μαστού

«Ποτέ δεν αρρώστησα ούτε μια μέρα στη ζωή μου. Δεν καπνίζω, πίνω σπάνια. Ο καρκίνος του μαστού δεν είχε εμφανιστεί στην οικογένειά μου. Και όμως εδώ είμαι με καρκίνο του μαστού τρίτου σταδίου. Είναι δύσκολο να το πεις δυνατά», δήλωσε χαρακτηριστικά η Sara Sidner, ενώ αποκάλυψε πως βρίσκεται στο δεύτερο μήνα της χημειοθεραπείας και πως θα υποβληθεί σε ακτινοβολία και διπλή μαστεκτομή.

«Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι πλέον θανατική ποινή για τις περισσότερες γυναίκες. Σε όλες τις αδερφές μου, άσπρες μαύρες και καστανές εκεί έξω, παρακαλώ να κάνετε τις μαστογραφίες σας κάθε χρόνο», είπε επίσης και τους έκανε όλους να "λυγίσουν".

Δείτε επίσης: Πασίγνωστος τραγουδιστής διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο - «Λίγο πριν από τις διακοπές, ανακαλύφθηκε ότι...»


Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Στη χώρα μας έχουμε περισσότερες από 5.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού κάθε χρόνο.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί συνολικά τη δεύτερη αιτία θανάτου των γυναικών από κακοήθες νεόπλασμα και την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες μεταξύ 45 και 60 ετών. Η συχνότητα του καρκίνου του μαστού αυξάνεται συνεχώς μέχρι την ηλικία των 75 ετών. Παρά τη συνεχή αύξηση, ο καρκίνος μαστού παραμένει σπάνιος στις νέες γυναίκες μέχρι τα 40 και είναι ανύπαρκτος σε ηλικίες κάτω των 25 ετών.

Εμβόλιο δεν υπάρχει για να προλάβουμε τον καρκίνο του μαστού, όπως π.χ. τον καρκίνο του τραχήλου, και συνεπώς το μόνο που μένει είναι η έγκαιρη διάγνωση. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ένας καρκίνος του μαστού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας.

Στην ηλικία μεταξύ 35 και 40 ετών, κάθε γυναίκα θα πρέπει να υποβάλλεται σε κλινική εξέταση των μαστών κάθε δύο χρόνια και να κάνει τον πρώτο της έλεγχο με μαστογραφία. Από την ηλικία των 40 ετών, θα πρέπει να υποβάλλεται συστηματικά σε μαστογραφία και κλινική εξέταση των μαστών από εξειδικευμένο ιατρό, μία φορά το χρόνο.

Στις μικρές ηλικίες, κάτω των 35 ετών, όπου λόγω πυκνότητας του μαστού η μαστογραφία έχει μειωμένη δυνατότητα να ανιχνεύσει ένα μικρό καρκίνο, η γυναίκα μπορεί να ελέγχει τους μαστούς της με κλινική εξέταση και υψηλής ευκρίνειας υπερηχογράφημα.

Σε νέες, αλλά «υψηλού κινδύνου» γυναίκες, ο έλεγχος του μαστού μπορεί να γίνει και με μαγνητική μαστογραφία εφόσον το κρίνει ο γιατρός τους. Οι νέες γυναίκες από την ηλικία των 20 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση μαστών (ψηλάφηση από χειρουργό μαστού) κάθε τρία χρόνια.

Εάν υπάρχει ψηλαφητό εύρημα πρέπει να γίνεται ένα υπερηχογράφημα μαστού. Τα συχνότερα ευρήματα είναι καλοήθη, όπως οι απλές κύστεις, τα ινοαδενώματα, τα θηλώματα και οι φυλλοειδείς όγκοι. Οι κύστεις και τα ινοαδενώματα συνήθως δεν απαιτούν αφαίρεση.

Περιπτώσεις μαστού με καλοήθη ογκίδια που μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση είναι:

  • Οι φυλλοειδείς όγκοι γιατί λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις, έχουν τάση να υποτροπιάζουν και μπορεί αργότερα να εξαλλαγούν σε κακοήθη σαρκώματα.
  • Τα μεγάλα ινοαδενώματα μόνον εφόσον μεγαλώνουν συνεχώς , ξεπερνώντας τα 2 εκ. διότι δε μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε από τους φυλλοειδείς όγκους, παρά μόνο μετά την αφαίρεσή τους.
  • Τα θηλώματα διότι μπορεί να εξαλλαγούν με την πάροδο των ετών.
  • Η σκληρυντική αδένωση και οι άτυπες συρρέουσες μικροαποτιτανώσεις, γράφει το iatriko.gr