Η κατάρα της Eurovision - 5 περιπτώσεις που δεν θα ξεχάσουμε

Γιατί μετά από τον διαγωνισμό όλοι οι καλλιτέχνες εξαφανίζονται

Τζώρτζια Συρίχα
Youweekly Editor
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ/EUROKINISSI
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ/EUROKINISSI

Η περίπτωση της Μαρίνας Σάττι, που έχασε τον πατέρα της Οσμάν Αλί, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει τις πρόβες της με το “Ζάρι” για την Eurovision, έρχεται για άλλη μια φορά να μας θυμίσει τις άβολες στιγμές, ή εάν το πούμε λίγο πιο σκληροπυρηνικά, την “κατάρα” που κυνηγάει όλους εκείνους που παίρνουν μέρος στον διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού. Όχι, ότι λάμπει δεν είναι χρυσός!

Οι περιπτώσεις μιλάνε από μόνες τους και έχουν γράψει την δική τους ιστορία, αποδεικνύοντας, ότι όλοι όσοι πήγαν στον διαγωνισμό της Eurovision, μπορεί να πήραν πρόσκαιρο φως και λάμψη, αλλά μετά χάθηκαν και βρέθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Τραγουδιστές και τραγουδίστριες που πήγαν διάσημοι και αμέσως μετά, κλείστηκαν στον μικρόκοσμό τους και δεν ακούσαμε τίποτα για αυτούς... Οι περιπτώσεις δεν είναι μια και δυο, είναι πολλές... Ποιοι αποτραβήχτηκαν, ποιοι πέρασαν άσχημα και ποιοι χάθηκαν εντελώς, χρεώνοντας στον εαυτό τους λάθη εκείνης της στιγμής, ποιοι πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι...

Εάν απομονώσουμε την περίπτωση της Έλενας Παπαρίζου που κέρδισε το πρώτο βραβείο το 2005 με το “Number one”, οι υπόλοιπες περιπτώσεις που πήραν μέρος, πέρασαν έναν Γολγοθά...

Eurovision: 5 περιπτώσεις (και άλλες τόσες) καλλιτεχνών που δεν θα ξεχάσουμε

Με μελανά χρώματα θυμάται την συμμετοχή του στην Eurovivion, το 2007 στο Ελσίνκι, ο Σαρμπέλ – κατά κόσμον Μιχάλης Μαρωνίτης - παρότι το “Yassou Maria” είχε κερδίσει την 7η θέση. Ο νεαρός καλλιτέχνης αμέσως μετά, παραδέχτηκε ότι δυσκολεύτηκε πολύ για να βρει δουλειά, μέχρι που έμεινε εκτός και είπε “Γειά σου” στην Ελλάδα, προκειμένου να βρει αλλού την τύχη του. 17 χρόνια αργότερα, είπε με παράπονο ότι στην επιστροφή του στην Ελλάδα, δεν του είχαν κανονίσει ούτε ταξί για να γυρίσει στο σπίτι του.

Ο Σαρμπέλ έμεινε για μεγάλο διάστημα στην Αγγλία όπου έχει τις δικές του επιχειρήσεις και ασχολήθηκε με το θέατρο (έχει κάνει εμφανίσεις στην English National Opera, στο Royal Opera House, και σε προγράμματα του BBC και του Channel 4). Το 2018 διαγνώστηκε με καλοήθη όγκο στον λάρυγγα και χειρουργήθηκε. Μετά το χειρουργείο απέκτησε έντονη ευαισθησία στις φωνητικές χορδές και μάλιστα το 2020 του είχε συστηθεί αφωνία για σχεδόν 2 μήνες. Σήμερα, λόγω και των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, ζει στο Κατάρ όπου βρίσκεται και η γυναίκα του και δηλώνει ερωτικός μετανάστης (δείτε εδώ φωτογραφίες με το πως είναι σήμερα)

Ήταν το 2008, όταν η Καλομοίρα με το “Secret combination” της, κατέκτησε την τρίτη θέση στον διαγωνισμό (η καλύτερη θέση μετά την πρωτιά της Παπαρίζου. Η Καλομοίρα με δόξα, φήμη και ομορφιά από το μουσικό ριάλιτι Fame story αλλά και με πλούσια και επιτυχημένη δισκογραφία, μετά την Eurovision τα παράτησε όλα για να δώσει μεγαλύτερη σημασία στην προσωπική της ζωή. Σήμερα μοιράζει την ζωή της μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, όπου ζει με την οικογένειά της και έχει διαγράψει σχεδόν από το μυαλό της εκείνη την περίοδο, που κάθε άλλο παρά ανέμελη ήταν για εκείνη, τουλάχιστον επαγγελματικά.

«Μετά την Eurovision γύρισα στο εστιατόριο των γονιών μου. Είχα πέσει σε κατάθλιψη. Μου είχαν ζητήσει να πληρώσω 800 ευρώ για το ξενοδοχείο που έμενα για την Eurovision. Δεν θα το ξεχάσω αυτό, αλλά δε θέλω να θάψω κανέναν. Να είναι καλά όλοι.» είχε πει στην εκπομπή Super Κατερίνα πολλά χρόνια αργότερα μιλώντας για την εμπειρία της εκεί.

Η γκρίνια για την συμμετοχή του Μιχάλη Ρακιντζή στην Eurovision, είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίς στις τηλεοράσεις με πάνελ και ζωντανές συνδέσεις με διάφορους καλλιτέχνες που καταδίκαζαν το τραγούδι του – η Πέγκυ Ζήνα είχε μιλήσει για στημένη διαδικασία. Εκείνος στο μεταξύ, λίγο πριν φύγει, είχε κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις, τύπου “θα γυρίσω με το βραβείο και θα το τρίψω στην μούρη όσων αμφισβήτησαν το τραγούδι” και είχε κατακριθεί και για αυτό. Η κατά γενική ομολογία κακή εμφάνισή του, σε στυλ robocop, το 2002 με το S.A.G.A.P.O που κατέκτησε την 17η θέση, ακύρωσαν την προηγούμενη επιτυχημένη καριέρα του και τις επιτυχημένες live εμφανίσεις του που τραβούσαν την νεολαία εκείνης της εποχής.

Αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εκείνος εξαφανίστηκε από προσώπου γης, γράφει επιλεκτικά τραγούδια για κάποιους καλλιτέχνες και για τον ίδιο.

Η συμμετοχή του Γιώργου Αλκαίου το 2010 στο Όσλο με το “Ώπα” που κέρδισε την 8η θέση μόνο... ώπα δεν ήταν για τον καλλιτέχνη, με την πολύ μεγάλη καριέρα στο ενεργητικό του, που αποφάσισε αμέσως μετά να αποσυρθεί εντελώς από το καλλιτεχνικό στερέωμα και να πάει στη Μήλο, συνεχίζοντας εκεί τις επαγγελματικές του δραστηριότητες και κάνοντας την δική του ξενοδοχειακή επιχείρηση. Την ίδια βραδιά του τελικού, ο καλλιτέχνης είχε χάσει την αγαπημένη του γιαγιά, αλλά του το κράτησαν κρυφό μέχρι και το τέλος του διαγωνισμού, για να μην τον επηρεάσουν ψυχολογικά.

Ο δημοφιλής τραγουδιστής, που επέστρεψε μετά από 14 χρόνια, πρόσφατα στην δισκογραφία και στις live εμφανίσεις, όταν βρέθηκε καλεσμένος στο “The 2night show” είπε για την συμμετοχή του εκεί: «Κλείδωσα μετά από αυτό και έφυγα για την Μήλο. Μετά την Eurovision τα έβαλα με τον εαυτό μου. Τον εαυτό μου τον έβαλα κάτω και τον σάπισα στο ξύλο. Δεν ήμουν καλά ισορροπημένος μέσα μου. Δεν έβρισκα κοινωνικό πλαίσιο να βρεθώ να μιλήσω με ανθρώπους. Έκλεισε ο κύκλος που έκανα αυτό που έκανα. Το έλεγα χρόνια πριν και έλεγα δεν θέλω να γίνω 60 χρονών πάνω σε μια πίστα, αλλά δεν με πίστευαν.»

Η συμμετοχή της Άννας Βίσση το 2006 με το “Everything” στην 9η θέση παραλίγο να της κοστίσει την καριέρα...Τα αρνητικά σχόλια που έγιναν στη συνέχεια, για το άνευρο τραγούδι και το ρούχο του Jean Paul Gaultier που λένε ότι κόστισε περίπου 170.000 ευρώ, εξανάγκασαν την απόλυτη ελληνίδα σταρ να φύγει για την Αμερική, όπου έμεινε τουλάχιστον για 2 χρόνια, μέχρι να καταλαγιάσει ο απόηχος από τις φωνές εκείνης της ημέρας.

«Ήμουν πάρα πολύ άρρωστη εκείνη την ημέρα. Είχα κάλλους στη φωνή και είχα χτυπήσει δυο ενέσεις κορτιζόνης» είπε η Άννα Βίσση στο podcast του Άρη Δημοκίδη, η οποία αποκάλυψε ότι έκλαιγε στο καμαρίνι από την στενοχώρια και το άγχος της. «Αυτό που μου έχει αφήσει αυτή η εμφάνιση τότε, ήταν μια πικρία για τη θέση και για το πως το έζησα, όμως τελικά είναι συγκινητικό. Ο κόσμος το γούσταρε αυτό που έγινε. Δεν το ήξερα ότι συνέβαινε όλος αυτός ο χαμός από κάτω, εγώ άκουγα μόνο την ορχήστρα στο ακουστικό»

Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις καλλιτεχνών που πέρασαν δύσκολα πριν ή αμέσως μετά την συμμετοχή τους στην Eurovision. Κάποιοι εξαφανίστηκαν εντελώς από επιλογή τους, γιατί μετά από αυτή την συμμετοχή τους δεν είχαν καλή ψυχολογία.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε την Αφροδίτη Φρυδά με τον “Κλόουν” το 1988, που άφησε την καριέρα της και επέστρεψε χρόνια μετά με κάποιες περιορισμένες live εμφανίσεις, την Κλεοπάτρα το 1992 με το τραγούδι “Όλου του κόσμου η ελπίδα”, που αμέσως μετά έχασε τον σύντροφό της Χρήστο Λαγό και αποσύρθηκε από το τραγούδι, την Ελίνα Κωνσταντοπούλου που διαγωνίστηκε με το “Ποια προσευχή” το 1995 και επέλεξε να σταματήσει για να παντρευτεί.

Ακόμα και η συμμετοχή της Ελλάδας με το τραγούδι “Άνοιξη” που είχε δυναμική μελωδία, σύνθεση και υπέροχη ερμηνεία, αδίκησε την Σοφία Βόσσου, αφού ο τακτικός μουσικός της ορχήστρας είχε αρρωστήσει με το αντικαταστάτη του να μην είναι τόσο καλά... διαβασμένος. Το ηχητικό αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο καλό για τους θεατές και η θέση του τραγουδιού επίσης δεν ήταν καθόλου καλή για την Ελλάδα, αφού πήρε την 13η θέση από τις 22 συμμετοχές.