Θλίψη στο Πανελλήνιο: Πέθανε η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα

Έφυγε από τη ζωή η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
Θλίψη στο Πανελλήνιο: Πέθανε η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα

Τα ξημερώματα του Αγίου Πνεύματος 13/6 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα πέθανε σε ηλικία 83 ετών στο νοσοκομείο, όπου είχε νοσηλευτεί πριν δύο μέρες.

Είναι ο δεύτερος θάνατος που πληροφορούμαστε για σήμερα καθώς υπενθυμίζουμε ότι έχει γίνει γνωστό από το πρωί πως απεβίωσε γνωστός εκδότης θρυλικού περιοδικού σε ηλικία 85 ετών.

Το σύντομο βιογραφικό της Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα

Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα ήταν ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών που από το 1992 υπηρετούσε ως Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.

Η ίδια διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων της Υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό την Βασιλική Θάνου την περίοδο 28 Αυγούστου με 23 Σεπτεμβρίου 2015.

Η Λαμπράκη Πλάκα στο χώρο της Πινακοθήκης

Τα έργα και οι ημέρες της στην Εθνική Πινακοθήκη

Στα χρόνια της θητείας της η Εθνική Πινακοθήκη εκσυγχρονίστηκε και επεκτάθηκε χάρις στα νέα παραρτήματα που απέκτησε στην Κέρκυρα, στο Ναύπλιο, στην Γλυπτοθήκη στο Γουδή και στο Μουσείο Καπράλου στην Αίγινα. Επίσης η συλλογή της έχει εμπλουτιστεί με 3.000 νέα έργα, ανάμεσα στα οποία και δυο πίνακες του Θεοτοκόπουλου (El Greco).
Κατά τη διάρκεια της θητείας της διοργανώθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη σημαντικές εκθέσεις τόσο ξένων όσο και Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως αυτήν τον χειμώνα του 1992-93 με θέμα "Από τον Θεοτοκόπουλο στον Σεζάν" με πάνω από 600.000 επισκέπτες.

Τα εκθέματα αυτής της έκθεσης είχαν έρθει με πρόγραμμα ανταλλαγής από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και από την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον.

Μετά από προσπάθειες χρόνων, εκπονήθηκε μελέτη επέκτασης του κτιριακού συγκροτήματος της ΕΠΜΑΣ, προσθέτοντας 11.040 m2 στους χώρους της και εκσυγχρονίζοντάς την μουσειολογικά, αισθητικά και λειτουργικά.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στην προεδρία της Εθνικής πινακοθήκης, την 9η Ιανουαρίου 2012, εκλάπη το έργο "Γυναικείο Κεφάλι" του Πάμπλο Πικάσο, το οποίο είχε δωρήσει ο ίδιος ο καλλιτέχνης στον Ελληνικό λαό προς τιμήν της γενναίας του αντίστασης στους Γερμανούς κατακτητές. Αφαιρέθηκε μαζί με δύο ακόμα σπάνια έργα τα οποία βρέθηκαν το καλοκαίρι του 2021 σε ένα ρέμα από την Ελληνική Αστυνομία.

Η Λαμπράκη Πλάκα με την πρόεδρο της Δημοκρατίας

Έχει βραβευτεί με:

το Βραβείο Καζαντζάκη του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης (1985),
το Α΄ Κρατικό Βραβείο Μελέτης-Δοκιμίου για το βιβλίο Περί Ζωγραφικής-Αλμπέρτι και Λεονάρντο (1988),
πολλά παράσημα και διακρίσεις:
το παράσημο του Ιππότη και Ταξιάρχη Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας (1997 και 2005),
το παράσημο του Αλφόνσου του Σοφού του Υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας (2000),
τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2004),
το Βραβείο ΤΕΙ Κρήτης (2005),
το Βραβείο International Lions (2006),
το Βραβείο XENIA (2006),
το παράσημο του Ιππότη και Ταξιάρχη Γραμμάτων και Τεχνών της Ιταλικής Δημοκρατίας (1994 και 2007),
το Βραβείο "Αριάδνη" από την Παγκρητική Ένωση Αμερικής (2009),
το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας (2011).

Έχει να επιδείξει σημαντικό συγγραφικό έργο, καθώς έχει δημοσιεύσει 19 βιβλία και περισσότερες από διακόσιες μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες και έχει συγγράψει περισσότερα από εκατό εισαγωγικά κείμενα σε καταλόγους εκθέσεων.

Πηγή: THE TOC