Κάνουν καλό στα μάτια, στα οστά και... - Οι λόγοι που πρέπει να εντάξεις τα κολοκυθάκια στην διατροφή σου

Είναι "φάρμακο" για τον οργανισμό μας

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κάνουν καλό στα μάτια, στα οστά και... - Οι λόγοι που πρέπει να εντάξεις τα κολοκυθάκια στην διατροφή σου

Ένα από τα τρόφιμα που πρέπει οπωσδήποτε να εντάξουμε στην διατροφή μας είναι τα κολοκυθάκια καθώς είναι εξαιρετικά χαμηλά σε θερμίδες αλλά πλούσια σε βιταμίνες (δείτε εδώ μια φοβερή συνταγή με κολοκυθάκια που θα σας κάνουν να τα λατρέψετε).

Γι' αυτό πρέπει να εντάξεις οπωσδήποτε τα κολοκυθάκια στην διατροφή σου

Ένα από τα περισσότερο μελετημένα οφέλη τους στην υγεία είναι η ικανότητα τους να εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικά συστατικά χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε αυτά.

Αποτελούν εξαιρετική πηγή χαλκού, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, ενώ περιέχουν βιταμίνες C, Α, Κ, φυλλικό (ή φολικό) οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η β-καρωτίνη. Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε γνωστά αντιοξειδωτικά συστατικά περιέχουν και μια ποικιλία ασυνήθιστων αντιοξειδωτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεοξανθίνη.

Αυτά τα συστατικά είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην όραση και ιδιαίτερα στην προστασία που παρέχουν έναντι της σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Αποτελούν εξαιρετική πηγή χαλκού, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, ενώ περιέχουν βιταμίνες C, Α, Κ, φυλλικό (ή φολικό) οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η β-καρωτίνη.

Η κατανάλωση των κολοκυθιών ενισχύει επίσης την πρόσληψη του μαγγανίου, ενός βασικού μετάλλου. Οπως η βιταμίνη C, έτσι και το μαγγάνιο προστατεύει τους ιστούς από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Υποστηρίζει τη λειτουργία των γλυκοζυλοτρανσφερασών, μίας οικογένειας πρωτεϊνών που προάγουν την υγιή ανάπτυξη οστίτη ιστού (του ιστού που βρίσκεται στα οστά)

. Το μαγγάνιο βοηθά, επίσης, το σώμα να παράγει κολλαγόνο απαραίτητο για την αποτελεσματική επούλωση των πληγών. Κάθε φλιτζάνι ψιλοκομμένο κολοκύθι μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει 0,22 mg μαγγανίου, πράγμα που σημαίνει ότι παρέχει το 12% και το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα.

Οι φυτικές ίνες στο κολοκύθι, βοηθούν επίσης στη διατήρηση της χαμηλής χοληστερίνης. Οι ίνες, προσκολλώνται στα οξέα της χολής, που εκκρίνονται από το συκώτι με τη διαδικασία της χώνεψης, με αποτέλεσμα να «εμποδίζουν» τα οξέα να κάνουν «σωστά» τη δουλειά τους, ωθώντας το συκώτι να παράγει ακόμα περισσότερα και άρα να συμβάλλουν στην πτώση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Οι λόγοι που πρέπει να εντάξεις τα κολοκυθάκια στην διατροφή σου

Η υψηλή περιεκτικότητα του κολοκυθιού σε ίνες, εμποδίζει τις καρκινογόνες τοξίνες να εγκατασταθούν στην περιοχή του μεγάλου εντέρου. Ακόμη, οι βιταμίνες C και Α, μαζί με το φυλλικό οξύ, που επίσης συναντάται στο κολοκύθι, λειτουργούν σαν ισχυρά αντιοξειδωτικά ενάντια στο οξειδωτικό stress, που είναι ικανό να προκαλέσει ποικίλες μορφές καρκίνου.

Μεταξύ άλλων τα πράσινα κολοκυθάκια φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στην αντικαρκινική προστασία που αυτά παρέχουν. Επίσης, φαίνεται να συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, τα φυτοθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο κολοκύθι, βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων που οδηγούν στην καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, μια κατάσταση κατά την οποία ο προστατικός αδένας μεγεθύνεται, προκαλώντας προβλήματα στην ούρηση και τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών.

Το κολοκυθάκι ως αλκαλική τροφή εξισορροπεί το επίπεδα των οξέων στη διατροφή και ενισχύει τον μεταβολισμό.
Τα κολοκυθάκια περιέχουν νερό κατά 90% και σε 100 γραμμάρια αντιστοιχούν μόλις 15 θερμίδες. Είναι επιπλέον διουρητικά και αντιοξειδωτικά.

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Πως να μην σου βγουν τα τηγανιτά κολοκυθάκια νιανιά - Το μυστικό για να ακούσεις το "κρατς" στο δόντι

Όσες φορές και αν έχεις τηγανίσει κολοκυθάκια σου έχουν βγει νιανιά και δεν τα απολαμβάνεις καθόλου; Αν αναρωτιέσαι τι φταίει είναι μια κίνηση που κάνεις με το ελαιόλαδο (που χαλάει και τα μακαρόνια) και καταστρέφεις τα πάντα, με αποτέλεσμα να μην το ακούς να κρατσανίζει στο στόμα.

Το μυστικό για να γίνουν πολύ τραγανά τα κολοκυθάκια σας είναι στην προετοιμασία τους. Δεν θα χρειαστεί να φτιάξετε χυλό για να τα βουτήξετε – κάτι που κατ’ εμένα κάνει τη διαδικασία ακόμα πιο εύκολη – αλλά το μόνο που θα κάνετε είναι τα αλευρώσετε καλά και αμέσως πριν τα ρίξετε στο τηγάνι να τα βουτήξετε στιγμιαία σε ένα μπολ με νερό. Το νερό, ενώνεται με το αλεύρι και σχηματίζει ένα στρώμα σαν χυλό, το οποίο όταν τηγανιστεί, γίνεται απίστευτα τραγανό. Προσοχή μόνο, χρησιμοποιείστε μία βαθιά κατσαρόλα ή τηγάνι, γιατί το λάδι θα πιτσιλίσει λίγο.

Κόψτε τα αρκετά λεπτά. Αν οι φέτες από τα κολοκυθάκια είναι παχουλές, τα κολοκυθάκια σας δεν θα γίνουν ποτέ αρκετά τραγανά. Χρησιμοποιήστε το ειδικό μαντολίνο κουζίνας, ένα αποφλοιωτή λαχανικών, ή ένα κοφτερό μαχαίρι.

Αλατίστε τα καλά. Το αλάτι θα δώσει γεύση αλλά και θα τραβήξει αρκετή από την υγρασία που έχουν στο εσωτερικό τους. Όσο περισσότερη υγρασία τραβήξει, τόσο πιο τραγανά θα γίνουν τα κολοκυθάκια σας.

Στραγγίξτε τα καλά και στεγνώστε τα με χαρτί κουζίνας. Τα τηγανιτά κολοκυθάκια μπορείτε να τα σερβίρετε σκέτα με λίγο κρασί ή ούζο ή να τα συνοδέψετε με ένα εύκολο και δροσερό ντιπ γιαουρτιού. Ανακατέψτε λίγο στραγγιστό γιαούρτι με μία πρέζα αλάτι και ψιλοκομμένο άνιθο, και οι καλεσμένοι σας θα ενθουσιαστούν!