Σπύρος Μπιμπίλας: "Η ανώτατη ποινή από το Πειθαρχικό είναι από προσωρινή μέχρι οριστική διαγραφή του μέλους"

"Είναι μια συμβολική ποινή"

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σπύρος Μπιμπίλας:

Όταν πέθανε ο πατέρας του, ο Σπύρος Μπιμπίλας αναγκάστηκε από 15 χρόνων να ριχτεί στη βιοπάλη για να βοηθήσει οικονομικά την μητέρα του και τα δύο αδέλφια του, δούλεψε στο γραφείο τελετών της προγιαγιάς του, ανοίγοντας με το φτυάρι τους λάκκους στα νεκροταφεία, σπούδασε με στερήσεις πολλές στη Νομική και αργότερα στη δραματική σχολή και, στη συνέχεια, υπηρέτησε επί 40 χρόνια το θέατρο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, σε ταινίες και σε δεκάδες μεταγλωττίσεις σε διάσημες σειρές κόμικ.

Όλα αυτά υποδηλώνουν πως είναι μαχητής στη ζωή του. Οι συνάδελφοί του λένε, επίσης, πως ο Σπύρος δεν είναι μόνο ο πάντα καλοδιάθετος συνάδελφος που θα τρέξει σε κάθε μικρή ή μεγάλη πρεμιέρα συναδέλφου του για να φωτογραφηθεί ή να αστειευτεί μαζί του ή θα σταθεί σοβαρός στο τελευταίο αντίο τους.

Από την Κατερίνα Μπούσιου για το περιοδικό You

Ο Σπύρος θα κινήσει γη και ουρανό για να βοηθήσει οικονομικά αυτούς που έχουν ανάγκη, θα τρέξει, θα διαμαρτυρηθεί, θα κινητοποιήσει τους πάντες. Αυτή η κοινωνική συνεισφορά του τον έφερε και ως πρόεδρο στο ΣΕΗ, χωρίς καν να αναλογίζεται το... «τσουνάμι» που θα έσκαγε ξαφνικά με τις καταγγελίες και εκείνος θα χρειαζόταν να διαχειριστεί με προσοχή.

Σπύρος Μπιμπίλας περιοδικό You μικρή ηλικία

«Δεν περιμέναμε ότι θα σκάσει κάτι τόσο έντονο και θα κάλυπτε τα εργασιακά προβλήματα των ηθοποιών, που αυτή την περίοδο πεινάνε, δεν έχουν συλλογικές συμβάσεις και δεν παίρνουν όλοι τα επιδόματα. Θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε. Δίνουμε μηνύματα με αυτή την κάθαρση που έρχεται για όλη την ελληνική κοινωνία. Ολοι καιροφυλαχτούν να μάθουν ονόματα. Εμείς έχουμε υπομονή και κουράγιο και περιμένουμε. Δεν είμαστε αστυνομία. Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να σκάσει και από πού θα σκάσει. Από το σωματείο; Από την τηλεόραση;

Μέσω μιας αγωγής; Ως πρόεδρος του ΣΕΗ, είμαι υποχρεωμένος να περιμένω να ολοκληρωθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Ως ηθοποιός, όμως, που έχω δουλέψει στο παρελθόν με αυτούς τους ανθρώπους, καταλαβαίνετε ότι έχω προσωπικές επαφές. Είμαι σε μια περίεργη θέση, γιατί πρέπει να τηρήσω τις ισορροπίες και να κρατήσω την εχεμύθειά μου. Θα τους συμβουλεύσω, ωστόσο, να παραστούν και εκείνοι στο Πειθαρχικό και να δώσουν εξηγήσεις».

"Θα ζητήσω συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας"

Το πειθαρχικό του ΣΕΗ συνεδριάζει με πρόεδρο τον Πασχάλη Τσαρούχα (δείτε εδώ τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του) από τη Δευτέρα, εξετάζοντας τις πρώτες καταγγελίες των ηθοποιών, που σόκαραν το πανελλήνιο και από ό,τι φαίνεται δεν θα έχουν τελειωμό αυτού του είδους οι συνεδριάσεις. «Έχουμε την υποχρέωση να καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Το αν θα έρθουν, είναι άλλη υπόθεση, είναι στη δική τους κρίση. Οι καταγγέλλοντες σίγουρα θα εμφανιστούν. Η ανώτατη ποινή που μπορεί να επιβάλει το Πειθαρχικό είναι από την προσωρινή έως και την οριστική διαγραφή του μέλους μας. Είναι συμβολική ποινή, που μπορεί ωστόσο να έχει επαγγελματικές επιπτώσεις, μετά, σε αυτόν τον συνάδελφο».

Αν και δεν θέλει να αποκαλύψει πόσες επίσημες καταγγελίες -και όχι στα media- υπάρχουν στο σωματείο, από την έκφρασή του καταλαβαίνουμε ότι είναι... πολλές. «Δυστυχώς, μας παίρνουν τηλέφωνο και άνθρωποι και μας λένε διάφορα πράγματα σε προσωπικό επίπεδο και μόλις τους πεις “ελάτε να τα υπογράψετε”, δεν έρχονται», όπως μας λέει. Υπάρχουν ηθοποιοί που δεν είναι γνωστοί και πιστεύουν πως, αν δημοσιευτούν τα παθήματά τους, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη δουλειά τους. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη ταμπού. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τους συμβουλεύω να τα λένε εγγράφως. Τις φήμες δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε.

Όπως όλοι οι ηθοποιοί, όπως όλοι οι άνθρωποι σε όλα τα επαγγέλματα γνωρίζουμε πράγματα, τα γνωρίζαμε εν μέρει, αλλά ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα είχαν φτάσει σε τέτοιες ακρότητες, οι οποίες έγιναν σε κλειστά καμαρίνια και σε σπίτια. Κάποια πράγματα που ακούμε είναι εξωφρενικά και δεν μπορούσαμε να τα φανταστούμε!».

Πολλές φυσικά από αυτές τις καταγγελίες αφορούν συμβάντα που έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν και, φυσικά, τον ρωτάμε για τον κίνδυνο παραγραφής. «Μην ξεχνάτε ότι και στην υπόθεση της Σοφίας Παυλίδου, μετά από τόσο καιρό και δεν έχει ορισθεί ακόμη η δικάσιμος. Επομένως, αυτή η ιστορία που ξεκίνησε τώρα, δεν ξέρουμε πότε θα φτάσει στη Δικαιοσύνη. Εκείνο που θα γίνει είναι ότι θα καθαρίσει ο χώρος μας από συμπεριφορές κακές και στο μέλλον μάλλον κάτι καλό θα συμβεί».

Παρ' όλο που είναι κουρασμένος όλες αυτές τις ημέρες και δεν προλαβαίνει ούτε στο σπίτι του να ηρεμήσει, μας εκμυστηρεύεται τα επόμενα βήματα που σκοπεύει να κάνει, όταν τον ρωτάμε αν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έχει δείξει ενδιαφέρον για το θέμα των ημερών. «Τη συναντάμε αρκετά συχνά, όπως και άλλους παράγοντες, και θα ζητήσω και επίσημα μια συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί πρέπει να αλλάξει πια όλο το νομικό πλαίσιο έπειτα από αυτές τις καταγγελίες».

Η εμπειρία των τελευταίων ημερών είναι πρωτόγνωρη για εκείνον. Τον ρωτάμε αν στα πρώτα βήματά του ως ηθοποιός συνάντησε παρόμοιες συμπεριφορές. «Εχω πολλές φορές αναρωτηθεί αν μου συνέβαινε τι άραγε θα έκανα. Πιστεύω, όμως, ότι, με τον χαρακτήρα που έχω, θα αντιδρούσα σε μια τέτοια συμπεριφορά. Και δεν θα το κατήγγελλα στην τηλεόραση, αλλά στη δικαιοσύνη».

Περισσότερα στο τεύχος που κυκλοφορεί*