Γάμος ομόφυλων: Η φωτογραφία - γροθιά στο στομάχι με Σεργουλόπουλο και Καπουτζίδη μέσα από την Βουλή - Με βλέμμα κενό λίγο πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο

Σε μια γωνία ενώ περίμεναν το μέλλον της Ελλάδας

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Λίγο μετά τις 11:30 το βράδυ της Πέμπτης (15/02) ολοκληρώθηκε με 176 ψήφους υπέρ, 76 ψήφους κατά και 46 αποχές, το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην Ολομέλεια της Βουλής. Η 15η Φεβρουαρίου θα μείνει πλέον στην ιστορία ως η ημέρα θέσπισης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών από το ελληνικό κράτος.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας η οποία σημείωσε πολυάριθμες απώλειες και της πλειοψηφίας των προοδευτικών κομμάτων της Βουλής. Πρόκειται για την πρώτη φορά που το κυβερνητικό στρατόπεδο καταγράφει τόσο μεγάλο αριθμό κοινοβουλευτικών απωλειών σε νομοσχέδιό του, με ηχηρότερη την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, που εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης και εμμέσως προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής.

Τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής όπου κρινόταν ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η τεκνοθεσία, παρακολούθησαν από τα θεωρεία πολλοί πολίτες, μεταξύ αυτών, ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης αλλά και ο παρουσιαστής Φώτης Σεργουλόπουλος, δύο άνθρωποι που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλική ταυτότητα και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Διαβάστε επίσης: Coming out: 3 διάσημοι Έλληνες που μίλησαν ανοιχτά για την προσωπική τους ζωή

Καπουτζίδης και Σεργουλόπουλος στην Βουλή για τη νομοθεσία του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών
Φωτογραφία: Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi

Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο μάλιστα έγινε viral στο X:

Δείτε επίσης: Flashback: Το δημόσιο coming out του Φώτη Σεργουλόπουλου το 2011 - Η στιγμή που ανακοίνωσε πως έγινε πατέρας (Βίντεο)

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

  • Το νομοσχέδιο στο Άρθρο 1 ορίζει ότι: «αποσκοπεί στη διασφάλιση της αρχής της ισότητας, μέσω της επέκτασης της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ιδίου φύλου και στην ενίσχυση της προστασίας από διακρίσεις, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
  • Άρθρο 2: «Αντικείμενο του παρόντος νόμου αποτελούν: α) η τροποποίηση του Αστικού Κώδικα, προκειμένου να αναγνωρισθεί η δυνατότητα σύναψης γάμου από πρόσωπα του ιδίου φύλου, β) οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία για την προστασία των ομοφύλων συζύγων και γονέων, γ) η διεύρυνση της προστασίας από διακρίσεις και δ) η ειδικότερη ρύθμιση σχέσεων με στοιχεία αλλοδαπότητας.
  • Άρθρο 3: Στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου αναφέρεται πως «Ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων διαφορετικού ή ίδιου φύλου. Για τη σύναψη γάμου απαιτείται συμφωνία των μελλονύμφων. Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία».
  • Άρθρο 4: Στην παρ. 3 του άρθρου 1505 του Αστικού Κώδικα, περί του επωνύμου των τέκνων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, η φράση «έχουν για επώνυμο το επώνυμο του πατέρα τους» αντικαθίσταται από τη φράση «έχουν σύνθετο επώνυμο, αποτελούμενο από το επώνυμο και των δύο γονέων τους», β) προστίθενται εδάφια, δεύτερο και τρίτο, και το άρθρο 1505 διαμορφώνεται ως εξής:

«Οι γονείς υποχρεούνται να έχουν προσδιορίσει το επώνυμο των τέκνων τους με κοινή αμετάκλητη δήλωση τους. Η δήλωση γίνεται πριν από το γάμο, είτε σε συμβολαιογράφο, είτε στο λειτουργό, ενώπιον του οποίου θα τελεσθεί ο γάμος. Ο λειτουργός οφείλει να ζητήσει τη σχετική δήλωση.

Το οριζόμενο επώνυμο, κοινό για όλα τα τέκνα, μπορεί να είναι, είτε το επώνυμο του ενός από τους γονείς, είτε συνδυασμός των επωνύμων τους, που όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από δύο επώνυμα.

Αν οι γονείς παραλείψουν να δηλώσουν το επώνυμο των τέκνων τους, σύμφωνα με τους όρους των προηγούμενων παραγράφων, τα τέκνα έχουν σύνθετο επώνυμο, αποτελούμενο από το επώνυμο και των δύο γονέων τους. Πρώτο τίθεται το επώνυμο με αρχικό που προηγείται στο αλφάβητο. Αν το επώνυμο του ενός ή και των δύο γονέων είναι σύνθετο, το επώνυμο των τέκνων σχηματίζεται με το πρώτο από τα δύο επώνυμα.».

    Διαβάστε εδώ αναλυτικά το νομοσχέδιο

    Το λεκτικό επεισόδιο στα θεωρεία της Βουλής

    Βουλή νομοσχέδιο ομόφυλων ζευγαριών
    (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

    Την ώρα που μιλούσε ο Αντώνης Σαμαράς, προκλήθηκε ένταση στα ανατολικά θεωρεία, με μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και γνωστής ακτιβίστριας και μία γυναίκα που βρισκόταν εκεί, όταν η πρώτη σχολίασε σκωπτικά τα όσα έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός.

    Ο καυγάς φούντωσε και προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση ένας αστυνομικός από τη φρουρά της Βουλής κάθισε ανάμεσά τους βάζοντας τες σε απόσταση, ώσπου έπεσαν οι τόνοι. Δεν έγινε σαφές τι ήταν αυτό που προκάλεσε τα σχόλια της ακτιβίστριας, αλλά λίγο έλειψε και τα δύο πρόσωπα να οδηγηθούν εκτός της αίθουσας της Ολομέλειας.

    «Μπράβο στην Ελλάδα, είναι πολύ μπροστά», γράφει η L’Espresso

    Το άρθρο του L’Espresso, τιτλοφορούμενο «Η Ελλάδα είναι πιο μπροστά από εμάς, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών. Η Ιταλία θα είναι η μόνη χώρα χωρίς ισότιμο γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια», απευθύνεται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς με αφορμή το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα Πέμπτη (15.02.2024) από τη Βουλή.

    «Η Ελλάδα, παρά το ότι έχει συντηρητική κυβέρνηση, τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε ικανή να εγκρίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όπως την κατάργηση του κανόνα που απαγόρευε στους ομοφυλόφιλους να είναι αιμοδότες , αλλά και την κατάργηση των χειρουργικών επεμβάσεων για την λεγόμενη κανονικοποίηση φύλου των παιδιών», σημειώνει το έντυπο και προσθέτει: «Με την έγκριση του νόμου για το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο, η Ιταλία -η οποία στο μεταξύ περιορίζει τα δικαιώματα των οικογενειών Ουράνιο Τόξο- θα είναι η μόνη χώρα της δυτικής Ευρώπης που δεν παρέχει το δικαίωμα σε πολιτικό γάμο, μαζί με κράτη που κάποτε ανήκαν στην Σοβιετική Ένωση και κάποιες μικρές χώρες, όπως τον Άγιο Μαρίνο και το Βατικανό».

    Το L’Espresso προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε τον νόμο που ψηφίζεται σήμερα «ένα βήμα που οδηγεί σε μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη» και υπογραμμίζει ότι η ελληνική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα θα ήθελε να επιτραπεί και η παρένθετη μητρότητα, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε αντίθετη στην έγκριση του συγκεκριμένου νόμου.